Τοπικά νέα

N’ αποκατασταθεί η κατάφωρη αδικία και διάκριση, σε βάρος των καπνοπαραγωγών  της Π.Ε. Ξάνθης

ΟΛΗ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

Ν. ΞΑΝΘΗΣ (Ο.Π.Α.Κ.- Α.Σ. ΞΑΝΘΗΣ «Η ΕΝΩΣΗ») ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Αξιότιμο

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

κ. ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Θέτουμε  υπόψη σας τα εξής:

Στον Νομό Ξάνθης ο καπνός είναι  μονοκαλλιέργεια  που αξιοποιεί  ορεινές , άγονες και ξηρικές εκτάσεις, με το μεγαλύτερο ποσοστό των παραγωγών να είναι  μικροκαλλιεργητές καπνού μπασμά, που εδώ και  δεκαετίες το  εισόδημα τους  στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στην καπνοκαλλιέργεια.

Σύμφωνα με το από 27.01.2023 Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προωθήθηκαν στο Υπουργείο Οικονομικών οι αποζημιώσεις των καλλιεργειών καπνού της ΠΕ Ροδόπης, με τη διαδικασία  ενισχύσεων de minimis, χωρίς ωστόσο και κατά προφανή αδικία και διάκριση, να γίνεται οποιαδήποτε αναφορά στους αντίστοιχους καλλιεργητές καπνού της ΠΕ Ξάνθης, οι οποίοι υπέστησαν την ίδια ακριβώς ζημία στα αγροτεμάχιά τους , τα οποία γειτνιάζουν.

 Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κύριο Γεωργαντά Γεώργιο, καθώς και στη συνάντηση στην Αθήνα στις 31.01.2023 με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Στύλιο, έγινε εκτενής παρουσίαση για την κατάσταση της καπνοκαλλιέργειας στην Π.Ε. Ξάνθης, καθώς και ενημέρωση σχετικά με το πόρισμα της Περιφερειακής Επιτροπής Π.Ε. Ξάνθης για το πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, η οποία απαρτίζεται από τον Προϊστάμενο του Ε.Λ.Γ.Α. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ , τον Προϊστάμενο του Γραφείου  Κ.Ο.Ε.  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ και τον Διευθυντή της Δ.Α.Ο.Κ. ΞΑΝΘΗΣ ,σύμφωνα με το οποίο διαπιστώθηκαν προσβολές από ιώσεις στην καλλιέργεια του καπνού, οι οποίες δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, με αποτέλεσμα να αναμένεται μειωμένη παραγωγή κατά 40%, λάβαμε από τον κ Υπουργό, την υπόσχεση ότι θα αποκατασταθεί η αδικία και θα ενταχθεί και η ΠΕ Ξάνθης στην ίδια διαδικασία de minimis.

Η μειωμένη παραγωγή που καταγράφηκε στο πόρισμα της Περιφερειακής Επιτροπής Π.Ε. Ξάνθης, αποτυπώνεται σήμερα, μετά και την ολοκλήρωση των αγορών καπνού εσοδείας 2022 και έχουν ως εξής:

Παραγωγοί καπνού Π.Ε. Ξάνθης-Ο.Π.Α.Κ –Α.Σ. ΞΑΝΘΗΣ: 1.380

Στρέμματα καπνού Π.Ε. Ξάνθης-Ο.Π.Α.Κ –Α.Σ. ΞΑΝΘΗΣ:  7.200

Μέση Παραγωγή Μπασμά, κιλά ανά στρέμμα :71,59

Μέση Αναμενόμενη Παραγωγή Μπασμά, κιλά ανά στρέμμα :120

Ποσοστό ζημίας Π.Ε. Ξάνθης: 40%

Παρά τις προφορικές διαβεβαιώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων , δυστυχώς ουδεμία ενέργεια έγινε, με αποτέλεσμα να είναι εμφανής η απογοήτευση και ο θυμός στις οικογένειες των καπνοπαραγωγών του Νομού μας, οι οποίοι αριθμούν τις 1.380 και οι οποίοι δείχνουν την απογοήτευσή τους αυτή έναντι της αδράνειας της παρούσας Κυβέρνησης για να σταθεί στα προβλήματά τους, όπως γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, από όλες τις Κυβερνήσεις, ειδικά για τους καπνοκαλλιεργητές, που έχουν πληγεί τα μέγιστα όλα αυτά τα χρόνια. Θεωρούν οι ίδιοι ότι δεν είναι δυνατό να αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τους αντίστοιχους καλλιεργητές του όμορου Νομού Ροδόπης, όταν η ζημία τους είναι αποδεδειγμένα ίδια, αν όχι και μεγαλύτερη, μόνο και μόνο λόγω των παρεμβάσεων που έγιναν από βουλευτές του Νομού Ροδόπης . Η διάκριση αυτή θέτει μείζον ζήτημα εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση και στο κατά πόσο η πρόθεσή σας να στηρίξετε την πρωτογενή παραγωγή είναι ειλικρινής ή όχι.

Επειδή το ζήτημα για την περιοχή μας είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθόσον επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα χιλιάδες συμπολίτες μας, παρακαλούμε να επιληφτείτε άμεσα του θέματος, ώστε να συμπεριληφθεί στην ενίσχυση de minimis και η καλλιέργεια καπνού της Π.Ε. Ξάνθης, προκειμένου να αποκατασταθεί η κατάφωρη αδικία και διάκριση, σε βάρος των καπνοπαραγωγών  της Π.Ε. Ξάνθης, αλλά και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη τους στην Κυβέρνηση καθώς και να διασφαλιστεί η ισονομία και η ισοπολιτεία.

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας.

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ Ο.Π.Α.Κ.- Α.Σ. ΞΑΝΘΗΣ «Η ΕΝΩΣΗ»

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΜΙΧΑΗΛ

….

Κοινοποίηση

1 . ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

 κ. ΓΕΩΡΓΙΟ  ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

2 . ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

 κ. ΓΕΩΡΓΙΟ  ΣΤΥΛΙΟ

3.ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΝ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ κ. ΜΕΤΙΟ ΧΡΗΣΤΟ

  1. ΒΟΥΛΕΥΤΕΣΞΑΝΘΗΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ «Η ΕΝΩΣΗ»

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button