Ελλάδα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

   Με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη δημιουργία της ρυθμιστικής αρχής νερού, προωθεί την «απελευθέρωση» και του νερού κατά τα πρότυπα της Ενέργειας. Μια «απελευθέρωση» που οδήγησε σε ενεργειακή φτώχεια τα λαϊκά νοικοκυριά με πανάκριβους λογαριασμούς ρεύματος, ενώ η «απελευθέρωση» των σιδηροδρομικών δομών, οδήγησε στην «εγκληματική» τραγωδία των Τεμπών. H πολιτική αυτή αναπόφευκτα οδηγεί , στην άρση των όποιων προστατευτικών μέτρων για να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων και σε αυτόν τον τόσο ευαίσθητο για την ίδια τη ζωή τομέα και από εκεί και πέρα η νέα «ανεξάρτητη» αρχή να παίζει τον ρυθμιστικό ρόλο ανάμεσα στους επενδυτές όπως με την Ενέργεια.

  Είναι συνέχεια όλων των προηγούμενων αντιδραστικών ρυθμίσεων στη βάση των κατευθύνσεων και οδηγιών της Ε.Ε. που σταδιακά προωθούν την εμπορευματοποίηση του νερού, πολιτική που υπηρέτησαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις (Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) και παραδίδει με ακόμα γρηγορότερους ρυθμούς νέα πεδία κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους.

  Ως Λαϊκή Συσπείρωση στηρίζουμε το δίκαιο αγώνα των εργαζόμενων στις ΔΕΥΑ, ενάντια στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση του νερού που προωθεί η κυβέρνηση. Αναδείξαμε έγκαιρα μέσω των εκλεγμένων μας σε Δήμους και Περιφέρειες σε  όλη τη χώρα τους σχεδιασμούς για  εμπορευματοποίηση του νερού, πολύ πριν από την προδιαγεγραμμένη.

  Όπως είναι γνωστό οι ΔΕΥΑ που λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, χρεώνονται με αστικό τιμολόγιο για τις ενεργειακές τους ανάγκες, τα τιμολόγια τους επιβαρύνονται με ΦΠΑ 24% και άλλα χαράτσια, ενώ στα πλαίσια της ανταποδοτικότητας το αυξημένο κόστος λειτουργίας τους μεταβιβάζεται στα λαϊκά στρώματα μέσω των λογαριασμών. Στις επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια έχουν διευρυνθεί οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, το μόνιμο προσωπικό έχει μειωθεί δραματικά με αποτέλεσμα την ελλιπή επίβλεψη και συντήρηση των δικτύων και υποδομών, οι υπηρεσίες συστηματικά απαξιώνονται, με τελικό σκοπό ολοένα και περισσότεροι τομείς να παραδίδονται σε εργολάβους.

  Mε το νομοσχέδιο και την παραπέρα εμπορευματοποίηση, η κατάσταση θα επιδεινωθεί για τα λαϊκά στρώματα, που θα κληθούν να πληρώσουν ακόμα πιο ακριβά το νερό σε βάρος της ποιότητας του, θα επιδεινωθούν παραπέρα οι εργασιακές σχέσεις, ενώ ακόμα πιο δυσβάστακτο θα γίνει το κόστος άρδευσης και για τους βιοπαλαιστές αγρότες που σήμερα δίνουν αγώνα επιβίωσης για να κρατηθούν στα χωράφια τους.

  Για εμάς το νερό δεν είναι εμπόρευμα για να τεθεί υπό τον έλεγχο της ρυθμιστικής αρχής, είναι βασική λαϊκή ανάγκη και πρέπει να εξασφαλίζεται απρόσκοπτα για όλο το λαό.

Απαιτούμε την άμεση απόσυρση του απαράδεκτου νομοσχεδίου και καλούμε το λαό της Ξάνθης να το καταδικάσει.

 Είναι απαραίτητο να δυναμώσει η πάλη για συνολική ανατροπή της πολιτικής εμπορευματοποίησης του νερού, να ξεριζωθεί ο ανταγωνισμός των χρήσεων και της αξιοποίησης του με γνώμονα το κέρδος, τόσο από ιδιωτικούς ομίλους όσο και από μεικτές επιχειρήσεις και ΣΔΙΤ.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

  • Φθηνό-ποιοτικό νερό και άμεση μείωση όλων των τιμολογίων κυρίως σε ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, μαζί με μια ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα για την αξιοπρεπή διαβίωση. Καμιά διακοπή νερού για τα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα.
  • Να μην επιτραπεί να μεταφερθεί το αυξημένο ενεργειακό κόστος στα τιμολόγια και σε βάρος των εργαζομένων του κλάδου.
  • Παράλληλα, να ενισχυθεί ο αγώνας για πλήρη και σταθερή εργασία για το σύνολο του κλάδου, με ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, χωρίς την παρουσία εργολάβων. Άμεση μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζόμενων στις ΔΕΥΑ. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με βάση τις αυξημένες ανάγκες για ασφαλή και σε επάρκεια ύδρευση του λαού της Πελοποννήσου.
  • Η Διαχείριση του νερού προς όφελος του λαού προϋποθέτει απαλλαγή από τους νόμους της αγοράς και του καπιταλιστικού κέρδους. Νερό, μονάδες επεξεργασίας, δίκτυα, άρδευση, αποχέτευση να γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία και όχι εμπόρευμα , για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και την προστασία του περιβάλλοντος.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Ξάνθης

ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

Δημοτικός Σύμβουλος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button