Πολιτική

Σταθερότητα, ασφάλεια, επενδύσεις και νέες υποδομές

Αρθρο της Μαρίας Τσιακίρογλου στο capital.gr

Προερχόμενη από τον επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής, με πολυετή ενασχόληση και μελέτη των παραμέτρων που βοηθούν την περιοχή να κρατηθεί σταθερή και να κοιτάζει με χαμόγελο και αισιοδοξία προς το αύριο, έχουμε, με την ομάδα μου, ακολουθήσει μια πορεία, καταλήγοντας σε συγκεκριμένη στρατηγική, που κατά κύριο λόγο, έχει αναφορές στην εμπέδωση ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, που η Κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα υποστήριξε σθεναρά, τα τελευταία χρόνια.

Είθισται η ανάπτυξη, ως έννοια και ως προοπτική, να είναι συνυφασμένη στην Ελλάδα με τους διάσημους ή λιγότερο διάσημους τουριστικούς προορισμούς.

Κι όμως η περιφέρεια της χώρας δύναται να λειτουργήσει, όχι επικουρικά αλλά πρωταγωνιστικά, στoν εθνικό αναπτυξιακό προσανατολισμό της Ελλάδας.

Η ακριτική Ξάνθη ιστορικά έχει αποδείξει, με αλλεπάλληλους αναπτυξιακούς κύκλους, στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν της, ότι διαθέτει και πρωτοπόρους ανθρώπους και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που δημιουργούν από το…τίποτε, ανάπτυξη.

Από τη χρυσή εποχή του καπνού με την Ξάνθη να καθίσταται έδρα μεγάλων ευρωπαϊκών καπνοβιομηχανιών που της κληροδότησαν τη σημερινή της βιομηχανική αρχιτεκτονική εκείνης της περιόδου, αλλά και τον μεγαλύτερο στη χώρα διατηρητέο παραδοσιακό οικισμό, την Παλιά Πόλη, μέχρι την αξιοποίηση στο έπακρο του πάλαι ποτέ συνεταιριστικού κινήματος στη χώρα, με σειρά εργοστασίων τα περισσότερα εκ των οποίων είχαν εξαγωγικό χαρακτήρα.

Η μοναδική σήμερα συνεταιριστική καπνοβιομηχανία στον νομό, η ΣΕΚΕ Α.Ε, έχει μετεξελιχθεί σε υγιή πολυεθνική εταιρεία.

Το έμψυχο δυναμικό της απέδειξε ότι μπορεί με επιτυχία να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις κάθε οικονομικής περιόδου.

Οι αλλεπάλληλες κρίσεις από το 2010 έως σήμερα, δεν επέτρεψαν την εκκίνηση νέο κύκλου ανάπτυξης καθώς αδρανοποίησαν την ολοκλήρωση ή υλοποίηση σειράς κρίσιμων υποδομών, απαραίτητων για να ξεδιπλώσει τη δυναμική της η περιοχή.

Ήδη όμως η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ολοκληρώνει και δρομολογεί ταυτόχρονα τις αναγκαίες υποδομές για τη νέα επανεκκίνηση.

Το μεγάλο αρδευτικό έργο στην πεδιάδα της Ξάνθης, ενταγμένο στο πρόγραμμα ΥΔΩΡ 2.0 , έργο το οποίο αναμένεται να συμβάλλει δραστικά στον πρωτογενή τομέα, έναν τομέα ο οποίος υπερτερεί σε σχέση με τους υπόλοιπους στην τοπική οικονομία, μειώνοντας το κόστος παραγωγής, αλλά και η αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων στην παραγωγή που δίνουν τη δυνατότητα επέκτασης των πρώτων εγχειρημάτων για θερμοκηπιακές μονάδες, ακόμη και για την παραγωγή ρεύματος, είναι το πρώτο μεγάλο στοίχημα.

Η διάνοιξη του κάθετου άξονα προς Βουλγαρία, με την αποπεράτωση του τελευταίου τμήματος από το Δημάριο, αναμένεται να καταστήσει το νομό κέντρο διέλευσης εμπορικής και οδικής επισκεψιμότητας από τα μεγάλα αστικά κέντρα των Βαλκανίων.

Στο δευτερογενή τομέα η αξιοποίηση των πρώτων υλών όπως ξύλο, μάρμαρο κ.τ.λ αλλά και οι μεταποιητικές δυνατότητες των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα είναι βέβαιο ότι δημιουργούν συνθήκες πραγματικής ανάπτυξης.

Καταλυτικός ο ρόλος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, το οποίο ήδη συμβάλλει καθοριστικά στη νέα εκκίνηση, με την προσπάθεια που στοχευμένα πραγματοποιήθηκε από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, επιτέλους έχει απτά αποτελέσματα και μετρήσιμους δείκτες.

Στον τριτογενή τομέα γίνονται εντυπωσιακά βήματα στον κλάδο του αγροτουρισμού.

Η αξιοποίηση του ποταμού Νέστου, της μοναδικής παραλίμνιας ακτογραμμής, της εξαίρετης παραλιακής ζώνης, των αποδεδειγμένα θεραπευτικών ιδιοτήτων των ιαματικών της πηγών σε Ποταμιά και Θέρμες, του θρησκευτικού τουρισμού και της ανάδειξης των θρησκευτικών μνημείων της περιοχής, χριστιανικών και μουσουλμανικών, της συνύπαρξης της μυθολογίας με τον αρχαιολογικό πλούτο στην περιοχή, τα παρθένα δάση και ο καταρράκτης του Λειβαδίτη στον ορεινό όγκο, τα ευρωπαϊκά πιστοποιημένα μονοπάτια όπως και οι ιδιαίτερες κουζίνες που συνυπάρχουν στην πολυπολιτισμική μας κοινωνία, αν μη τι άλλο είναι προοπτικές που απαιτούν άμεση σύνδεση, εντοπισμό αγορών που επιλέγουν εναλλακτικές μορφές τουρισμού και στοχευμένη προώθηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη του αναπτυξιακού προγράμματος Αν. Μακεδονία –Θράκη 2030, σειράς έργων και παρεμβάσεων με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, τα οποία σε ένα συντριπτικό ποσοστό αποτελούν αξιοποίηση των προτάσεων που κατέθεσαν οι φορείς της Θράκης στη Διακομματική Επιτροπή για την ανάπτυξη της Θράκης, αποδεικνύει ότι η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης- με πρωτοβουλία του οποίου συγκροτήθηκε η Διακομματική- όχι μόνο καταγράφουν τις ανάγκες και εργάζονται μεθοδικά για την αξιοποίηση των προοπτικών της περιοχής, αλλά σχεδίασαν, προγραμμάτισαν και δρομολογούν, το νέο κύκλο ανάπτυξης στην περιοχή.

Οι προοπτικές για την ανάπτυξη του τόπου είναι εδώ.

Έχει δρομολογηθεί σειρά παρεμβάσεων και προπαρασκευαστικών ενεργειών ώστε να περάσουμε στην επόμενη μέρα.

Εκείνο που τάχιστα πρέπει να γίνει είναι η μετουσίωση τους στη νέα, ελπιδοφόρα εποχή που ανατέλλει ξανά για όλη τη Θράκη και ιδιαίτερα την Ξάνθη.

*Η Μαρία (Μαίρη) Τσιακίρογλου είναι Υποψήφια Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Νομού Ξάνθης

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button