Διακοπή της σύμβασης με τον ΟΠΑΔ

Πάρα την πολύμηνη αναμονή που έδειξαν οι φαρμακοποιοί της χώρας, τόσο απέναντι στον ΟΠΑΔ, όσο και προς το αρμόδιο υπουργείο Υγείας, προκειμένου να τους καταβληθεί το σύνολο των χρημάτων που τους οφείλει ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου, θετική εξέλιξη δεν υπάρχει στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, με αποτέλεσμα η υπομονή τους να εξαντληθεί και να αποφασίσουν την διακοπή της Σύμβασής τους με το Ασφαλιστικό φορέα του Δημοσίου.

   Πάρα την πολύμηνη αναμονή που έδειξαν οι φαρμακοποιοί της χώρας, τόσο απέναντι στον ΟΠΑΔ, όσο και προς  το αρμόδιο υπουργείο Υγείας, προκειμένου να τους καταβληθεί το σύνολο των χρημάτων που τους οφείλει ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου, θετική εξέλιξη δεν υπάρχει στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, με αποτέλεσμα η υπομονή τους να εξαντληθεί και να αποφασίσουν την διακοπή της Σύμβασής τους με το Ασφαλιστικό φορέα του Δημοσίου.


   Τη διακοπή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων από 1/12/ 2008 αποφάσισε ομόφωνα και ο  Φαρμακευτικός Σύλλογος Ξάνθης κατά τη διάρκεια της προχθεσινής Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποίησαν.


Στην ίδια συνάντηση οι Ξανθιώτες φαρμακοποιοί αποφάσισαν κατά πλειοψηφία και το κλείσιμο των φαρμακείων τους στις 26 Νοεμβρίου, συμμετέχοντας έτσι στην πανελλαδική κινητοποίηση του Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φαρμακοποιών. Όπως δήλωσε στον “Α” ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ξάνθης, κ. Νίκος Λεοντής ο ΟΠΑΔ δεν είναι συνεπής στις συμβατικές του υποχρεώσεις καθώς τους οφείλει χρήματα από τον Ιούνιο, ενώ η στάση του μέχρι στιγμής παραμένει αδιευκρίνιστη.


   Όσο για το Υπουργείο Υγείας, ο κ. Λεοντής σημειώνει “εκεί υπάρχει ένα κανάλι επικοινωνίας, αλλά και από τη μεριά του υπουργού, κ. Αβραμόπουλου, αυτό που ειπώθηκε περί των 50 εκατομμυρίων ευρώ είναι παρανυχίδα για το συνολικό όγκο χρημάτων που πρέπει να εκταμιευθούν για την εξόφληση των οφειλών προς του φαρμακοποιούς”.


   Στο μεταξύ οι φαρμακοποιοί της Ξάνθης προκειμένου να ενημερώσουν, ευαισθητοποιήσουν, αλλά να κάμψουν και τις όποιες αντιδράσεις των ασφαλισμένων του Δημοσίου, αποφάσισαν να διανείμουν έντυπο υλικό.


Στόχος τους επίσης είναι να πετύχουν και τη στήριξη των φορέων που εκπροσωπούν τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους του ίδιου ταμείου. Όσο για το ποιο είναι το μήνυμα των φαρμακοποιών της  Ξάνθης;


    Διαβάστε παρακάτω.


   “Ξάνθη 17/11/ 2008


  Φίλε ασφαλισμένε, το ασφαλιστικό σου ταμείο κρατάει κάθε μήνα από τη σύνταξή σου ή το μισθό σου ένα σημαντικό ποσό για την ιατροφαρμακευτική σου περίθαλψη. Τα περισσότερα όμως Ασφαλιστικά Ταμεία χρωστούν σε μας τους φαρμακοποιούς του Φαρμακευτικού Συλλόγου της Ξάνθης λογαριασμούς από φάρμακα, που σας χορηγήσαμε εδώ κα έξι μήνες. Η καθυστέρηση αυτή μας έχει οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο. Σε καλούμε  να μας συμπαρασταθείς στις κινητοποιήσεις μας απέναντι στα Ταμεία που καθυστερούν την εξόφληση των λογαριασμών μας.   


  Φαρμακευτικός Σύλλογος Ξάνθης”


 


   Ερωτηθείς ο κ. Λεοντής για τις πρώτες αντιδράσεις των ασφαλισμένων και κατά πόσο είναι έτοιμοι οι φαρμακοποιοί της Ξάνθης να τις αντιμετωπίσουν, υπενθύμισε πως κατά το παρελθόν που τα φαρμακεία δεν είχαν συμβάσεις με το Δημόσιο ή με άλλα ασφαλιστικά ταμεία, μικρά, οι ασφαλισμένοι κατέβαλαν οι ίδιοι το αντίτιμο των χρημάτων των φαρμάκων που έπαιρναν.


   Προσθέτοντας ωστόσο χαρακτηριστικά “διαπιστώνουμε αντίδραση και ανησυχία από τους ασφαλισμένους. Κυρίως στο θέμα του τι γίνεται, δηλαδή μας λένε, εγώ θα τα πληρώσω, όμως πότε θα τα πάρω εγώ από το Ταμείο μου. Εάν ο κάθε ασφαλισμένος και δικαίως, απασχολείται για το πότε θα αποπληρωθεί η μια του συνταγή, κατανοείται τι συμβαίνει με εμάς, που ήδη έχουμε καταβάλει εδώ και έξι μήνες, έχουμε καλύψει τους προμηθευτές μας και έχουμε καταβάλλει προς την πολιτεία και το ΦΠΑ”.                            


Δέσποινα Γκούμα       

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε Επίσης
Close
Back to top button