Τρίτο Μάτι

Ο Νίκος Κοσμίδης για τα 100 χρόνια ζωής της Αρμενικής Κοινότητας Ξάνθης

Τιμήσαμε αυτές τις μέρες τη συμπλήρωση 100 χρόνων ζωής της Αρμενικής Κοινότητας Ξάνθης. Όπως σημείωσαν όλοι στους χαιρετισμούς τους, η παρουσία των Αρμενίων στην Ξάνθη αποτέλεσε πηγή εμπλουτισμού ολόκληρης της πόλης. Άνθρωποι δραστήριοι και δημιουργικοί, πάλεψαν με τα δεινά των διωγμών και της προσφυγιάς, και έφτιαξαν εκ νέου τις ζωές τους, χτίζοντας στη νέα πατρίδα τους ένα νέο μέλλον ως οικογένειες αλλά και ως οργανωμένη κοινότητα. Μια κοινότητα η οποία προσέφερε και συνεχίζει να προσφέρει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή ολόκληρης της Ξάνθης.

Ζώντας σε μια γειτονιά η οποία ορίζεται, χωρικά, από την προσφυγική ελληνορθόδοξη εκκλησία, την προσφυγική αρμενική εκκλησία, την ανάμνηση της ύπαρξης της ιουδαϊκής συναγωγής και την παρουσία ενός ισλαμικού τεμένους, βιώνουμε καθημερινά αυτόν τον πλούτο. Ένας πλούτος ο οποίος είναι διαρκώς παρών και μέσα από τα χριστιανικά, ελληνικά και αρμένικα, και τα μουσουλμανικά ονόματα των μικρών μαθητών μας.

Η συμμετοχή, και εκ μέρους του προγράμματος Δράσεις Ιστορίας Μνήμης Πολιτισμού, στην πρωινή Θεία Λειτουργία στην Αρμενική Ορθόδοξη Εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου των εν Ελλάδι Αρμενίων Ορθοδόξων κ. Κεγάμ Χατσεριάν, καθώς και στο μνημόσυνο για τα κοιμηθέντα μέλη της κοινότητας, ήταν μια ακόμα εκδήλωση σεβασμού προς τους Ελληνοαρμενίους συμπολίτες μας και την κοινή μαρτυρική μας ιστορία. Ήταν όμως και μια έκφραση ευχαριστίας για τη φιλοξενία, πίσω στο 2011, στο Καθολικοσάτο της Κιλικίας και την αγαστή συνεργασία με Αρμενίους θεολόγους και κληρικούς στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών και στο Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Εκκλησιών. Με το καλό να εορταστεί το 2025-2026 και ο ένας αιώνας από την οικοδόμηση του αρμενικού ναού της πόλης μας.

Νίκος Κοσμίδης

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης
Close
Back to top button