Εξέτασαν το 85% των μαθητών των 15ου και 20ου Δημοτικών

Για δυο περίπου εβδομάδες, από τις αρχές Φεβρουαρίου έως λίγο πριν το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, στην Ξάνθη βρέθηκε η Κινητή Ιατρική Μονάδα της 4ης ΔΥΠΕ Μακεδονίας Θράκης στα πλαίσια του προγράμματος “Προστασία”.

  Για δυο περίπου εβδομάδες, από τις αρχές Φεβρουαρίου έως λίγο πριν το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, στην Ξάνθη βρέθηκε η Κινητή Ιατρική Μονάδα της 4ης ΔΥΠΕ Μακεδονίας Θράκης στα πλαίσια του προγράμματος “Προστασία”.

 

  Η Κινητή Μονάδα στάθμευσε στον αύλιο χώρο του 15ου και 20ου Δημοτικού Σχολείου προκειμένου παιδίατροι να εξετάσουν τους μικρούς μαθητές και να τους χορηγήσουν την απαραίτητη ιατρική γνωμάτευση για το μάθημα της Γυμναστικής.

 

  Όπως δήλωσε στον “Α” ο υπεύθυνος της Μονάδας και συντονιστής του  προγράμματος, κ. Ναλμπάντης Κυριάκος, στην Ξάνθη βρέθηκαν ύστερα από το αίτημα του Διευθυντή του συγκεκριμένου σχολείου προς την 4η Διοικητική Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης και στον κ. Βασίλειο Δελή να έρθει η Κινητή Μονάδα προκειμένου να προσφέρει τις ιατρικές της υπηρεσίες, συμβάλλοντας έτσι στην επίλυση ενός προβλήματος που αντιμετώπιζε το 15ο και 20ο Δημοτικό Σχολείο.

 

  “Αυτή τη φορά ήρθαμε για ένα συγκεκριμένο σκοπό, για να εξετάσουμε τα παιδάκια του Δημοτικού Σχολείου του Δροσερού Ξάνθης, όπου διαμένει μια ευπαθής πληθυσμιακή ομάδα.

 

  Σκοπός μας ήταν να εξετάσουν  οι παιδίατροι τους μαθητές για να πάρουν γνωματεύσεις για να κάνουν το μάθημα της γυμναστικής. Όπως είπανε και οι δάσκαλοι επιχείρησαν πάρα πολλές φορές να πάνε τα παιδάκια στο νοσοκομείο με τουριστικά λεωφορεία, αλλά αυτό κατέστη αδύνατο, διότι δε συγκεντρώνονταν όλα. Κάθε φορά που έρχονταν τα λεωφορεία για να τα μεταφέρουν, συμμετείχαν πολύ λίγα με αποτέλεσμα να μην έχουν εξεταστεί όλα”.

 

  Έτσι σχεδόν για δυο εβδομάδες η Κινητή Ιατρική Μονάδα μαζί αυτή τη φορά με  παιδιάτρους -η οποία διαθέτει εργαστήριο και είναι εφοδιασμένη με ιατρικό εξοπλισμό, όπως για τη μέτρηση οστικής πυκνότητας, υπέρηχο,  καρδιογράφο, αλλά και για τεστ ΠΑΠ, εξέτασε το 85% των μαθητών των δύο σχολείων, ένα πολύ μεγάλο αριθμό παιδιών, αρκετά από τα οποία παραπέμφθηκαν  σε άλλες ειδικότητες γιατρών. Δόθηκαν γνωματεύσεις, έγινε έλεγχος των εμβολίων τους  και δόθηκαν οι ανάλογες οδηγίες για το κάθε παιδί τόσο προς το γονιό, όσο και προς τους δασκάλους.

 

  “Ήταν μεγάλη η προσέλευση των παιδιών που ήρθαν να εξεταστούν, ενώ δάσκαλοι και γονείς μάς δήλωσαν ικανοποιημένοι και ευχαριστημένοι από την όλη προσπάθεια που έγινε. Θα πρέπει να πω ότι στα δυόμισι χρόνια που λειτουργεί η Κινητή ιατρική Μονάδα  έχει μια πολύ μεγάλη προσφορά στα όρια ευθύνης της, που ξεκινούν από τον Έβρο έως και το Κιλκίς και αστραπιαία κινούμαστε σε κάθε αίτημα, είτε από Δημάρχους, είτε από άλλους φορείς”, δήλωσε στον “Α” ο υπεύθυνος της Μονάδας κ. Ναλμπάντης Κυριάκος.  

 

   Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως πριν βρεθεί η Κινητή Ιατρική Μονάδα της 4ης ΔΥΠΕ σε κάποια περιοχή, κυρίως σε ορεινούς δήμους και ευπαθείς ομάδες, για να προσφέρει τις υπηρεσίες της προηγείται επικοινωνία και συνεργασία με τα κατά τόπους νοσοκομεία , όπου ενημερώνουν για τις ανάγκες που υπάρχουν και παρέχουν και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ στελεχώνεται κάθε φορά και με τις ανάλογες ειδικότητες ιατρών που απαιτούνται, και φυσικά ακολουθεί και η ενημέρωση του κόσμου.

 

  Στην Ξάνθη η Κινητή Ιατρική Μονάδα παρείχε την περασμένη χρονιά τις υπηρεσίες της και στους Δήμους Σταυρούπολης, Μύκης και Σελέρου, όπου και πάλι η προσέλευση των κατοίκων των συγκεκριμένων δήμων ήταν εντυπωσιακή.

 

  Το βέβαιο είναι πως αποτελεί  ένα “ιατρικό εργαλείο” για τους ορεινούς δήμους αλλά και για πολλούς φορείς, και για αυτό θα πρέπει να επιδιώκεται η αξιοποίησή του, όπως καταλήγει και ο υπεύθυνος της Κινητής Μονάδας.

 


 


Δέσποινα Γκούμα                                                         


 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button