Φυσιολογικός τοκετός ή καισαρική τομή; Τα υπέρ και τα κατά της κάθε γέννας
Όταν πλησιάζει η περιβόητη στιγμή της γέννας, το ερώτημα που κυριαρχεί είναι αν θα επιλέξετε γέννα με φυσιολογικό τοκετό ή με καισαρική τομή. Και οι δύο μέθοδοι, έχουν φυσικά τα θετικά και τα αρνητικά τους, όταν όμως πραγματοποιούνται από εξειδικευμένο και έμπειρο γιατρό, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.
Φυσιολογικός τοκετός για γρήγορα επαναφορά στην καθημερινότητα!
Ο φυσιολογικός τοκετός είναι αυτός που πραγματοποιείται κολπικά και που χωρίζεται σε 2 στάδια: στην έναρξη των πόνων κι έπειτα στην ώθηση του μωρού. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η γέννα είναι μια επώδυνη διαδικασία, υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι που συμβάλλουν στην ανακούφιση από τον πόνο, όπως ενδεικτικά αναφέρονται οι ασκήσεις αναπνοής και χαλάρωσης, το μασάζ, η επισκληρίδιος αναισθησία, οι παυσίπονες ενέσεις και φυσικά η ψυχραιμία, ο αυτοέλεγχος και η εξάλειψη του πανικού.
Το θετικό με τον φυσιολογικό τοκετό είναι η άμεση ανακούφιση από τους πόνους, μετά τη γέννηση του παιδιού, η ενίσχυση του ψυχικού δεσμού μητέρας-παιδιού, του θηλασμού και η προώθηση της φροντίδας-ανατροφής του νεογνού.
Καισαρική τομή για μεγαλύτερη άνεση!
Υπάρχουν περιπτώσεις, όπως η δυστοκία, η πολλαπλή κύηση και άλλες, που επιβάλλουν τη γέννα με καισαρική τομή, η οποία αποτελεί μια ασφαλή μέθοδο τόσο για τη μητέρα, όσο και για το νεογνό. Στα θετικά της περιλαμβάνονται, επίσης, ο μικρός χρόνος διάρκειας του τοκετού, ο έγκαιρος προγραμματισμός της, που συνεπάγεται λιγότερο άγχος και η μη πρόκληση βλαβών στον κόλπο και το περίνεο. Ωστόσο, υπάρχει το μειονέκτημα της μετεγχειρητικής ενόχλησης και η παραμονή της γυναίκας στο νοσοκομείο για 3-4 ημέρες.
Όλα αυτά, όμως, μπορείτε να τα συζητήσετε με τον γυναικολόγο – μαιευτήρα σας, ο οποίος θα πρέπει να σας εμπνέει εμπιστοσύνη και είναι σε θέση να σας καθοδηγήσει σε όλο το διάστημα της εγκυμοσύνης σας.