Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων Συνέντευξη με την Ασπασία Βορίδου Γαργάλα

Η ΠΟΜΙΔΑ, σύμφωνα με την εκπρόσωπό της στην Ξάνθη, νομικό κ. Ασπασία Βορίδου Γαργάλα, υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ιδιοκτητών ακινήτων στη χώρα μας. Η κ. Γαργάλα είναι πρόεδρος του τοπικού Σωματείου Ξάνθης και βρίσκεται σε στενή επαφή με το δευτεροβάθμιο στην Αθήνα, προκειμένου να προστατευθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα των ιδιοκτητών των ακινήτων, διευκρινίζοντας ότι μέλη μπορεί να είναι ιδιοκτήτης ακινήτου ανεξαρτήτου επιφανείας .

 Η κ. Α. Γαργάλα και η συνάδελφός της κ.

Η ΠΟΜΙΔΑ, σύμφωνα με την εκπρόσωπό της στην Ξάνθη, νομικό κ. Ασπασία Βορίδου Γαργάλα, υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ιδιοκτητών ακινήτων στη χώρα μας. Η κ. Γαργάλα είναι πρόεδρος του τοπικού Σωματείου Ξάνθης και βρίσκεται σε στενή επαφή με το δευτεροβάθμιο στην Αθήνα, προκειμένου να προστατευθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα των ιδιοκτητών των ακινήτων, διευκρινίζοντας ότι μέλη μπορεί να είναι ιδιοκτήτης ακινήτου ανεξαρτήτου επιφανείας .

 Η κ. Α. Γαργάλα και η συνάδελφός της κ. Καλιόπη Συμεωνίδου είναι στην διάθεση των μελών της ΠΟΜΙΔΑ στην Ξάνθη και μπορούν να δώσουν τις πληροφορίες και την στήριξη εκείνη που απαιτείται, προκειμένου να ξεπεράσουν την ανευθυνότητα και βιασύνη της πολιτείας, η οποία προκειμένου να εισπράξει φορολογητέα ύλη, νομοθετεί και εφαρμόζει βιαστικά και κάθετα τους νόμους.

 Η κ. Α. Γαργάλα σημειώνει πώς κάθε δικηγόρος της πόλης μας που γνωρίζει το αντικείμενο, θα μπορούσε κάλλιστα αν το επιθυμούσε, να ενημερώσει τους πολίτες, ξεκαθαρίζοντας ότι η ίδια και η συνάδελφός της κ. Σημεωνίδου είναι δικηγόροι και τυγχάνει να είναι εκπρόσωποι της ΠΟΜΙΔΑ και έτσι μπορούν να ενημερωθούν και από άλλα μέλη του δικηγορικού συλλόγου που είναι ενήμερα επί του θέματος.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σήμερα οι ιδιοκτήτες των ακινήτων κ. Γαργάλα βάλλονται.

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πάντα τα ακίνητα επειδή φαίνονται και δεν μπορούν να κρυφτούν, είναι ο εύκολος στόχος για την φορολόγηση. Σε κάθε περίπτωση μέχρι τώρα βαρύνονταν με 17 φόρους και τέλη. Στην προκειμένη περίπτωση κάλυψαν τον στόχο προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό πρόβλημα με το ειδικό τέλος των δομημένων ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών.

 

ΕΡ: Πόσο συνταγματικό, δίκαιο αλλά και ηθικό είναι αυτό το τέλος;

 

ΑΠ: Η θέση της ΠΟΜΙΔΑ είναι πάγια. Δεν μπορεί να βαρύνεται πάντοτε ο ιδιοκτήτης και να μην ξεχνάμε πώς στην Ελλάδα είναι ο μικροιδιοκτήτης, διότι πάνω από το 90% του πληθυσμού της Ελλάδος είναι ιδιοκτήτης της κατοικίας του και δεν είναι ο ιδιοκτήτης που μπορεί κάποιος να φανταστεί με την μεγάλη ακίνητη περιουσία του. Αυτό το τέλος θίγει τον καθένα από εμάς. Τον άνεργο, τον συνταξιούχο και τον μισθωτό που έχει δει να ψαλιδίζονται τα οικονομικά του. Το ειδικό τέλος ή χαράτσι όπως το είπατε, πέραν από την αντισυνταγματικότητα του, όπου ο δικηγορικός σύλλογος των Αθηνών έχει προσφύγει στο ΣτΕ και αυτό θα κριθεί, θα ήθελα να τονίσω ότι την Δευτέρα (χθες) λήγει η ημερομηνία καταβολής της δόσης και θα ήθελα να δώσω κάποιες πρακτικές οδηγίες της ΠΟΜΙΔΑ.

 

Επειδή έχουν παρατηρηθεί χιλιάδες περιπτώσεις λαθών, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να ελέγχουν τους λογαριασμούς. Τα λάθη που παρουσιάζονται είναι στα λανθασμένα τετραγωνικά, λάθος αντικειμενική αξία, λανθασμένος συντελεστής παλαιότητας. Επίσης θα πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες στα εκτός σχεδίου πόλεως ακίνητα γιατί υπάρχει περίπτωση να υπάρχουν πλασματικά τετραγωνικά μέτρα και οι ιδιοκτήτες πρέπει να φροντίσουν να διορθωθούνε.

 

Να προσέχουν ότι στους ακάλυπτους χώρους που μπορεί να ηλεκτροδοτούνται, αυτοί δεν υπόκεινται στο “χαράτσι” και πρέπει να το εξετάσουν οι ιδιοκτήτες. Επίσης πρέπει να εξετάσουν στους κοινόχρηστους χώρους των πολυκατοικιών που ηλεκτροδοτούνται και δεν υπόκεινται στο ειδικό τέλος και αυτό πρέπει να το ελέγξουν οι ιδιοκτήτες όπως και στους κοινόχρηστους χώρους των ξενοδοχείων που ναι μεν είναι πιο ειδικό αλλά αφορά τους ιδιοκτήτες.

 

ΕΡ: Κρίνετε ότι χρειάζονται συνδρομή οι ιδιοκτήτες ακινήτων της Ξάνθης στο θέμα τους τέλους;

 

ΑΠ: Θεωρώ πώς ναι. Η ερμηνεία του νόμου παρουσιάζει κάποιες δυσκολίες και χωρίς τη βοήθεια κάποιου ειδικού δύσκολα οι πολίτες θα έβγαζαν κάποια άκρη.

 

ΕΡ: Μπορεί κάποιος να δικαιωθεί;

 

ΑΠ: Πρέπει να διεκδικήσει το δίκιο του.

 

ΕΡ: Πώς αντιδρούν οι πολίτες που έχουν κάποιο πρόβλημα με το ειδικό τέλος;

 

ΑΠ: Μέχρι στιγμής έχει παρατηρηθεί ότι οι πολίτες πάνε στους δήμους, από εκεί στην ΔΕΗ, μετά στην εφορία δηλαδή στις συμπληγάδες των τριών “ΔΕΛΑΤΑ” όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Παραδιάς.

 

ΕΡ: Πήρατε την πρωτοβουλία κάποιων κινήσεων ως ΠΟΜΙΔΑ;

 

ΑΠ: Ναι. Έχουμε κάνει παραστάσεις και υπομνήματα στον κ. Υπουργό Οικονομικών για να διευκολυνθεί η διόρθωση των αλλαγών. Επειδή όμως όλα γίνονται αστραπιαία θα έλεγε κανείς δεν ξέρω αν θα έχουμε έγκαιρη ανταπόκριση, πάντως πρέπει να διεκδικήσουμε το δίκιο μας και αυτό που μας χρεώνουν να είναι τουλάχιστον σύμφωνα με το γράμμα του νόμου.

 

ΕΡ: Αφού υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες μας κ. Γαργάλα ότι είσθε σύζυγος του δημοτικού συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης Δ. Βορίδη, θα ήθελα να μου σχολιάσετε πόσο νομικά ή ηθικοπολιτικά στέκει μία πρωτοβουλία σαν και αυτή του δημάρχου Αλεξανδρούπολης, ο οποίος με εξώδικό του έβαλε προ των ευθυνών της την ΔΕΗ σχετικά με την διακοπή της παροχής του ρεύματος στους δημότες του, αν αυτοί δεν έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν το χαράτσι μέσω του λογαριασμού του ρεύματος και αν και η δική μας δημοτική αρχή μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο και αν θα έχει τύχη;

 

ΑΠ: Με το στενό νομικό πλαίσιο το θεσμοθετημένο δεν έχει καμιά αρμοδιότητα ο δήμος να παρέμβει. Αλλά ηθικά ο κόσμος χρειάζεται μία στήριξη, αυτό το αστραπιαία που είπα εγώ “αρπακολατζίδικα” που είπατε εσείς και δεν διαφώνησα, πρέπει μέσα σε αυτήν την ταραχή να βοηθήσει τον πολίτη. Επί του πρακτέου έχω την εντύπωση ότι πολύ καλά κάνουν οι δήμοι που παρεμβαίνουν για την προστασία των δημοτών τους, διότι το κόστος για τον κάθε πολίτη ξεχωριστά είναι πολύ μεγάλο προκειμένου να προσφύγουν στην ένδικη οδό.

 

ΕΡ: Απαλλάσσονται από το ειδικό τέλος κάποιοι συμπολίτες μας και πώς;

 

ΑΠ: Πλήρης απαλλαγή δεν προβλέπεται από τον νόμο. Είναι ο νόμος 4021 του 2011 που ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο και δεν υπάρχει απαλλαγή σε κανέναν. Απλώς υπάρχει πολύ μειωμένο το κόστος υπολογισμού του, δηλαδή με μισό ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

 

Επειδή σας είπα ότι ο νόμος στήθηκε πολύ γρήγορα, χρησιμοποιήθηκαν οι μηχανογραφημένες καταστάσεις της ΔΕΗ, οι οποίες υπήρχαν μέχρι τώρα για την είσπραξη του τέλους ακίνητης περιουσίας του λεγόμενου ΤΑΠ, οι οποίες ενημερωνόταν από τους δήμους για την έκταση της κάθε ακίνητης περιουσίας όπου εκεί δεν φαίνεται η ιδιότητα του πολίτη, αν είναι τρίτεκνος, πολύτεκνος ή άνεργος.

 

Και ο επιτακτικός νόμος ή “αρπακολατζίδικος” σύμφωνα με σας, ζήτησε από τους φορολογούμενους να πληρώσουν κάθετα τον φόρο και να ζητήσουν με sms την απαλλαγή τους, στέλνοντας το στην Γενική Γραμματεία και είδαμε εκείνο το τραγελαφικό αυτά να πηγαίνουν κάπου αλλού ακόμη και στην ΕΡΤ.

 

Καταστρατηγείται η βασική αρχή του διοικητικού δικαίου, δηλαδή η αρχή επιβάλλει έναν φόρο έχοντας ελέγξει τα στοιχεία και όχι σου επιβάλλω τον φόρο και έλα εσύ πολίτη να μου αποδείξεις ότι έχω άδικο ή ότι δεν είμαι ελέφαντας στην καθομιλουμένη. Αν έχει πληρώσει υπάρχει μία διαδικασία να τα πάρει πίσω τα λεφτά του αλλά πρέπει να τρέξει και ίσως όχι μόνο διοικητικά αλλά και δικαστικά.

 

ΕΡ: Τελικά υπάρχει για κάποιους απαλλαγή;

 

ΑΠ: Όχι μόνο οι πολύτεκνοι πληρώνουν μισό ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και επίσης πρόσωπα τα οποία έχουν αναπηρία για να δικαιούνται την απαλλαγή του “μισού ευρώ” πρέπει να είναι ολικά τυφλός ή βαριά κινητική αναπηρία πάνω από 80%.

 

Τέλος ο μακροχρόνια άνεργος απαλλάσσεται αφού το αποδείξει όμως δεν είναι απαλλαγμένος αν είναι πάνω από 120 τετραγωνικά μέτρα το σπίτι του. Περισσότερες πληροφορίες μπορεί να πάρει κανείς επισκεπτόμενος την ιστοσελίδα της ΠΟΜΙΔΑ www. Pomida.gr ή στο τοπικό γραφείο ενημέρωσης.

 

ΑΓΩΝΑΣ: Κυρία Γαργάλα σας ευχαριστούμε πολύ για τις χρήσιμες πληροφορίες που μας δώσατε.

 

ΑΣΠΑΣΙΑ ΒΟΡΙΔΗ ΓΑΡΓΑΛΑ: Εγώ σας ευχαριστώ για τον χώρο που μου δώσατε.

 

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ  ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button