ΞΑΝΘΙΩΤΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2009

Η αρχόντισσα της Θράκης, η Ξάνθη πραγματοποιεί όπως κάθε χρόνο το δικό της ξεχωριστό Καρναβάλι με έντονα λαογραφικά στοιχεία και το ιδιαίτερο χρώμα της Ξανθιώτικης Καρναβαλικής Παράδοσης. Μια άνοιξη χρωμάτων, ήχων, ιδεών, γεύσεων, που προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να την απολαύσουν στην γραφική Παλιά Πόλη.

Η αρχόντισσα της Θράκης, η Ξάνθη πραγματοποιεί όπως κάθε χρόνο το δικό της ξεχωριστό Καρναβάλι με έντονα λαογραφικά στοιχεία και το ιδιαίτερο χρώμα της Ξανθιώτικης Καρναβαλικής Παράδοσης. Μια άνοιξη χρωμάτων, ήχων, ιδεών, γεύσεων, που προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να την απολαύσουν στην γραφική Παλιά Πόλη.

 Πρόκειται για τις Θρακικές Λαογραφικές Εορτές  που πραγματοποιούνται για


 44η χρονιά από τις 14 Φεβρουαρίου έως την 1η Μαρτίου 2009 από τη Δημοτική Αρχή σε συνεργασία με τη Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Ξάνθης. Περιλαμβάνουν θεατρικά δρώμενα, παρελάσεις, παραδοσιακούς χορούς, εκθέσεις, συναυλίες με φημισμένους καλλιτέχνες κ.ά. Συμμετέχουν πολλοί πολιτιστικοί σύλλογοι με σκοπό την προβολή του τοπικού πολιτισμού και της λαογραφικής ιστορίας της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης  με ποικίλες διοργανώσεις.


 

Οι κάτοικοι και επισκέπτες της Ξάνθης θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μοναδικές στιγμές διασκέδασης και κεφιού γιορτάζοντας το φετινό Καρναβάλι που απλώνεται σ’ όλη την Παλιά Πόλη, σε πλατείες και γραφικά σοκάκια, με γαστρονομικές απολαύσεις,  με τις μυρωδιές και τα χρώματα της παραδοσιακής πόλης του καπνού.

 

Μιας πόλης που ζωντανεύει το χθες αναβιώνοντας τα έθιμά του, ενώνοντας την παράδοση με το σήμερα της αποκριάτικης γιορτής κι ακολουθώντας τους σύγχρονους ρυθμούς ψυχαγωγίας με επώνυμα καλλιτεχνικά σχήματα. 

 

Η επίσημη έναρξη  του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού 2009, το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου, στις 7.30 μ.μ. θα γίνει από το διάσημο Θέατρο Δρόμου, τους  Farfadais, μια γαλλική ομάδα ακροβατών από τις μεγαλύτερες στον κόσμο του σύγχρονου τσίρκου που θα πραγματοποιήσει μία θεαματική παράσταση με εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια, στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης.

 

Το θέμα του φετινού καρναβαλιού είναι: “Τα Παραμύθια της Γιαγιάς μια φορά κι έναν καιρό” που θα μας γυρίσουν στα παλιά αθώα χρόνια μας.

 

Μοναδικές στιγμές με ποιοτικές συναυλιακές και χορευτικές εκδηλώσεις, σε σύγχρονους και παραδοσιακούς ρυθμούς, ενδιαφέρουσες εικαστικές και θεατρικές εκδηλώσεις περιμένουν τους μικρούς και μεγάλους φίλους της Ξανθιώτικης Αποκριάς. Ακόμη θα γίνουν Καρναβαλικές και λαογραφικές παρελάσεις όπως  την Κυριακή  22 Φεβρουαρίου η  Λαογραφική παρέλαση (11.30 π.μ.), το Σάββατο  28 Φεβρουαρίου η βραδυνή Καρναβαλική παρέλαση ( 8 μ.μ.) με αποκορύφωμα τη μεγάλη Καρναβαλική παρέλαση με χιλιάδες καρναβαλιστές και πολλά εντυπωσιακά άρματα την Κυριακή 1 Μαρτίου (1.30 μ.μ.). Ακολουθεί το κάψιμο του Τζάρου  στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου, ένα Ξανθιώτικο έθιμο που ολοκληρώνει τις εορταστικές εκδηλώσεις. Επίσης μια υπέροχη Παιδοκαρναβαλούπολη θα απολαύσουν οι μικροί επισκέπτες της με παραστάσεις, θεατρικά δρώμενα, παιχνίδια κ.ά. στις  23, 24 και 25 Φεβρουαρίου,  στο κλειστό αθλητικό κέντρο “Φίλιππος Αμοιρίδης”.

 


 

Ο Δήμαρχος Ξάνθης Μιχαήλ Στυλιανίδης χαιρετίζοντας το θεσμό αυτό που αναβιώνει από το 1966, αναφέρει χαρακτηριστικά:

 

“Η Ξάνθη, η πόλη με τα χίλια χρώματα, συνεχίζει την πολιτιστική της παράδοση με τις 44ες  Θρακικές Λαογραφικές Εορτές-Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2009 και γίνεται πάλι το σταυροδρόμι πολιτισμών στο οποίο βρίσκουν  κοινό τόπο οι ιδέες, οι διαφορετικές παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα, τα οποία συνθέτει και προβάλλει σε αυτή τη γωνιά της πατρίδας μας, λειτουργώντας με τον τρόπο αυτό ως γέφυρα φιλίας και συνεργασίας των λαών”.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button