“Καρότο-μαστίγιο για να αρέσουμε στην Τρόικα….”

Ο έλεγχος από την τρόικα έλαβε τέλος…. Τα συμπεράσματά και τις οδηγίες τους τα παρουσίασαν σε συνέντευξη τύπου…. Ήταν λίγο-πολύ τα ίδια με αυτά που είπαν και στις προηγούμενες επισκέψεις τους….. Το θέμα βέβαια δεν ήταν αυτά που επεσήμαναν μπροστά στα στις καμέρες, αφού λίγο πολύ τα γνωρίζουμε από τότε προσφύγαμε στα του μνημονίου…. Περικοπές, μεταρρυθμίσεις, εξορθολογισμός του δημοσίου τομέα, γραφειοκρατία, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων κλπ…..

Ο έλεγχος από την τρόικα έλαβε τέλος….

 Τα συμπεράσματά και τις οδηγίες τους  τα παρουσίασαν σε συνέντευξη τύπου….


 Ήταν  λίγο-πολύ τα ίδια με αυτά που είπαν και στις προηγούμενες επισκέψεις τους…..


 Το θέμα βέβαια δεν ήταν αυτά που επεσήμαναν μπροστά στα στις καμέρες, αφού λίγο πολύ τα γνωρίζουμε από τότε προσφύγαμε στα του μνημονίου….


 Περικοπές, μεταρρυθμίσεις, εξορθολογισμός του δημοσίου τομέα, γραφειοκρατία, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων κλπ…..


 Η ουσία βρίσκεται σε αυτά που ειπώθηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες των υπουργικών γραφείων, στις παρατηρήσεις που έκαναν και στις εντολές που έδωσαν….


 Και εδώ κάτι μου λέει πως αυτά  επεσήμαναν οι ελεγκτές της Τρόικας δε θα πρέπει να άρεσαν διόλου στην κυβέρνηση…..


 Σίγουρα θα τους τόνισαν τη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στην υλοποίηση των “εντολών” που τους δίνουν ……


 


 

-“Κουνηθείτε γιατί μέχρι να σηκώσετε το ένα σας πόδι βράδιασε….έτσι  όπως πάτε ανοίγετε και νέες μαύρες τρύπες, αντί να τις κλείνετε….θα σας τελειώσουν τα δανεικά και  ουσιαστική πρόοδος μηδέν….και ύστερα θα μας κατηγορείτε για την αναποτελεσματικότητα των μέτρων που σας προτείναμε…..Προσέξτε καλά τώρα θα σας ανάψουμε το πράσινο φως για την τρίτη δόση του δανείου…Αν δε δούμε όμως αλλαγή ρότας, την επόμενη φορά δε θα είμαστε και τόσο ανεκτικοί….και για αυτό να μη θεωρείτε δεδομένο ότι θα σας εγκρίνουμε και την επόμενη δόση….”….

 Οι πηγές της στήλης μετέφεραν τα παραπάνω από τη συνάντηση των ελεγκτών με τον υπουργό των Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου…..


 Βέβαια δεν παίρνω όρκο ότι ειπώθηκαν αυτά κατά  γράμμα, αλλά το νόημα παραμένει το ίδιο….


 Και λογικά κάπως έτσι θα πρέπει να έγινε, αφού οι πιέσεις συνεχίζονται και τα καμπανάκια του κινδύνου δεν έπαψαν να χτυπούν…..


 Με τις ήξεις-αφίξεις ανακοινώσεις και τις διπλωματικές τους απαντήσεις οι ελεγκτές της Τρόικα θέλουν να καθησυχάζουν τους πολίτες και από την άλλη να θέτουν σε εγρήγορση την κυβέρνηση…..


 “Καλά τα πάει η Ελλάδα, αλλά θα πρέπει να προσέξει και αυτό ….και εκείνο ….γιατί ο πληθωρισμός αυξάνει το έλλειμμα ….αλλά υπάρχει και το ενδεχόμενο της επιμήκυνσης της προθεσμίας αποπληρωμής του δανείου των 110 δις …..και μπλα…μπλα…”….


 


 

Γεγονός πάντως είναι ότι πίσω έχει η αχλάδα την ουρά της και ακόμη δεν είδαμε τίποτε……

 Πρέπει οι μηχανές της κυβέρνησης να ανάψουν για τα καλά και να αρχίσει η παραγωγή έργου…..


 Το σίγουρο είναι πως οι εργαζόμενοι θα ματώσουν, αλλά θα πρέπει να ματώσουν πρώτα  οι πολιτικοί μας…..


 Αν δεν ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις  π.χ. φορολογικές, μείωση γραφειοκρατίας για νέες επενδύσεις κλπ, η ανάπτυξη θα καθυστερήσει και μέχρι τότε θα τρώμε από τα δανεικά…..


Για αυτό και ήταν λάθος της κυβέρνησης -έστω και αν το απαιτούσε η τρόικα- να ξεκινήσει από την απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων και τις περικοπές των μισθών των εργαζομένων…..


 Άλλωστε  κατά καιρούς έρευνες της Eurostat έδειξαν και δείχνουν ότι οι Έλληνες είναι οι πιο σκληρά εργαζόμενοι της Ευρώπης, αλλά και από τους πιο χαμηλά αμειβόμενους της Ευρώπης…..


 Άρα για τη χρεοκοπία της χώρας δεν ευθύνονται οι μισθοί που παίρνουν…..


 Όμως η κυβέρνηση επέλεξε να ξεκινήσει από τον εύκολο δρόμο, δυσαρεστώντας τους αδύναμους, χωρίς όμως να ικανοποιούνται στο βαθμό που θα ήθελαν και οι δυνατοί,  δηλαδή η επιχειρηματική κοινότητα, μια και ο κατάλογος αυτών που διεκδικεί είναι ιδιαίτερα μακρύς…..


 


 

Στο μεταξύ η κυβέρνηση επιζητεί πολιτική και κοινωνική συναίνεση για να φέρει σε πέρας το πρόγραμμα του μνημονίου…..

Και για να το κατορθώσει, ακολουθεί τη σύγχρονη μέθοδο του καρότου και του μαστίγιου, που έχει εφαρμοστεί από τις κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της Νέας Δημοκρατίας την τελευταία δεκαπενταετία …..


 Για παράδειγμα, αποφασίζει από τη μια τις μεγάλες περικοπές στο χώρο της Υγείας, αναγκάζοντας τους πολίτες να πληρώνουν από την τσέπη τους για καλύτερη παροχή υπηρεσιών και από την άλλη προωθεί προς  ψήφιση νομοθετική ρύθμιση που θα παρέχει ιατροφαρμακευτική κάλυψη, πέραν της διετίας σε όλους τους ανέργους ….


 Ορθώς το πράττει και μάλιστα καθυστέρησε πολύ να το υιοθετήσει-στις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες αυτό ισχύει χρόνια-, όμως το ερώτημα που τίθετο ποιο θα είναι το επίπεδο ποιότητας  των υγειονομικών υπηρεσιών που θα τους παρέχεται…..


 Όταν μάλιστα μιλάνε για Καλλικράτη στα δημόσια νοσοκομεία, όταν προχωρούν σε μεγάλες μειώσεις χρηματοδοτήσεως τους, όταν υπάρχουν χρόνιες ελλείψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, όταν είναι δυσεύρετες κάποιες ειδικότητες γιατρών, όταν οι υγειονομικές υπηρεσίες του ΙΚΑ είναι αυτές που είναι…. πάρτε παράδειγμα το Υποκατάστημα του ΙΚΑ Ξάνθης και θα καταλάβετε…..


 Είπαμε, αν δεν προσφύγεις στην ιδιωτική Υγεία, δε βρίσκεις γρήγορα την υγειά σου….


 Έτσι λοιπόν τέτοια ποιότητα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του δημόσιου συστήματος  τι να την κάνεις….;


 Όταν όμως είσαι άνεργος, ακόμη και το ψίχουλο που σου δίνουν έχει  αξία…..   


 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button