Αστυνομικά Νέα

Εξιχνιάστηκαν 9 υποθέσεις απατών τετελεσμένων και σε απόπειρα, που διαπράχθηκαν σε βάρος ηλικιωμένων κυρίως ημεδαπών σε περιοχές της Καβάλας, της Αλεξανδρούπολης και του Βόλου

Συνελήφθη μία αλλοδαπή, η οποία παραλάμβανε τα χρήματα από τα θύματα εξαπάτησης

Εξιχνιάσθηκαν έπειτα από επιστάμενεςέρευνες των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Καβάλας, εννέα υποθέσεις απατών εκ των οποίων τέσσερις τετελεσμένες καιπέντε απόπειρες, που διαπράχθηκαν κατά τον μήνα Ιούλιο τ.ε.σε βάρος ηλικιωμένων κυρίως ημεδαπών σε περιοχές της Καβάλας, της Αλεξανδρούπολης και του Βόλου.

Στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε χθες (26-7-2023) το μεσημέρι στην Καβάλα από τους ανωτέρω αστυνομικούς, συνελήφθημία αλλοδαπή, σε βάρος της οποίας σχηματίσθηκε δικογραφία για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και της απάτης, ενώ η σχετική δικογραφία περιλαμβάνει και άγνωστους συνεργούς της που αναζητούνται.

Ειδικότερα, ύστερα από μεθοδική και εμπεριστατωμένη έρευναπου διεξήχθη, εξακριβώθηκε ότι είχε συσταθεί από τους δράστες εγκληματική οργάνωση και ενεργώντας με συγκεκριμένη μεθοδολογία, εξαπατούσαν ηλικιωμένα κυρίως άτομα, παραθέτοντάς τους ψευδή γεγονότα ως αληθή, με σκοπό το παράνομο περιουσιακό όφελος.

Συγκεκριμένα οι δράστες, καλούσαν τηλεφωνικά τους παθόντες προσποιούμενοι τους αστυνομικούς ή τους ιατρούςνοσοκομείων και με πρόσχημα ότι προτίθενται να υποθάλψουν συγγενικό τους πρόσωπο το οποίο έχει προκαλέσει θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα ή ότι συγγενικό τους πρόσωπο έχε εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα και χρήζει άμεσης χειρουργικής επέμβασης αντίστοιχα, απαιτούσαν χρηματικά ποσά και τιμαλφή για την παροχή των υπηρεσιών τους. Ακολούθως, αφού κατάφερναν να πείσουν τους παθόντες, είτε τους υποδείκνυαν συγκεκριμένο σημείο για να αφήσουν τα χρήματα/τιμαλφή, είτε μετέβαιναν στις οικίες τους, προκειμένου να τα παραλάβουν.

Χθες(26-7-2023) το μεσημέρι, μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Καβάλας, εντόπισαν και συνέλαβαν στην Καβάλα την ανωτέρω αλλοδαπή, η οποία είχε μεταβεί σε προκαθορισμένο σημείο που είχαν υποδείξει οι συνεργοί της σε ημεδαπήπαθούσα και παρέλαβε χρήματα και χρυσές λίρες τα οποία αποδόθηκαν στη δικαιούχο τους.

Από τη μέχρι στιγμής αστυνομική έρευνα, εξακριβώθηκε ότι κατά το χρονικό διάστημα από 15-7-2023 έως και την 26-7-2023, η δράστιδα ενεργώντας από κοινού με άγνωστους συνεργούς της στηνΚαβάλα, στην Αλεξανδρούπολη και τον Βόλο, διέπραξαν επιπλέον -4- τετελεσμένεςαπάτες και -4- απόπειρες απάτης, ενώ από την εγκληματική τους δράση είχαν αποκομίσει συνολικά το χρηματικό ποσό των 51.000 ευρώ, τιμαλφή και 134 χρυσές λίρες.

Επιπλέον,στο πλαίσιο των ερευνών εντοπίστηκε στην Καβάλα από τους ανωτέρω αστυνομικούς το όχημα που χρησιμοποιούσε η δράστιδα, εντός του οποίου βρέθηκαν,  κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν στους δικαιούχους τους οι 134 χρυσές λίρες και τα αφαιρεθέντατιμαλφή.

Τέλος, κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων το ανωτέρω όχημα ως μέσο τέλεσης αξιόποινων πράξεων, ένα κινητό τηλέφωνο, είδη ένδυσης και ιδιόχειρα σημειώματα της δράστιδας.

Ησυλληφθείσαοδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας, ενώ η αστυνομική έρευνα και η προανάκριση, συνεχίζονται από το Τμήμα Ασφάλειας Καβάλας, για την ταυτοποίηση των συνεργών τηςκαι την εξακρίβωση της τυχόν συμμετοχής τους σε διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων.

Με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά, κρίνεται σκόπιμο να δημοσιοποιηθούν οι παρακάτω χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης των πολιτών:

 

  • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
  • Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
  • Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
  • Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
  • Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
  • Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
  • Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button