Περιφέρεια

Δύο επερωτήσεις κατέθεσε η παράταξη της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας

Δύο επερωτήσεις που αφορούν, η μια την Μελέτη υπογειοποίησης αρδευτικού δικτύου των παρέβριων αγροκτημάτων Φυλακτού – Λύρας – Λαγυνών – Τυχερού – Θυμαριάς – Γεμιστής και η άλλη το ΕΣΠΑ για τεχνικά έργα, υπέβαλε η Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία προς τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρήστο Μέτιο.

Τις επερωτήσεις, οι οποίες θα αναπτυχθούν σε ερχόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, από τον Περιφερειακό Σύμβουλο Π.Ε. Ροδόπης, Χρήστο Χατζηπέμου, προσυπογράφουν και όλοι οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Παράταξης.

Έχουν αναρτηθεί δε, στην ιστοσελίδα της παράταξης, στη θέση https://www.anenopro-amth.gr/index.php/enimerosi/erotiseis-eperotiseis και έχουν ως εξής:

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

√ Τον κ. Περιφερειάρχη ΑΜΘ

ΘΕΜΑ: Μελέτη υπογειοποίησης αρδευτικού δικτύου των παρέβριων αγροκτημάτων Φυλακτού – Λύρας – Λαγυνών – Τυχερού – Θυμαριάς – Γεμιστής.

Η ΜΕΛΕΤΗ ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΩΝ ΠΑΡΕΒΡΙΩΝ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑΤΩΝ ΦΥΛΑΚΤΟΥ – ΛΥΡΑΣ – ΛΑΓΥΝΩΝ – ΤΥΧΕΡΟΥ – ΘΥΜΑΡΙΑΣ – ΓΕΜΙΣΤΗΣ προϋπολογισμού 1.300.000 € ήταν ενταγμένη στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ από το 2018.

Στις αρχές Οκτώβρη 2019 στο Τυχερό του Έβρου παρουσιάστηκαν τα σχέδια για την μελέτη του έργου για την Υπογειοποίηση του Αρδευτικού Δικτύου Τυχερού. Από τους παρισταμένους ομιλητές ανακοινώθηκε ότι η δημοπράτηση της μελέτης επρόκειτο να λάβει χώρα στις αρχές του 2020.

Το 2021 το Φεβρουάριο κι επειδή η δημοπράτηση της μελέτης για την υπογειοποίηση των 28.000 στρεμμάτων του ευρύτερου κάμπου του Τυχερού δεν είχε γίνει, λάβαμε την υπόσχεση, σε επερώτησή μας, ότι το έργο είναι πλέον ώριμο, είναι στις προτεραιότητες της Διοίκησης και θα προχωρήσει κανονικά μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με προϋπολογισμό 1.281.328,43 €.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου κο Πέτροβιτς στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 26/2/2021 «… η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας δημοπράτησε την παροχή υπηρεσιών Τεχνικού συμβούλου, ολοκλήρωσε και παρέδωσε στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της περιφερειακής ενότητας Έβρου πλήρη φάκελο που περιλαμβάνει την αποτύπωση, αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης, τον προσδιορισμό του φυσικού αντικειμένου της μελέτης και τον φάκελο δημόσιας σύμβασης. Όλα δηλαδή εκείνα τα απαιτούμενα στοιχεία προκειμένου να εκκινήσουν οι διαδικασίες δημοπράτησης της εν λόγω μελέτης. Το φυσικό αντικείμενο της μελέτης αφορά την υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου των αγροκτημάτων Φυλακτού, Τυχερού, Θυμαριάς και Γεμιστής. Δηλαδή το αρδευτικό Τυχερού συνολικής έκτασης 29.000 στρεμμάτων και περιλαμβάνει την τοπογραφική μελέτη, την υδραυλική μελέτη, κατασκευή δηλαδή υπόγειου αρδευτικού δικτύου, την ηλεκτρομηχανολογική μελέτη που αφορά αντλιοστάσια τροφοδοσίας, αποστραγγιστικά και τους αγωγούς προσαγωγής. Τη στατική μελέτη των έργων των αντλιοστασίων, τη γεωτεχνική μελέτη, την γεωργοτεχνική μελέτη και την γεωργοοικονομική μελέτη της περιοχής και όλα αυτά βέβαια μαζί με την περιβαλλοντική μελέτη. Ακολούθησε η τροποποίηση του Τεχνικού δελτίου ως προς τον προϋπολογισμό, πλέον είναι 1.281.328,43 ευρώ και στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα, ήδη έχουν κληρωθεί από το αρμόδιο δια του μητρώου μελών των επιτροπών διαδικασιών τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη της επιτροπής δημοπράτησης και έχουν οριστεί τακτικοί και αναπληρωματικοί εκπρόσωποι της ΠΕΔ και του Τ.Ε.Ε. Προβλέπεται λοιπόν η δημοπράτηση της μελέτης εντός του επόμενου διμήνου. Δηλαδή το αργότερο όπως με διαβεβαίωση η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, το αργότερο μέσα στον Απρίλιο του 2021».

Η δημοπράτηση του έργου μέχρι σήμερα δεν έγινε.

Το 2022 το καλοκαίρι δια της υπογραφής του κου Μέτιου ενημερωθήκαμε ότι οι προβλεπόμενες πιστώσεις για το συγκεκριμένο έργο μέσα στο 2023 είναι μηδενικές.

Το 2023 το έργο της υπογειοποίησης των δικτύων έχει πλέον απενταχθεί από το τεχνικό πρόγραμμα – πρόγραμμα δράσης της ΠΑΜΘ.

Ερωτάται ο κος Περιφερειάρχης

Γιατί δεν προχώρησε η δημοπράτηση του έργου η οποία υποτίθεται ότι θα γίνονταν από τον Απρίλιο του 2021;

Η απένταξη του έργου από το Πρόγραμμα Δράσης της Περιφέρειας αποτελεί πρωτοβουλία της Διοίκησης της ΠΑΜΘ ή απεντάχθηκε το έργο από την κεντρική Διοίκηση λόγω μακράς αδράνειας της Διοίκησης ως προς την δημοπράτησή του;

Οι επερωτώντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι
Χρήστος Χατζηπέμου
Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Ροδόπης
Κώστας Κατσιμίγας
Επικεφαλής / Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Ροδόπης
Νίκος Αργυρίου
Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Έβρου
Ριτβάν Κουράκ
Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Ξάνθης
Δημήτρης Λυμπεράκης
Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Καβάλας
Σερκάν Μαχμούτ
Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Ξάνθης

 

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

√ Τον κ. Περιφερειάρχη ΑΜΘ

ΘΕΜΑ: ΕΣΠΑ για τεχνικά έργα.

Επειδή το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜΘ στο οποίο αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ σε πρόσφατο δελτίο τύπου (6/4/2023) εκλαμβάνει την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ως γεωγραφική έννοια, καθώς περιλαμβάνονται σε αυτό δράσεις οι οποίες υλοποιούνται από μια σειρά δημόσιους φορείς (Δήμοι, Δημοτικές Επιχειρήσεις, ΥΠΠΟ, κλπ) υπό την επίβλεψη του Υπουργείου Ανάπτυξης στο οποίο υπάγεται η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΕΠ Περιφέρειας ΑΜΘ.

Επειδή επίσης το ΕΠ της Περιφέρειας περιλαμβάνει και μια σειρά από δράσεις πχ ενίσχυσης ιδιωτικών επενδύσεων, ενισχύσεις COVID, προμήθειες εξοπλισμού πχ Νοσοκομείων, δομές σίτισης, κλπ

Ερωτάται ο κος Περιφερειάρχης

Ποια είναι εκείνα τα τεχνικά έργα του ΕΣΠΑ ανα περιφερειακή ενότητα στα οποία δικαιούχος και φορέας υλοποίησης είναι η Περιφέρεια ΑΜΘ ως νομικό πρόσωπο, ποιός ο προϋπολογισμός τους, (αρχικός και συμβατικός), πότε υπήχθησαν στο τρέχον ΕΠ, ποια η πορεία τους και ποια επιμέρους απορρόφηση παρουσιάζουν;

Και υπό την θεσμική τυπική ιδιότητα του επικεφαλής της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης, ερωτάται ο κος Περιφερειάρχης:

Ποια είναι τα τεχνικά έργα των οποίων δικαιούχος και φορέας υλοποίησης η «Εγνατία Οδός ΑΕ», ποιός ο προϋπολογισμός τους, (αρχικός και συμβατικός), πότε υπήχθησαν στο τρέχον ΕΠ, ποια η πορεία τους και ποια επιμέρους απορρόφηση παρουσιάζουν, ώστε πχ να καταστούμε όλοι μας κοινωνοί πχ πότε θα ολοκληρωθεί η παράκαμψη του Προβατώνα ή πότε θα ολοκληρωθούν οι ανισόπεδοι κόμβοι του κάθετου άξονα Αρδανίου – Ορμενίου (Πέπλου, Θυμαριάς, Φυλακτού κλπ);

Οι επερωτώντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι
Χρήστος Χατζηπέμου
Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Ροδόπης
Κώστας Κατσιμίγας
Επικεφαλής / Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Ροδόπης
Νίκος Αργυρίου
Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Έβρου
Ριτβάν Κουράκ
Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Ξάνθης
Δημήτρης Λυμπεράκης
Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Καβάλας
Σερκάν Μαχμούτ
Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Ξάνθης

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button