Α. Κοντός για Βατοπέδι: “θα μιλήσω όταν πρέπει”

Σε φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στην Περιφέρεια αναμένεται να απορροφηθούν οι εργαζόμενοι των συνεταιριστικών εργοστασίων ΣΕΒΑΘ και ΣΕΠΕΚ μετά το κλείσιμο των μονάδων, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Ξάνθης, κ. Αλέξανδρος Κοντός, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ, το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής.

   Σε φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στην Περιφέρεια αναμένεται να απορροφηθούν οι εργαζόμενοι των συνεταιριστικών εργοστασίων ΣΕΒΑΘ και ΣΕΠΕΚ μετά το κλείσιμο των μονάδων, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Ξάνθης, κ. Αλέξανδρος Κοντός, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ, το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής.


    Σύμφωνα με την Τροπολογία που αναμένεται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή και την οποία υπογράφουν οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης , Απασχόλησης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχεδιάζεται η εργασιακή αποκατάσταση του προσωπικού των εργοστασίων ΣΕΒΑΘ και ΣΕΠΕΚ  σε δήμους και στην Περιφέρεια. Συγκεκριμένα για τα άτομα που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση προβλέπεται να απασχοληθούν σε φορείς της Τ.Α. Οι Δήμοι θα συνάψουν συμβάσεις με το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θα αναλάβει πλήρως τη δαπάνη για τη μισθοδοσία και τις ασφαλιστικές εισφορές των ατόμων που θα απορροφηθούν σε υπηρεσίες του Δήμου.


   Για τους υπόλοιπους εργαζομένους των δυο συνεταιριστικών εργοστασίων θα τους δοθεί των δικαίωμα των μετατάξεων σε υπηρεσίες της Περιφερείας Α.Μ.-Θ. Απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή της σχετικής Τροπολογίας, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι η ύπαρξη πολιτικής συναίνεσης όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Και αυτό γιατί όλοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους .


   “Πολλοί είναι αυτοί που με κατηγορούν για αδράνεια. Ιδού η ρόδος, ιδού και το πήδημα, για το ποιοι πραγματικά ενδιαφέρονται για τους εργαζόμενους των συνεταιριστικών εργοστασίων”, σημείωσε με νόημα. 


   Η Τροπολογία αφορά συνολικά 130 εργαζόμενους.


   Στο μεταξύ κατά τη διάρκεια της εφ’ όλης συνέντευξής του προς τους τοπικούς δημοσιογράφους αναφέρθηκε στη δημοπράτηση στις 20/1/09 του μεγάλου αρδευτικού έργου της πεδιάδας του νομού Ξάνθης από τα νερά του ποταμού Νέστου. 


   Ένα έργο προϋπολογισμού 50 περίπου εκατομμυρίων ευρώ και κατεξοχήν περιβαλλοντικό έργο που θα αποκαταστήσει τον υδροφόρο ορίζοντα του νομού, θα καταργήσει 10.500 γεωτρήσεις και θα καταστήσει αρδευτικές τις εκτάσεις αγροτεμαχίων 242 χιλιάδων στρεμμάτων συνολικά. 


    Παράλληλα αναφέρθηκα στο Πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 2007-2013 “Αλέξανδρος Μπαλταζτής”, όπου στα πλαίσια του παραπάνω προγράμματος υπάρχει η δυνατότητα εκτέλεσης αντίστοιχων έργων του ΟΠΑΑΧ του Γ’ ΚΠΣ, όπως μικρά εγγειοβελτιωτικά έργα, έργα διαχείρισης υδατικών πόρων, αγροτική οδοποιία κ.α., σε ορεινά και μειονεκτικά δημοτικά διαμερίσματα. Για κάθε έναν από τους Δήμους Σταυρούπολης, Μύκης, Τοπείρου, Βιστωνίδας, Αβδήρων, Ξάνθης και των Κοινοτήτων Θερμών, Κοτύλης και Σατρών εγκρίνονται έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,2 εκατομμυρίων ευρώ.


   Όπως επίσης και με το ποσό των 5 εκατομμυρίων ευρώ ενισχύεται η νομαρχία Ξάνθης για την εκτέλεση των παράλληλων έργων των αναδασμών.


   Αναφερόμενος στην ψήφιση της ΚΥΑ για το Εθνικό Πάρκο ΑΜ-Θ και την οριοθέτηση των προστατευμένων  από τη Συνθήκη Ramsar περιοχών του νομού Ξάνθης, ο κ. Κοντός επεσήμανε ότι ικανοποιήθηκαν το 90% των προτάσεων των φορέων του νομού Ξάνθης, ενώ επιχειρείται να ικανοποιηθεί και το υπόλοιπο 10% με την προώθηση και ψήφιση των αντίστοιχων ΚΥΑ.


   “Δημιουργούνται θύλακες τουριστικής ανάπτυξης στην περιοχή. Πάντοτε οι παρεμβάσεις γίνονται ώστε να υπάρξει προστασία του περιβάλλοντος, ώστε να υπάρξει ισορροπία μεταξύ της ανάπτυξης και του φυσικού περιβάλλοντος. Με εκπλήσσει το γεγονός ότι υπάρχουν αντιδράσεις από τους οικολόγους, οι οποίοι δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτοί που θα επενδύσουν με σεβασμό  στο περιβάλλον σύμφωνα με τους όρους που προβλέπει η ΚΥΑ θα προστατέψουν το περιβάλλον και ζητώ τη βοήθεια των όλων φορέων της Ξάνθης έτσι ώστε οι όποιες αντιδράσεις υπάρχουν να ξεπεραστούν”.


   Σε ερώτηση που έθεσε η εφημερίδα μας αναφορικά με τη σύγχυση που υπάρχει στις αρχές και τους φορείς για το ποια ΚΥΑ θα υπερισχύει τελικά σε θέματα αξιοποίησης των προστατευμένων περιοχών, αν θα είναι η ΚΥΑ για το Χωροταξικό του Τουρισμού του  ΥΠΕΧΩΔΕ ή ΚΥΑ για το Εθνικό Πάρκο ΑΜ-Θ, ο κ. Κοντός δήλωσε πως θα υπερισχύει η ΚΥΑ του Εθνικού Πάρκου και τα όσα ορίζει η Συνθήκη Ramsar, μάλιστα για τον σκοπό αυτό επικοινώνησε και με τον κ. Μπαλτά τον οποίο και ενημέρωσε.


   Ουδέν νεότερο είχε να ανακοινώσει για το θέμα της μετατροπής του εργοστασίου Ζάχαρης σε παραγωγής Βιοαιθανόλης, όταν του ετέθη το σχετικό ερώτημα, παρά μόνο πως σύντομα θα υπάρξουν νέα.


   Στο μεταξύ δεν έλειψαν και οι πολιτικές ερωτήσεις της τρέχουσας επικαιρότητας που ετέθησαν στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κοντό.


Για το θέμα των δημοσκοπήσεων και του ανασχηματισμού ο κ. Κοντός σημείωσε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει ακόμη τρία χρόνια για να κυβερνήσει. Η όποια δυσαρέσκεια αποτυπώνεται μέσω των δημοσκοπήσεων, οφείλεται στην οικονομική κρίση. Το βέβαιο είναι πως θα εντατικοποιήσουμε το έργο μας και θα βελτιώσουμε την εικόνα μας. “Για το θέμα του ανασχηματισμού, το λόγο και την κρίση έχει ο πρωθυπουργός”.


    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Ξάνθης, στο μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξης τύπου, τόσο σε άμεσο, όσο και με έμμεσο τρόπο, τόνιζε τον πόλεμο που δέχεται από μερίδα συνδικαλιστών, αλλά και πολιτικών προσώπων, ωστόσο ο ίδιος υπεραμύνθηκε των πρωτοβουλιών του, που στόχο έχουν, όπως είπε το συμφέρον των εργαζομένων και της περιοχής.


   Τέλος ερωτηθείς για το κυρίαρχο  πολιτικό θέμα των τελευταίων εβδομάδων, για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου απάντησε χαρακτηριστικά “μέχρι τώρα δε μίλησα και ούτε θα το κάνω. Το θέμα βρίσκεται στη Δικαιοσύνη και  όταν θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και από την Εξεταστική Επιτροπή , τότε θα μιλήσω και θα πω αυτά που έχω να πω”.  


Δέσποινα Γκούμα        

Σχετικά Άρθρα

Back to top button