Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Η τοπική αυτοδιοίκηση ή ο πρώτος βαθμός Αυτοδιοίκησης ή το πρώτο κύτταρο της Δημοκρατίας ή με όποια άλλη πομπώδη έκφραση θα την ακούσετε από τους λειτουργούς της, υπονοείται – θεωρείται ή και διαφημίζεται από τους ίδιους τους «Δημοκράτες» καπηλευτές της, ότι είναι o πιό άμεσος, αποτελεσματικός, δημοκρατικός και δίκαιος θεσμός Διαχείρισης- Διοίκησης μιας τοπικής κοινωνίας (Μιας πόλης ενός Δήμου, μιας Κοινότητας).

Η τοπική αυτοδιοίκηση ή ο πρώτος βαθμός Αυτοδιοίκησης ή το πρώτο κύτταρο της Δημοκρατίας ή με όποια άλλη πομπώδη έκφραση θα την ακούσετε από τους λειτουργούς της, υπονοείται – θεωρείται ή και διαφημίζεται από τους ίδιους τους «Δημοκράτες» καπηλευτές της, ότι είναι o πιό άμεσος, αποτελεσματικός, δημοκρατικός και δίκαιος θεσμός Διαχείρισης- Διοίκησης μιας τοπικής κοινωνίας (Μιας πόλης ενός Δήμου, μιας Κοινότητας).

            Και όλα τα παραπάνω (η αποτελεσματικότητα, η δημοκρατικότητα και η δικαιοσύνη) πετυχαίνονται, διότι λέει οι λειτουργοί της (οι Δήμαρχοι, οι Αντιδήμαρχοι, οι σύμβουλοι, κλπ) εκλέγονται από το λαό, τον «Σοφό» λαό.

            Δηλαδή με το «Ο σοφός λαός εκλέγει» υπονοούμε, όλοι εμείς οι αφελείς, εθελοτυφλούντες, ή και αντιλαμβανόμενοι αλλά φοβούμενοι να πούμε την αλήθεια απέναντι στο ταμπού της «Δημοκρατίας», ότι ο λαός ο οποίος θεωρείται και σοφός, επιλέγει μέσα από την άριστη διαδικασία της Δημοκρατίας τον «καλό του» και υπονοούμε τον καλύτερο δυνατό Δήμαρχο, δηλαδή « τον Άριστο».

 Δηλαδή «μαύρη είν’ η νύχτα στα βουνά» που λέει και ένα δημώδες ρητό.

            Δηλαδή αν βρεθεί έστω και ένας σώφρων συνάνθρωπος, αυτής της κοινωνίας μας, που να έχει φάει στο πετσί του για 30-40-50 χρόνια την λειτουργία όλων αυτών των «Δημοκρατικά Εκλεγμένων» περίεργων τύπων, των αρίστων δηλαδή, των καλύτερων τέλος πάντων, των Διοικούντων της τοπικής κοινωνίας μιας πόλης και μας πει ότι πράγματι ένοιωσε, αποτελεσματικότητα, δημοκρατικότητα, δικαιοσύνη, θα πρέπει αυτή η δύσμοιρη Δημοκρατία να του στήσει ανδριάντα.

Ποιος αλήθεια σοβαρός άνθρωπος πιστεύει, ότι οι άνθρωποι που εκλέγονται και αναλαμβάνουν να διοικήσουν μια πόλη, μέσα από της «Δημοκρατικές διαδικασίες» είναι οι άριστοι, αποτελεσματικοί, δίκαιοι γνώστες της διοίκησης, μανατζερς;

            Δυστυχώς όλοι μας γνωρίζουμε ότι μάλλον στις περισσότερες φορές η αδικία, η αντιδημοκρατικότητα και κυρίως η αναποτελεσματικότητα διακρίνει την λειτουργία των ηγετίσκων που λέγονται Δήμαρχοι.

            Σχεδόν όλες οι αποφάσεις των «Διοικητών – Μάνατζερς» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν μία και μοναδική αφετηρία και μια στόχευση. Η όποια πράξη η παράλειψή τους, στοχεύει στο να εξυπηρετηθεί κάποιος δικός μας, που θα μας εξασφαλίσει ψήφους και άρα την επανεκλογή μας, για να ικανοποιήσουμε την κενοδοξία μας, ότι δηλαδή είμαστε οι «Άρχοντες του Τόπου».

            Αλλοίμονο δε σ’ αυτούς που τυχαίνει να κατοικούν στα όρια ενός Δήμου και δεν ψηφίζουν εκεί, Τότε είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Είναι οι πληβείοι που απλώς πληρώνουν τους Δημοτικούς Φόρους και Τέλη, χωρίς να έχουν δικαιώματα και τις αντίστοιχες παροχές που έτσι κι αλλιώς έπρεπε να είναι εντελώς ανταποδοτικές.

            Βλέπετε η εξουσία εξασφαλίζει για τον κενόδοξο, Αίγλη, Δόξα, Επιβολή, Γκόμενες, και πολλές φορές παράνομο-μαύρο χρήμα.

            Δυστυχώς η δεύτερη, ή και πρώτη μερικές φορές στόχευση, των όποιων αποφάσεων των Αρχόντων μας, λέει πάλι ο «σοφός» λαός, είναι η διαπλοκή, οι μίζες και ο παράνομος πλουτισμός (αν και εγώ δεν το πιστεύω ότι ισχύει πάντα).

            Τώρα σε ποια σειρά έρχεται η στόχευση της δικαιοσύνης, της αποτελεσματικότητας, του κοινού καλού, της δημοκρατικότητας, της προόδου της τοπικής κοινωνίας, μην το ψάχνουμε, τρίτη, τέταρτη, ίσως τελευταία ίσως και να μην υπάρχει καν στη σειρά.

            Με όλα τα παραπάνω, συμφωνούν δυστυχώς και οι ίδιοι οι «Δημοκρατικοί Λειτουργοί» της τοπικής αυτοδιοίκησης, όσο φυσικά βρίσκονται στην αντιπολίτευση. Με την άνοδό τους στην εξουσία, όλα γίνονται σωστά με κάποιο μαγικό τρόπο.

            Βέβαια , τι να σου πει ένας Δημαρχίσκος όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας ομολογεί, ότι:

–         «Ρε παιδιά, ποιος είπε ότι εμείς ξέραμε..»

–         «Οτι εμείς ήμασταν οι καλύτεροι μάνατζερς -κυβερνήτες!»

–         « Σάμπως είχαμε ποτέ ξανά διοικήσει» …

 έστω και ένα περίπτερο, κατά πως λέει πάλι « ο σοφός Ελληνικός λαός». Εμείς στου κασίδη το κεφάλι πασχίζουμε να μάθουμε.

            Γι’ αυτό αγαπητοί συνάνθρωποι, εμείς σαν «Ομάδες Κοινωνικής Δράσης» λέμε ότι το σύστημα είναι ένοχο και όχι οι ηγέτες μας που το εκμεταλλεύονται!

Στο κάτω-κάτω οι όποιες ελάχιστες εξαιρέσεις καλών Δημοτικών Αρχόντων, έρχονται να επιβεβαιώσουν τον κανόνα πως μ’ αυτή τη Δημοκρατία, όχι μόνο δεν επιλέγονται οι Άριστοι μάνατζερς, αλλά μάλλον οι μετριότητες, οι ανίκανοι και τα  λαμόγια.

            Ποιος αλήθεια από μας « τον σοφό λαό» θα ψήφιζε κάποιον που του λέει την αλήθεια, όταν μας αρέσει πάντα το ευχάριστο ψέμα κατά πως αρέσει η σάλτσα στον Καραγκιόζη!  

                                     

Για τις Ομάδες Κοινωνικής Δράσης

                                                                                                    Κομνηνός Γεώργιος

                                                                        Οικονομολόγος, Ξάνθη

                                                                           Παρχαρίδης Βασίλης                                                                                               Οικονομολόγος, Καβάλα

 

Εάν συμφωνείτε με τις Ομάδες Κοινωνικής Δράσης  ενώστε τη φωνή σας μαζί μας και ενταχθείτε σε κάποια Ομάδα Δράσης για να αγωνιστούμε μαζί για την λύση των προβλημάτων που ταλανίζουν την κοινωνία.

Επικοινωνήστε μαζί μας στο e-mail:okd2010@hotmail.com ή στο 6949034956 ή στο Facebook: Ομάδες Κοινωνικής Δράσης (Omades Kinonikis Drasis).

Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε μια πιο ανθρώπινη κοινωνία. Περιμένουμε τις ιδέες και τις απόψεις σας. Ευχαριστούμε.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button