Τοπικά νέα

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ – ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΩΝ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟΝ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Υγείας

Θέμα: Υγιεινή – Νοσηλεία

Σύμφωνα με έγγραφο της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ.) στρατιωτικός κατά τη διάρκεια νυχτερινής εκπαίδευσης κατέρρευσε έξω από το Διοικητήριο της μονάδας του. Του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από ιατρό του Σταθμού Επανακτησίμων (ΣΤΕΠ) και μεταφέρθηκε στα επείγοντα του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης.

Ωστόσο η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου της Ξάνθης, όπως αναφέρει στο έγγραφό της η Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ., δεν λειτουργεί εδώ και καιρό, με αποτέλεσμα ο στρατιωτικός λόγω της σοβαρότητας του περιστατικού να μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, και την επόμενη μέρα δυστυχώς κατέληξε.

Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι αυτή η απαράδεκτη κατάσταση δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής όλων των ως τώρα κυβερνήσεων, που βασίζεται στην εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση, με αποτέλεσμα την υποστελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπεία, με την επικράτηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και τελικά το κλείσιμό τους. Είναι η πολιτική που επιστέγασμα της είναι το «νέο ΕΣΥ» της κυβέρνησης της ΝΔ και είναι συνέχεια των ΣΔΙΤ και της γενίκευσης των ελαστικών σχέσεων εργασίας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι μονάδες εντατικής θεραπείας αποτελούν έναν σχετικά ανεξάρτητο και ειδικά εξοπλισμένο χώρο του νοσοκομείου. Ως ελάχιστη προϋπόθεση για τη λειτουργία τους απαιτείται η στελέχωση με εξειδικευμένο νοσηλευτικό, ιατρικό και άλλο προσωπικό σε αναλογία 1 ιατρός και 4 νοσηλευτές ανά κλίνη ΜΕΘ (βάσει απόφασης ΚΕΣΥ 2016, αλλά και διεθνών οδηγιών).

Ειδικά δε για το στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων η κυβέρνηση της ΝΔ, ως συνεχιστής της πολιτικής που διαχρονικά εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) για την υγειονομική τους περίθαλψη, ελάχιστα έχει κάνει.

Ενδεικτικά, υπενθυμίζουμε την υπ΄ αριθμ. Φ.900α/3160/17883/12.7.2021 απάντηση της κυβέρνησης της ΝΔ στην υπ΄ αριθμ. πρωτ. 7421/22.6.2021 ερώτηση του ΚΚΕ, σχετικά με την υποστελέχωση του 212 Κινητού Χειρουργικού Νοσοκομείου Εκστρατείας (212 ΚΙΧΝΕ) της Ξάνθης και τον κίνδυνο που διαφαινόταν ότι έρχεται. Στην παραπάνω απάντηση η κυβέρνηση της ΝΔ διατεινόταν ότι: «το 212 ΚΙΧΝΕ είναι πλήρως εξοπλισμένο, με όλα τα απαιτούμενα ιατρικά μέσα, προκειμένου να ανταπεξέρχεται πλήρως στην αποστολή, η οποία του έχει ανατεθεί». Ωστόσο τα περιστατικά και οι θάνατοι στρατιωτικών, που ακολούθησαν αυτή τη διαβεβαίωση της κυβέρνησης, επιβεβαιώνουν με τραγικό τρόπο τους διαχρονικούς προβληματισμούς της Π.Ο.Ε.Σ. και της Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ., αρχικά με τον θάνατο στρατιωτικού την 5.9.2022 (ελλείψει καρδιολόγου στο 212 ΚΙΧΝΕ) και σήμερα με τον θάνατο στρατιωτικού λόγω παντελούς αδυναμίας εξυπηρέτησής του από το 212 ΚΙΧΝΕ και της μη λειτουργίας Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης.

Τελικά το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα «Τέμπη», το οποίο τα αστικά κόμματα προσπαθούν να συγκαλύψουν με τις επίπλαστες και επικοινωνιακές διαφωνίες τους, βρίσκεται παντού.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρει άμεσα η κυβέρνηση για:

  • – Τη στελέχωση και τον παραπέρα εξοπλισμό του 212 Κινητού Χειρουργικού Νοσοκομείου Εκστρατείας (212 ΚΙΧΝΕ) στην Ξάνθη, ως και όλων των υγειονομικών μονάδων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, για την αντιμετώπιση ανάλογων σοβαρών περιστατικών, που λαμβάνουν χώρα κατά την εκτέλεση διατεταγμένης και μη υπηρεσίας στρατιωτικών,
  • – Τη λεπτομερή διερεύνηση των συνθηκών θανάτου του στρατιωτικού,

– Την άμεση λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης.

 

Οι Βουλευτές

Παπαναστάσης Νίκος

Δελής Γιάννης

Λαμπρούλης Γιώργος

Παφίλης Θανάσης

Στολτίδης Λεωνίδας

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button