Τοπικά νέα

Tεράστια προβλήματα στη Χειρουργική Κλινική-Εχουν απομείνει 5 ειδικοί γιατροί

Ανακοίνωση των Γιατρών της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ξάνθης

Είμαστε Ιατροί της Χειρουργικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης  και με αυτή την ανακοίνωση θέλουμε να ενημερώσουμε την κοινωνία του Νομού Ξάνθης για τα τεράστια προβλήματα λειτουργία της Χειρουργικής κλινικής.

Έχουμε απομείνει 5 ειδικοί ιατροί (με επικείμενη εντός ημερών της αποχώρησης του Διευθυντή της Κλινικής κ. Γεωργίου), χωρίς κανέναν ειδικευόμενο ιατρό και ενώ οι οργανικές θέσεις της Κλινικής είναι συνολικά 18 ( 9 ειδικοί χειρουργοί και 9 ειδικευόμενοι) δηλαδή λιγότεροι και από το 1/3.

Ήδη τα τελευταία 10 χρόνια με τις συνεχείς αποχωρήσεις ιατρών χωρίς καμία απολύτως πρόσληψη έχουμε οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Προ 6μήνου υπήρχε προκήρυξη για 1 θέση με ένα υποψήφιο ο οποίος βλέποντας τις υπάρχουσες συνθήκες προτίμησε να ιδιωτεύσει και έτσι η προκήρυξη βγήκε άγονη (άγνωστο πότε θα επαναληφθεί).

Μέχρι τώρα με το ελλειπές προσωπικό προσπαθούσαμε, κάνοντας περισσότερες εφημερίες από αυτές που ο νόμος ορίζει, να καλύπτουμε τα κενά ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που συνδράμαμε τους εφημερεύοντες εκτός εφημερίας σε περιπτώσεις σοβαρών περιστατικών που είτε χρειαζόταν χειρουργείο είτε χρειαζόταν διακομιδή σε άλλο νοσοκομείο.

Φυσικά πρέπει να γίνει γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια λόγω μεγάλης  έλλειψης αναισθησιολόγων, έχουμε ( χωρίς δικιά μας ευθύνη) αναγκαστεί να περιορίσουμε τα προγραμματισμένα χειρουργεία ( 1 αίθουσα αντί για 3 που ήταν εβδομαδιαία) κάτι που έχει οδηγήσει στην ύπαρξη λίστας με 2000 ασθενείς που περιμένουν να χειρουργηθούν  ( εννοείται ότι τα επείγοντα εξυπηρετούνται κανονικά).

Να επισημάνουμε ότι όλοι μας έχουμε να λάβουμε κανονική άδεια από το 2020( κάποιες ημέρες)  και ολόκληρη του  2021,2022 και 2023  λόγω και των συνθηκών της πανδημίας.  

Ήδη όμως από τον προηγούμενο μήνα Μάϊο λόγω των μεγάλων κενών στη στελέχωση της κλινικής αναγκαστήκαμε ακόμα και σε εφημερία με 1 μόνο ιατρό σε ενεργή εφημερία όταν το ελάχιστο της ασφαλούς εφημέρευσης είναι 3 ιατροί( 2 ιατροί σε ενεργή εφημερία και 1 σε εφημερία ετοιμότητας).

Φυσικά εννοείται ότι δεν αφήσαμε να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα αφού ακόμα και εθελοντικά συνδράμαμε τους εφημερεύοντες έστω και εκτός εφημερίας. Αναγκαστήκαμε κατόπιν τούτου να απευθυνθούμε με αναφορά τόσο προς την διοίκηση του νοσοκομείου, όσο και προς τον εισαγγελέα Ξάνθης ( ήδη έχουμε κληθεί για την προανακριτική διαδικασία) προκειμένου να ευαισθητοποιήσουμε τους υπευθύνους στη λήψη κάποιων μέτρων. Και ο διευθυντής της κλινικής με αντίστοιχες αναφορές τόσο προς τη διοίκηση του Νοσοκομείου όσο και προς τον διοικητή της Υγειονομικής περιφέρειας επεσήμανε τα τεράστια προβλήματα στη λειτουργία.

Δυστυχώς μέχρι τώρα καμία απάντηση από κανέναν με αποτέλεσμα στον παρόντα μήνα να είναι αδύνατη η κατάρτιση προγράμματος εφημέρευσης με ασφαλή τρόπο.

Συγκεκριμένα και δεχόμενοι να κάνουμε περισσότερες εφημερίες,   7 ή 8 ενεργείς 24ώρες εφημερίες καθώς ( συνεχή 24ώρη παραμονή στο νοσοκομείο) και ορισμένες εφημερίες ετοιμότητας, πέρα από κάθε όριο εβδομαδιαίας απασχόλησης όπως ο νόμος ορίζει, οδήγησε στην κατάθεση προγράμματος εφημέρευσης όπου κάποιες ημέρες του μήνα δεν εξασφαλίζεται ούτε το ελάχιστο ασφαλούς εφημέρευσης. 

 Η διοίκηση του νοσοκομείου όσο και η διευθύντρια της ιατρικής υπηρεσίας ως οι υπεύθυνοι για τα προγράμματα εφημέρευσης δεν προτείνουν  κάποια εναλλακτική λύση ( εννοείται δεν είναι λύση να απαιτούν από εμάς να βρούμε εμείς τους γιατρούς που θα εφημερεύσουν ), ούτε όμως και δίνουν κάποια άλλη εντολή.

Θεωρούν δηλαδή ότι θα πρέπει ως σύγχρονοι είλωτες να καλύψουμε όλα τα κενά, να απαρνηθούμε τις οικογένειές μας και φυσικά ούτε λόγος για καλοκαιρινή άδεια μιας και τον επόμενο μήνα τα πράγματα θα είναι σαφώς χειρότερα Πρέπει να αναφέρουμε και για να αποφύγουμε την εμπλοκή μας στις επερχόμενες εκλογές, ότι τα κενά που έχουν δημιουργηθεί αφορούν όλους όσους κυβέρνησαν τα χρόνια των μνημονίων, αφού κανένας δεν κατάφερε να καλύψει τα κενά που δημιούργησε η φυγή των γιατρών από το ΕΣΥ είτε προς συνταξιοδότηση είτε κυρίως προς τον ιδιωτικό τομέα ( αρκούνταν όλοι στην πρόσληψη επικουρικών- συμβασιούχων ιατρών), οπότε με μαθηματική ακρίβεια ήταν βέβαιο ότι θα καταλήξουμε σ’ αυτό το σημείο.

Αν παραμείνουν τα πράγματα ως έχει χωρίς να δοθεί κάποια λύση θα αναγκαστούμε τον επόμενο μήνα να περιορίσουμε την λειτουργία της κλινικής ουσιαστικά μόνο για τα επείγοντα περιστατικά και όχι για ολόκληρο τον μήνα Ιούλιο.

Φυσικά έπεται και συνέχεια για το νοσοκομείο Ξάνθης αφού τόσο το Αναισθησιολογικό όσο και η Παθολογική Κλινική  λειτουργούν με τεράστια κενά που αναμένεται να επιδεινωθούν έτι περαιτέρω.

ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΤΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΞΑΝΘΗΣ

ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΚΩΔΩΝΑΣ ΦΩΤΙΟΣ

ΒΑΡΑΔΑ ΕΥΤΕΡΠΗ

ΠΟΠΚΟ ΒΙΚΤΩΡ

ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button