Ειδήσεις

Η ανεργία ξεπερνάει το 45% στο νομό Ξάνθης!
-Από τα μεγαλύτερα ποσοστά στη Βόρεια Ελλάδα -Αύξηση και των εργατικών ατυχημάτων

Στα επίπεδα ανεργίας, στις εργασιακές συνθήκες μέσα στην πανδημία του κορονοϊού και σε τοπικά προβλήματα με επιπτώσεις στην απασχόληση αναφέρθηκαν εκπρόσωποι των εργατικών κέντρων της Βόρειας Ελλάδας, σe συνέντευξη τύπου, ενόψει της διοργάνωσης της φετινής ΔΕΘ.

“Δεν υποστέλλουμε τη σημαία του αγώνα, παλεύουμε για τα δικαιώματα των εργαζομένων” δήλωσε ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Βαγγέλης Μουτάφης στην εισαγωγική τοποθέτηση του. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, διευκρίνισε ότι, φέτος, με απόφαση της ΓΣΕΕ δε θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στη ΔΕΘ, για λόγους προφύλαξης της δημόσιας υγείας από τον κορονοιό, αλλά θα γίνουν εκδηλώσεις ανάδειξης των προβλημάτων των εργαζομένων.

Την “αναντιστοιχία” των επιπέδων ανεργίας, τα οποία παρατηρούνται στις καταγραφές του ΟΑΕΔ και της ΕΛΣΤΑΤ – εκτιμώντας ότι τα στοιχεία του ΟΑΕΔ (1,2 εκ. στο τέλος Αυγούστου σε όλη τη χώρα) είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα- επεσήμανε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Χάρης Κυπριανίδης. Τόνισε ότι η ανεργία στην πόλη της Θεσσαλονίκης κυμαίνεται στο 34-35% και υποστήριξε, ότι μετά και από τις αναστολές εργασίας μη εμβολιασμένων εργαζομένων και τη μείωση των ενισχύσεων και επιδομάτων λόγω κορονοϊού, η ανεργία “μπορεί να εκτιναχθεί και πάνω από 40%”.

Οι εκπρόσωποι των εργατικών κέντρων έδωσαν στοιχεία, ανά νομό, για την ανεργία, για εργατικά ατυχήματα και για τοπικά αναπτυξιακά προβλήματα με επιπτώσεις στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εκπροσώπων των εργαζομένων, τα επίπεδα ανεργίας στους νομούς της Β. Ελλάδας κυμαίνονται, όπως αναφέρθηκε, μεταξύ 28-50% (Φλώρινα 28%, Σέρρες και Έδεσσα 38%, Πέλλα και Καστοριά άνω του 50%, Ξάνθη 45%, κ.τ.λ.). Εξαίρεση αποτελεί η Χαλκιδική με ανεργία στο 17% που αναμένεται να αυξηθεί το χειμώνα στο 24-25%, Η ανεργία μειώθηκε ελαφρά τους καλοκαιρινούς μήνες και στην Πιερία, λόγω τουρισμού, αλλά αναμένεται και πάλι άνοδος της στους επόμενους μήνες.

Για τη Δράμα, επισημάνθηκε το υψηλό ποσοστό εργατικών ατυχημάτων στα λατομεία “ένα στο δίμηνο, ή τρίμηνο” , όπως επίσης και για την Ξάνθη, αλλά και, συγκριτικά με άλλες περιφέρειες, για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Στην Ξάνθη, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, Άγγελο Μπεμπεκίδη, η ανεργία ξεπερνάει το 45% στο νομό, “ο κόσμος της εργασίας έχει πια κουραστεί”, όπως είπε, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά, στα εργατικά ατυχήματα που έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button