“Νομίζω ότι εκφράζω την άποψη 9 εκατομμυρίων Ελλήνων”

Αναλυτικά όλη η συνέντευξη Τύπου του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ SKODA ΞΑΝΘΗ κ. Χρήστου Πανόπουλου που παραχώρησε την Πέμπτη στα γραφεία της ΒΙΑΜΑΡ και οι απαντήσεις στις ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν από τους δημοσιογράφους.

«Σας ευχαριστώ που με τιμάτε σήμερα εδώ με την παρουσία σας.

Θέλω να ξεκαθαρίσω από την αρχή, ότι σήμερα δεν θα ακούσετε από μένα προτάσεις για το Ελληνικό Ποδόσφαιρο. Αυτές, αν υπάρξουν και αν γίνει, θα προκύψουν αρκετά μετά τη συνάντηση με τους ιδιοκτήτες των 12 ομάδων.

Θα ήθελα να διευκρινίσω εδώ το εξής:

Αναλυτικά όλη η συνέντευξη Τύπου του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ SKODA ΞΑΝΘΗ κ. Χρήστου Πανόπουλου που παραχώρησε την Πέμπτη στα γραφεία της ΒΙΑΜΑΡ και οι απαντήσεις στις ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν από τους δημοσιογράφους.

«Σας ευχαριστώ που με τιμάτε σήμερα εδώ με την παρουσία σας.

Θέλω να ξεκαθαρίσω από την αρχή, ότι σήμερα δεν θα ακούσετε από μένα προτάσεις για το Ελληνικό Ποδόσφαιρο. Αυτές, αν υπάρξουν και αν γίνει, θα προκύψουν αρκετά μετά τη συνάντηση με τους ιδιοκτήτες των 12 ομάδων.

Θα ήθελα να διευκρινίσω εδώ το εξής:

Πολλοί αναρωτιούνται, έχει λεχθεί, και έχει γραφτεί, πώς εγώ που ήθελα τη συνάντηση των τεσσάρων ιδιοκτητών, δεν ήμουν παρών σε αυτή την άτυπη συνεδρίαση των ιδιοκτητών;

Επειδή στη ζωή μου έχω μάθει να είμαι συνεπής, έχω να πω λοιπόν, αμέσως μόλις η ΠΑΕ SKODA ΞΑΝΘΗ έλαβε από τη ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑ την πρόσκληση για την άτυπη αυτή συνάντηση, απέστειλε φαξ στη ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑ ζητώντας της να ενημερώσει τη SKODA ΞΑΝΘΗ και τις άλλες ομάδες, μέχρι τη Δευτέρα 7 Μαρτίου και ώρα 18:00, ποιοι ιδιοκτήτες των ομάδων θα συμμετέχουν, προκειμένου να γνωρίζει η ΠΑΕ SKODA ΞΑΝΘΗ και οι άλλες ομάδες, με ποιους θα συνευρεθούν. Η ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑ δεν απάντησε ποτέ.

Με Δελτίο Τύπου που αναρτήθηκε την ίδια ημέρα, η SKODA ΞΑΝΘΗ, είχε τοποθετηθεί, δηλώνοντας ότι αν δεν ήταν παρόντες οι ιδιοκτήτες των τεσσάρων μεγάλων ομάδων, δεν θα συμμετείχε στη συνάντηση αυτή. Εκ του αποτελέσματος, δεν υπήρξαν οι παρουσίες των δύο ιδιοκτητών και σε όλο αυτό το πλαίσιο η SKODA ΞΑΝΘΗ κι εγώ προσωπικά, ήμουν συνεπής με τη θέση μου αυτή.

Όπως γνωρίζετε, είμαι αρκετά χρόνια στο ποδόσφαιρο, και έχω ζήσει αρνητικές και θετικές πλευρές του. Μία από τις θετικές, ήταν η κατάκτηση του EURO. Μία από τις πιο αρνητικές, ίσως η πιο αρνητική, είναι η σημερινή κατάσταση που ζούμε στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, και το επίπεδο επικοινωνίας των μεγάλων ομάδων.

Διαχρονικά, πάντα υπήρχε αντιπαράθεση, ανάμεσα στο κόκκινο και το πράσινο, ενίοτε με το κίτρινο, και ενίοτε με το μαύρο. Αυτά όμως που γίνονται σήμερα μεταξύ των μεγάλων, επιτρέψτε μου, ενέχουν προσωπικούς χαρακτηρισμούς, και φραστικές επιθέσεις τέτοιου βαθμού, που δεν θυμάμαι να τα έχουμε ξαναζήσει στο παρελθόν.

Προσπάθησα να σκεφτώ αυτή τη συνέντευξη τύπου και αυτό που θέλω να πω και σκέφτηκα ότι θέλω να εκφράσω αυτό που αισθάνονται 9 εκατομμύρια Έλληνες. Δεν ξέρω αν θα το πετύχω, αλλά αυτό θέλω να κάνω.

Πάντα υπήρχαν διαφορές μεταξύ των μεγάλων. Αλλά τις περισσότερες φορές, αν όχι όλες, οι κόντρες έμεναν στα θεσμικά όργανα. Δεν υπήρχαν τέτοιου είδους επιθέσεις και προσωπικοί χαρακτηρισμοί. Υπήρχε ευπρέπεια, πολιτισμός, αν θέλετε να το διαχωρίσω «ποδοσφαιρικός πολιτισμός», και σεβασμός στην προσωπικότητα του απέναντί μας, του αντιπάλου μας, ανεξάρτητα με τις όποιες διαφορές υπήρχαν. Κι αυτές ήταν πολλές. Και το ξέρετε.

Αυτό το “παιχνίδι” που έχει ξεκινήσει τελευταία, μεταξύ των μεγάλων ομάδων, και μιλάω για το θέμα της επικοινωνίας και των προσωπικών προσβολών, πρέπει να σταματήσει… χθες! Δεν είναι αργά. Ποτέ δεν είναι αργά!

Γιατί αν συνεχιστεί αυτό το πράγμα, όλοι εμείς που ασχολούμαστε με το ποδόσφαιρο, όπως και το φίλαθλο κοινό, θα πρέπει να πηγαίνει στο γήπεδο, με την άδεια οπλοφορίας και το πιστόλι μαζί τους, και όσοι δεν έχουν, με καραμπίνες, τσεκούρια, φτυάρια, και κάποιοι άλλοοι πιο… παραδοσιακοί με σφεντόνες! That’s it!

Αυτό πρέπει να το καταλάβουν και οι 4 μεγάλοι, διαφορετικά δεν μπορούμε να έχουμε την όποια απαίτηση από το φίλαθλο κοινό, που κατηγορούμε εμείς κι εσείς, τα Μέσα, για τις κακές του ενέργειες, όταν αυτοί ήδη έχουν αναγάγει, με τις τελευταίες τους συμπεριφορές, τις σχέσεις, σε μονομαχία στο EL PASSO. Δεν γίνεται!

Οι ευθύνες που έχουν είναι τεράστιες, και είναι τεράστιες, γιατί πίσω από κάθε τους ενέργεια, ακολουθεί ένα ολόκληρο φίλαθλο κοινό. Το τι θα πει ο μικρός Πανόπουλος που έχει πίσω του πέντε ανθρώπους που δεν τους ξέρει ούτε η… μάνα τους, μικρή σημασία έχει. Δεν είναι όμως έτσι με τους μεγάλους του ποδοσφαίρου μας.

Με πιο απλά Ελληνικά δεν μπορώ να το πω.

Να πέσουν οι τόνοι και οι προσωπικές επιθέσεις, χθες! Χθες ρε γαμ…, δεν γίνεται!

Η κατάσταση, στη Super League, κατά την άποψή μου – θα είμαι ευγενής με τους όρους – δεν είναι καλή. Είναι από κακή, έως πολλή κακή. Δεν την ονειρεύτηκα έτσι και δεν την ονειρευτήκαμε έτσι, όσοι την ξεκινήσαμε. Ούτε εγώ ούτε αυτοί που σήμερα δεν είναι στο ποδόσφαιρο, δεν μπορούσα να φανταστώ, ούτε να φανταστούμε ό,τι θα βλέπαμε τη Super League σε αυτό το σημείο.

Θα σας θυμίσω, όταν δημιουργήθηκε η Super League, στο τέλος ήταν όλοι μαζί, και ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ και ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, και η ΑΕΚ, και ο ΠΑΟΚ.

Θα σας θυμίσω επίσης, ότι τα 3-4 πρώτα χρόνια της λειτουργίας της Super League, ήταν από καλά έως πολύ καλά. Πάντα οι τέσσερις μεγάλοι συμφωνούσαν μαζί.

Και έσοδα από χορηγίες είχε η Super League, και ικανοποιητικά τηλεοπτικά είχε, και περισσότερο κόσμο στα γήπεδα και δεν διακόπτονταν συχνά παιχνίδια. Από κάποια στιγμή και μετά, τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν εις βάρος του συνεταιρισμού. Και ξέρετε γιατί;

Γιατί οι τέσσερις μεγάλοι άρχισαν πάλι να βλέπουν ο κάθε ένας από τη σκοπιά του, διαφορετικά το ποδόσφαιρο. Και σιγά – σιγά απαξιώθηκε το προϊόν που λέγεται ποδόσφαιρο, με ότι συνεπάγεται αυτό και έχουμε φτάσει σ’ αυτόν τον πάτο, που πιο… πάτος δεν γίνεται!

Η δομή της Super League πρέπει να αλλάξει δραστικά, όπως και το οργανόγραμμά της, όπως και ο λόγος ύπαρξής της. Θα πρέπει άμεσα να επαναπροσδιοριστεί, ο λόγος ύπαρξης – κι αν υπάρχει της Super League και που αυτή στοχεύει.

Άρα έχουμε δύο πράγματα για τη Super League:

Α) Ποιος είναι ο στόχος;

Β) Ποια είναι τα μέσα με τα οποία θα πραγματοποιηθεί ο στόχος αυτός.

Απλά πράγματα!

Θα ήθελα να κάνω μία παρένθεση στην ομιλία μου για χάρη συντομίας στις ερωτήσεις.
Θα μου πείτε ο Μποροβήλος φταίει; Όχι, δεν φταίει ο Μποροβήλος, που είναι ένα άτομο που μου είναι ιδιαίτερα συμπαθής. Φταίει και ο Μποροβήλος. Decision maker είσαι.
Αλλά δεν πρέπει να είναι το εξιλαστήριο θύμα. Αν ήμουν στην θέση του και μου έλεγε ένας από τους τέσσερις μεγάλους «Παραιτήσου, γιατί δεν σε… πάω», θα έλεγα: «Δεν με πάτε μία; Δεν σας πάω 100! Άντε γεια, φεύγω. Κάντε παιχνίδι!», και θα έφευγα. Θεωρώ άδικο το να λέμε ότι επειδή είναι κατηγορούμενος να φύγει, θεωρώ άδικη αυτή την κατηγορία.

Ποιος φταίει για το κατάντημα αυτό;

Ποιος φταίει για την απαξίωση του ποδόσφαιρου;

Ποιος φταίει για το ότι σήμερα οι ομάδες είναι σε τραγική οικονομική κατάσταση που είναι συνέπεια πολλών πραγμάτων; Γιατί χωρίς το ποδόσφαιρο, ούτε κοινωνία υπάρχει…

Ποιος φταίει για τα επεισόδια και τη βία που υπάρχει στα γήπεδα;

Για όλα αυτά, είναι ελάχιστες οι ευθύνες, μηδαμινές θα έλεγα, των υπολοίπων μικρομεσαίων ομάδων. Και είναι πραγματικά τεράστιες για τους μεγάλους, που τα τελευταία χρόνια έχουν ξαναεπιλέξει τον παλιό δρόμο, πριν τη γέννηση της Super League. Αυτή ακριβώς είναι η πραγματικότητα. Το αν οι ομάδες και το προϊόν που έχουν, έχει υποβαθμιστεί και τα έσοδα έχουν κατακρημνιστεί, την ευθύνη την έχει η πλήρης ασυνεννοησία των μεγάλων για ένα καλό ποδόσφαιρο. Κι αυτό γιατί αν βγείτε από το… «καντράν» του φιλάθλου όποιας ομάδας υποστηρίζετε, θα δείτε ότι αυτό που λέω είναι η αλήθεια.

Πόσα χρόνια έχει να πάρει χορηγία η Super League; Τι χορηγίες έπαιρναν οι ομάδες τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας της Super League, και πώς κατάντησαν το προϊόν σήμερα;

Από αυτό το κακό προϊόν, πλήττονται πρώτα οι ίδιοι οι μεγάλοι. Να τα επακόλουθα. Ανταγωνισμός; Μηδαμινός! Κάνουν 2-3 δυνατά παιχνίδια όλη τη χρονιά.

Η θέση της ΠΑΕ ΑΕΚ, να προτείνει το 40% των εσόδων του CHAMPIONS LEAGUE να μοιράζονται στις μικρομεσαίες ομάδες, είναι μία fair θέση. Είναι η μικρότερη εξιλέωση που θα μπορούσε κάποιος να προτείνει, για αυτά που τράβηξαν και τραβάνε όλα αυτά τα χρόνια οι μικρές ομάδες μέσα σε αυτό το προϊόν που το έχουν καταντήσει έτσι και λέγεται ποδόσφαιρο. Επειδή αυτή η πρόταση της ΑΕΚ έχει μία θετική πλευρά, θα πρότεινα στην ΑΕΚ – απευθύνομαι στην ΑΕΚ γιατί από την πλευρά της έγινε η πρόταση – αλλά και στους άλλους τρεις μεγάλους, να ξανασκεφτούν το εξής: Στα μεγαλύτερα προηγμένα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα το μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων (65%, 70%, 80%) των τηλεοπτικών συμβολαίων μοιράζεται ισομερώς σε όλες τις ομάδες και το υπόλοιπο βάση βαθμολογίας. Στη Γαλλία, αν θυμάμαι καλά και δεν κάνω λάθος, με προτροπή και πρόταση των μεγάλων ομάδων μοιράζεται το 100% των τηλεοπτικών συμβολαίων σε όλες τις ομάδες ισομερώς. Για να στηρίξουν το προϊόν, να κάνουν ανταγωνιστικό το ποδόσφαιρό τους, με αμφίδρομο κέρδος και στις ομάδες και στο κοινό τους.

Δεν ξέρω, δεν γνωρίζω, πόσοι από τους 12 ιδιοκτήτες των υπολοίπων ομάδων, θα εκτιμήσουν ότι πρέπει να παρευρεθούν σ’ αυτή τη συνάντηση αυτή που έχει καθοριστεί για την επόμενη Πέμπτη. Αλλά μπορεί, μπορεί λέω, και η απόλυτη λογική για το τι θέλουμε από αυτό το ποδόσφαιρο, να προέλθει από αυτή τη συνάντηση, και ο κάθε ένας από τους μεγάλους, στους οποίους η πρόταση αυτή θα παρουσιαστεί σε κάθε έναν ξεχωριστά, και εν συνεχεία και στους τέσσερις μαζί, να συμφωνήσουν. Μπορεί και όχι.

Είναι σημαντικό όμως να έχουν υπόψη τους, ότι η πρόταση που έχουν στα χέρια τους, εκπροσωπεί, επιτρέψτε μου την φράση που θα την δανειστώ από την πολιτική, την λαϊκή βάση, που εδώ σκιαγραφείται μέσα από τις δώδεκα μικρομεσαίες ΠΑΕ.

Θα ήθελα να προσθέσω κάτι.

Με βρίζουν οι Παναθηναϊκοί, οι Ολυμπιακοί, οι Αεκτζίδες και οι Παοκτζίδες ό,τι η SKODA ΞΑΝΘΗ είναι παράρτημα.

Η SKODA ΞΑΝΘΗ, διαχρονικά από το 1991 που μπορώ να σας μιλήσω, δεν υπήρξε ποτέ παράρτημα κανενός, από κανέναν δεν ζήτησε το παραμικρό, από κανέναν δεν δανείστηκε και σε κανέναν δεν υποχρεώθηκε. Και τις τρεις χρονιές που η SKODA ΞΑΝΘΗ ήταν στο χείλος του γκρεμού ήταν μόνη της μέχρι το τέλος. Για όσο χρόνο και πραγματικά ελπίζω να είναι λίγος στο ποδόσφαιρο και στην Ξάνθη, έτσι θα είναι!

Θα ήθελα να τελειώσω με το εξής:
Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Όλοι κρινόμαστε.

Σας ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας και την υπομονή σας. Είμαι στην διάθεσή σας για την οποιαδήποτε ερώτηση έχετε.”

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

Για την ανταπόκριση από τις άλλες 11 ΠΑΕ:

Έχω ανταπόκριση με πάνω από έναν ιδιοκτήτη.

Για το αν ήρθε σε κάποια επαφή με κάποιον από τους 4 ιδιοκτήτες των μεγάλων ΠΑΕ;

Όχι, δεν έχω έρθει σε επαφή με κανέναν ιδιοκτήτη από τις 4 μεγάλες ΠΑΕ.

Για το λόγο του να μην καλέσει και τις τέσσερις μεγάλες ομάδες;

Το καθετί, πρέπει να γίνει στο κατάλληλο timing. Όπως είδατε έγινε μία άτυπη συνεδρίαση της Super League που είχε μία εξέλιξη που δεν ήταν ότι καλύτερο, δεν είχε καθόλου καλή εικόνα. Σαφέστατα το καλύτερο θα ήταν αυτό που λέτε. Πρέπει να είναι και ο χρόνος κατάλληλος. Εγώ έχω επιλέξει ό,τι πρώτα πρέπει να συνεννοηθώ με αυτούς τους 11 ιδιοκτήτες ομάδες και εν συνεχεία με τους τέσσερις μεγάλους.

Θα με ρωτήσετε γιατί δεν το κάνετε αντίστροφα όπως παλιότερα, κατά την δημιουργία της Super League. Όλες οι εποχές δεν είναι ίδιες. Αυτή τη στιγμή, η εκτίμησή μου είναι αυτή. Τη δεδομένη στιγμή, αυτό που πιστεύω – πάντα αυτό πράττω στη ζωή μου – και δεν βλέπω τίποτα κακό σε αυτό. Εμείς είμαστε 12… «μικροί Μήτσοι» και που ξέρετε, μπορεί να βγει κάτι διαφορετικό από όλο αυτό. Μπορεί… Who knows.

Για το αν θα αναλάμβανε ο ίδιος κάποιο θεσμικό ρόλο αν βρεθεί ότι υπάρχει κοινός στόχος π.χ. τη θέση του Προέδρου της Super League και για το αν θα πρότεινε κάποιον;

Όχι. Πιστεύω ότι υπάρχουν άνθρωποι πιο ικανοί από μένα. Πιστεύω ότι υπάρχουν άνθρωποι που διαθέτουν περισσότερο χρόνο. Είμαι κάθετος σε αυτό και το ξέρετε χρόνια τώρα.

Πάντα υπάρχουν προτάσεις και για τεχνοκράτες και για ικανά άτομα. Η πατρίδα μας δεν πάσχει από ικανά στελέχη αλλά από τη θέληση για τους θεσμούς και την εφαρμογή των Νόμων.

Για το εάν πιστεύει ότι πρέπει να αλλάξουν πρόσωπα και πράγματα για ένα καλύτερο ποδόσφαιρο ενόψει της αντιπαράθεσης ΕΠΟ – Πολιτείας;

Δεν είμαι εγώ αυτός που θα γίνει δικαστής των δικαστών. Υπάρχουν θέματα που έχουν πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης και για τα οποία πρέπει να αποφανθεί. Από εκεί και πέρα όμως μπορούμε σήμερα, ανεξάρτητα από την όποια απόφαση πάρει η δικαιοσύνη, εμείς οι ίδιοι, οι υπάρχοντες, να κάνουμε ξανά το ποδόσφαιρο, όπως πραγματικά πρέπει να είναι.
Χωρίς να αναφερθώ σε ονόματα, ας πούμε έστω ότι εγώ είμαι κατηγορούμενος. Κι έρχομαι σε ένα τραπέζι για να συζητήσω. Κι έχω σωστές απόψεις και θέσεις για το ποδόσφαιρο. Δεν θα με ακούσετε; Εγώ θα ακούσω τον οποιοδήποτε Πανόπουλο που βρίσκεται σε αυτή τη θέση. Θα τον ακούσω, ακόμη κι αν είναι στη φυλακή!

Για το αν πιστεύει ότι υπάρχει «φως στο τούνελ» και να πάρει το ποδόσφαιρο την αξία που είχε πριν κάποια χρόνια…

Στην ζωή δεν υπάρχει περίπτωση να θέλεις να πετύχεις κάτι, το οποίο να είναι λογικό και να έχεις θέληση γι’ αυτό και να μην μπορείς να το πετύχεις.
Πρώτα είναι σκέψη, ακολουθεί η δομή και στη συνέχεια ακολουθεί το χρήμα.

Για το αν θεωρεί ότι είναι πραγματικό το ενδιαφέρον των μεγάλων ομάδων στο θέμα των αλλαγών και των τομών στο ποδόσφαιρο και για την άποψή του για τον Νόμο Κοντονή και στην στάση της Πολιτείας;

Η ΕΠΟ κατά την προσωπική μου εκτίμηση – με την λίγη εμπειρία που έχω – έπρεπε να έχει διαφορετική ετικέτα. Δεν έπρεπε να λεγόταν ΕΠΟ, έπρεπε να λεγόταν ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ. Εάν στον… Πανόπουλο, στον… Πανόπουλο, στον… Πανόπουλο και στον… Πανόπουλο (έστω ότι είναι οι τέσσερις μεγάλοι) τους εξασφάλιζαν, και στους τέσσερις μία σωστή διαιτησία, σιγά μην ο… Πανόπουλος, ο… Πανόπουλος, ο… Πανόπουλος και ο… Πανόπουλος να ενδιαφέρονταν για τις Εθνικές Ομάδες και με ότι άλλο εμπίπτει στην αρμοδιότητα της ΕΠΟ.
Αν αύριο, με ένα… μαγικό ραβδί, φέρνατε την λύση στο θέμα της διαιτησίας, η ΕΠΟ θα έχανε το exposure και την διαφήμιση που της κάνουμε!
Αυτή τη λύση προσπαθούν να την βρουν πολλές χώρες. Προβλήματα δεν έχουμε μόνο στην Ελλάδα αλλά νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει λύση προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν είναι η στιγμή να το αναλύσουμε αυτό. Όπως σας είπα και στην αρχή, καμία πρόταση δεν θα γίνει τώρα, αν πρώτα δεν βρεθώ με τις άλλες 11 ομάδες που είναι κι αυτές μέσα στα πράγματα και ίσως να γνωρίζουν περισσότερα και σίγουρα μπορούν να βοηθήσουν.

Για τον Νόμο του κ. Κοντονή – πρέπει να είμαι ειλικρινής μαζί σας – γνωρίζω λίγα πράγματα. Θα πω τη γνώμη μου όμως για το θεσμό του κυπέλλου, αν μου επιτρέπετε. Θεωρώ ότι έπρεπε να αναβληθεί ο αγώνας ή οι αγώνες του κυπέλλου. Ήταν MUST. Σωστό λοιπόν, το πρώτο σκέλος. Όσο αφορά το δεύτερο σκέλος, που είναι η διακοπή του θεσμού του κυπέλλου, εκεί διαφωνώ.

Θα μπορούσε κάλλιστα – νομίζω – ο κ. Κοντονής, ο οποίος έχει την βούληση να σταματήσουν αυτά τα πράγματα στο ποδόσφαιρο, να πάει στην ΕΠΟ και να της πει: «Αγαπητή μου, ο Νόμος μου δίνει το δικαίωμα να σταματήσω το κύπελλο, σωστά; Δεν θέλω να εξαντλήσω αυτή την υπερεξουσία που έχω, αλλά επιθυμώ να κάνω μία ύστατη προσπάθεια γιατί δεν φταίει το φίλαθλο κοινό των ομάδων που συμμετέχουν. Τα επόμενα παιχνίδια που απομένουν και ο τελικός του κυπέλλου θα διεξαχθούν χωρίς φιλάθλους και με καλούς ξένους διαιτητές, με καλά records, όσο και αν θα κοστίσουν.»
Κι αν απαντούσε η ΕΠΟ από την πλευρά της: «Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε», τότε… «ΟΚ, το κλείνουμε το μαγαζί».
Δεν ήταν δίκαιη η απόφαση για όλες τις ομάδες. Και για τον Ατρόμητο που δεν μπορεί να είναι κάθε χρόνο στον τελικό κυπέλλου και για τον ΠΑΟΚ και για την ΑΕΚ και για τον Ολυμπιακό.

Για το ποια απάντηση θα έδινε στον κ. Μελισσανίδη που την Τρίτη έριξε ευθύνη και στις μικρομεσαίες ομάδες για την κατάντια ποδοσφαίρου…
Διαχρονικά τις θέσεις μου δεν τις λέω, αλλά τις γράφω κιόλας. Θα του απαντούσα στη σημερινή συνέντευξη Τύπου.

Για το αν μπορεί το ελληνικό ποδόσφαιρο να πάει μπροστά με τον κ. Γκιρτζίκη στην Προεδρική θέση της ΕΠΟ…
Καταρχάς, όλοι κρινόμαστε. Έτσι κρίνεται και η ΕΠΟ από τα έργα της. Κρίνω, κάνοντας τον δικό μου απολογισμό, ότι δεν είναι τόσο θετικός όσο θα ήθελα. Πρέπει όλοι μαζί, να βρούμε την επόμενη μέρα που θα εκφράζει όλο το φάσμα του ποδοσφαίρου.
Βάλτε στην ΕΠΟ την ετικέτα «διαιτησία» και με το θέμα των εκλογών της ΕΠΟ θα ασχοληθεί ο… κανένας. Ο Κανένας!

Για την ανακοίνωση της FIFA για το instant replay στο ποδόσφαιρο…
Το θέμα της ΕΠΟ τελειώνει, αν μπει η ετικέτα «instant replay» αντί για «διαιτησία».

Για το αν έχουν περισσότερη δύναμη οι 12 μικρομεσαίες ομάδες από τις 4 μεγάλες και για το αν έχει μιλήσει με κάποιον από τους άλλους 11 ιδιοκτήτες…
Θέλω να σας δώσω τον λόγο της ανδρικής μου τιμής ό,τι δεν θυμάμαι τα τελευταία 6-7 χρόνια, για να μην πω 10, λόγω της δουλειάς, να έχω μιλήσει με κανέναν από τους ιδιοκτήτες των 11 μικρομεσαίων ομάδων.
Χθες με πήρε ο κ. Κομπότης – κι αυτό το αναφέρω για τον λόγο της τιμής μου – για να μου πει ότι θα είναι σε αυτή τη συνάντηση. Θέλω να είμαι τίμιος, έτσι έχουν τα πράγματα.

Για το αν υπάρχουν ορισμένες μικρομεσαίες ομάδες που «βολεύονται» από την υπάρχουσα κατάσταση;
Για να σας απαντήσω, θα πρέπει να γνωρίζω ακριβώς τα πράγματα για να μπορέσω να κρίνω. Αυτή είναι μία υποθετική ερώτηση. Θα προσπαθήσω όμως να σας βοηθήσω για να μην νομίζετε ότι υπεκφεύγω της ερώτησης, τοποθετώντας την υπό ένα ανθρώπινο, ψυχολογικό κι επαγγελματικό πρίσμα.
Λέγομαι Ξάνθη, τα οικονομικά μου είναι «άστα να πάνε στο διάολο» – εκτός κι αν η Ξάνθη δεν αντικατοπτρίζει την εικόνα και των άλλων ομάδων – κι έχω ένα ρόστερ που παλεύει για την επιβίωση. Δεν θα ψάξω να βοηθηθώ; Να πάρω δανεικό από τον έναν, από τον άλλο… Μην το αδικούμε αυτό. Όταν έχουν φτάσει οι ομάδες σ’ αυτή την εξαθλίωση είτε το θέλετε, είτε όχι, σε μία δεδομένη στιγμή θα έχεις μία μικροεξάρτηση. Θέλετε να είναι μία ψήφος την ΕΠΟ…, θα έχεις κάτι. Αλλά ποιοι έχουν οδηγήσει σ’ αυτή την κατάσταση, σ’ αυτή την εξαθλίωση, όταν δεν υπάρχουν χορηγίες και γενικά χώρος γι’ αυτές τις ομάδες στο ποδόσφαιρο;
Αν υπάρχει η θέληση και η βούληση δεν είναι αργά. Μπορούν και οι 4 μεγάλοι ιδιοκτήτες να διαφοροποιήσουν τις σκέψεις τους και το structure (σ.σ. δομή) που θέλουν να δώσουν στο ποδόσφαιρο. Έστω και τώρα. Δεν θα πω αν είμαι αισιόδοξος ή απαισιόδοξος αλλά δεν μπορούν να μην δουν την λογική! Δεν μπορούν να μην δουν την λογική! Θα την δούνε! Με ότι σημαίνει αυτό.

Για τις αλλαγές στις οποίες πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξουν, προκειμένου να υπάρξει πρωτάθλημα και τη νέα σαιζόν, ένα σενάριο όχι και τόσο μακρινό από την που διακόπηκε το κύπελλο φέτος…
Δεν ξέρετε να κάνετε καλές σέντρες, ξέρετε να κάνετε καλές τρίπλες! Μου λέτε να σας πω τις προτάσεις μου (σ.σ. γέλια)! Δεν θα αναφερθώ σε προτάσεις. Πρώτα θα συνομιλήσουμε με τους άλλους 11 και μετά θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις.
Το πρωτάθλημα θα τελειώσει σε 5 αγωνιστικές με πιο κρίσιμη αγωνιστική αυτή που έρχεται με το ντέρμπι. Όλα μπορούμε να τα δούμε. Ότι αποφασίζεις δεν βιάζεσαι να το κάνεις τώρα. Το ξεκινάς, το σχεδιάζεις, βάζεις το πλάνο και το «τρέχεις» από του χρόνου. Αν γίνει κάτι τώρα, αυτό πιστεύω πως θα είναι μία βεβιασμένη κίνηση. Άλλωστε περιμένουμε 15 χρόνια, μας πείραξε ο ένας μήνας παραπάνω; Αυτή είναι η άποψή μου.

Για τον κατήφορο που έχει οδηγηθεί το Ελληνικό ποδόσφαιρο και στις μικρότερες κατηγορίες και τον παράγοντα του στοιχηματισμού…
Για να απαντήσω σ’ αυτή την ερώτηση πρέπει να έχω πολλούς συμβούλους και πολλούς που γνωρίζουν τα πράγματα από τη βάση. Δεν έχω έρθει από… παρθενογένεση. Στην αγορά είμαι. Ακούω ότι λέγεται στην αγορά, στο προσκήνιο, στο παρασκήνιο. Όταν καθίσεις να στήσεις από την αρχή το ποδόσφαιρο, γιατί αυτό λέω, θα πρέπει να υπάρξει πλάνο.
Για παράδειγμα, υποβιβάζεται μία ομάδα από την Α! στην Β! Εθνική και παίρνει 200-300 χιλιάρικα. So what? Και τι έγινε; Ο ιδιοκτήτης και η ομάδα, έχουν πάθει την καταστροφή του αιώνα! Θα πρέπει να υπάρχει ένα πλάνο τριετίας με υποστήριξη με ένα «Χ» ποσό, για τις ομάδες που θα πληρούν κάποιες προϋποθέσεις, έτσι ώστε να μπορεί εν μέρει να ορθοποδήσει.
Αναφορικά με το στοίχημα στο ποδόσφαιρο, εμείς σαν Ελλάδα δεν μπορούμε να πούμε ότι ανακαλύψαμε τον τάδε πλανήτη. Αυτά που γίνονται στην Ελλάδα με το στοίχημα, γίνονται σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες κι όχι μόνο. Μπορεί σε εμάς να γίνεται σε μεγαλύτερο βαθμό. Αλλά σίγουρα γίνεται.
Αν ρωτήσετε τον αντίστοιχο Πορτογάλο, Γάλλο ή Ισπανό θα ακούσετε κι εκεί τα χίλια μύρια όσα! Δεν θεωρώ ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι δακτυλοδεικτούμενη. Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και πρέπει να σταματήσει.

Για το αν είναι αλλοίωση του πρωταθλήματος το γεγονός πως υπάρχουν κάποιες ομάδες που δεν πληρούν προϋποθέσεις συμμετοχής…
Δεν μπορώ να πω κάτι ενάντια σ’ αυτό. Όλα αυτά έχουν να κάνουν με την τραγική οικονομική κατάσταση του ποδοσφαίρου. Κάποιοι… τσοντάρουν για να ισοσκελίζονται και κάποιοι άνθρωποι που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, έχουν οδηγηθεί εδώ που έχουν οδηγηθεί. Θα πρέπει τότε ο ιδιοκτήτης της όποιας Ξάνθης, είτε να κλείσει το μαγαζί και να φύγει, είτε να βρει κάποια κορόιδα που να συμπληρώσουν το μπάτζετ για να ισοσκελιστεί, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο αυτές τις εποχές…

Για την βία στο ποδόσφαιρο και τη «νέα τάξη πραγμάτων» με την… γραφειοκρατία για την έκδοση ενός εισιτηρίου…
Συμφωνώ ότι δεν έχουν γίνει επενδύσεις, γιατί δεν υπάρχουν λεφτά. Συμφωνώ ότι παλιότερα έχουν υπάρξει υποσχέσεις από την Πολιτεία, τις ΠΑΕ. Έχουν δοθεί κάποια χρήματα για να μπουν κάμερες στα γήπεδα και γεγονός είναι ότι δεν έχει γίνει τίποτα ουσιαστικό.
Η εξάλειψη της βίας δεν είναι ένα εύκολο πράγμα. Όλοι εμείς οι ιδιοκτήτες πρέπει να βάλουμε μια λογική στο ποδόσφαιρο και να επενδύσουμε στην οπαδική, στην φίλαθλη αλλά και στην ανθρώπινη και επαγγελματική συμπεριφορά, μακριά από ακρότητες.
Για το θέμα των εισιτηρίων, θα πρέπει να πάρετε και την πλευρά της Πολιτείας που θα πρέπει να προφυλάξει το φίλαθλο κοινό. Θα πρέπει να βρει τους τρόπους να μην γίνονται αυτά τα οποία γίνονται και από τη στιγμή που εμείς οι ομάδες δεν μπορούμε, καλά κάνει και το κάνει. Πρέπει πρωτίστως εμείς, με τις κινήσεις μας να αποφορτίσουμε το κλίμα και να είστε σίγουροι μετά ότι η οποιαδήποτε πολιτεία δεν μπορεί να είναι… ανεγκέφαλη, όταν δει ότι τα πράγματα εξομαλύνονται και θα ανακαλέσει αυτά τα μέτρα γιατί θα υπάρχει μία λογική ροή. Απλά οι «κεφαλές» των τεσσάρων μεγάλων ομάδων πρέπει να δουν διαφορετικά τα πράγματα έστω και τώρα!

Για το θέμα των οργανωμένων συνδέσμων…
Για να σας απαντήσω σ’ αυτό θα πρέπει να αισθανθώ και λίγο… πολιτικός και δεν μπορώ να αισθανθώ έτσι. Η λογική «πονάει κεφάλι – κόβω κεφάλι» δύσκολα έχει αποτελέσματα. Το να κλείσεις τους Συνδέσμους είναι αλήθεια είναι πως είναι δύσκολο να το κάνει η κάθε ομάδα μόνη της. Δεν ξέρω αν θα μπορούσα κι αν θα τα κατάφερνα να το κάνω αυτό αν ήμουν στη θέση ενός από τους 4 ιδιοκτήτες των μεγάλων ομάδων.

Για το αν έχει έρθει σε επικοινωνία με τους παλιότερους παράγοντες με τους οποίους είχε καθίσει στο τραπέζι αρχικά, για την ίδρυση της Super League…
Όχι δεν έχω μιλήσει με κανέναν από αυτούς τους ανθρώπους, ούτε με τον κ. Κόκκαλη, ούτε με τον κ. Βαρδινογιάννη ούτε με τον κ. Νικολαΐδη.
Χθες μου έστειλε ένα μήνυμα ο Κώστας ο Πηλαδάκης, ο οποίος μου είπε πως δυστυχώς δεν έχει ομάδα πια, για να είναι ο πρώτος σε αυτή τη συγκέντρωση των 12 ιδιοκτητών. Και μερικά ακόμη – εν πάση περιπτώσει – ευγενή σχόλια προς το πρόσωπό μου.
Όσο είμαι στο ποδόσφαιρο θα πολεμάω για τα πιστεύω μου. Άσχετα αν εφαρμοστούν από εμένα ή τον οποιοδήποτε άλλο. Αυτά πιστεύω μέχρι την ώρα που θα φύγω. Αυτά πιστεύω.

Για το αν θα αποχωρήσει ο ίδιος από το ποδόσφαιρο…
Για να φύγει κάποιος από το ποδόσφαιρο ή από μία δουλειά, πρέπει ή να έχει κουραστεί, ή να μην έχει άλλα χρήματα να βάλει για να είναι αξιοπρεπής ή έχει σιχαθεί από αυτά που βλέπει.. Στην δική μου περίπτωση, υπάρχουν και τα τρία!
Είμαι πολλά χρόνια, μπορεί να μην ήμουν τόσο κοντά όσο ήθελα στην ομάδα, επειδή ζω στην Αθήνα, αλλά έτσι είναι η ζωή. Υπάρχει μια ανακύκλωση. Το θέμα είναι όταν είσαι σε ένα χώρο, αν μπορείς να βοηθήσεις και να κάνεις πράγματα, να τα κάνεις. Μπορεί να γίνουν, μπορεί να μην γίνουν. So what?

Για το τι τον κρατάει ακόμη στο ποδόσφαιρο…
Το απολύτως λογικό. Πού θα αφήσω την ομάδα μου.
Δεν είναι αστείο αυτό που θα πω, αλλά αν ενδιαφέρεστε σας το λέω.
Η SKODA ΞΑΝΘΗ είναι η μοναδική ομάδα στην Ευρώπη στην οποία αν μπουν ορκωτοί λογιστές θα έχουν τελειώσει τον έλεγχό τους σε μία ώρα! Αν σας ενδιαφέρει αυτό είναι γενική πρόσκληση. Στις 30/6/2016 η SKODA ΞΑΝΘΗ θα έχει ταμείο γύρω στις 230.000 €. Έχει ένα ιδιόκτητο γήπεδο, δικό της, όχι νοικιασμένο για 50 χρόνια, και το δικό της αθλητικό κέντρο.
Για να είναι σοβαρή η πρόταση ας στείλει κλειστό φάκελο κι εγώ συζητώ τα πάντα!

Για το ενδεχόμενο που δεν βρεθεί αγοραστής και με βάση την γεωπολιτική θέση Εθνικής σημασίας της Ξάνθης τι θα κάνετε; (σ.σ. παρέμβαση του μεγαλομετόχου Χρήστου Πανόπουλου στην ερώτηση τοποθετώντας και την ομάδα του Πανθρακικού στο δεύτερο σκέλος)
Υπάρχουν τοπικές αρχές, φορείς… Είναι κάτι που δεν το έχω σκεφτεί. Δεν είμαι έτοιμος να απαντήσω σ’ αυτό.

Για το αν υπάρχει κάποια εγγύηση ότι θα συνεχίσουν για πολλά χρόνια οι ιδιοκτήτες που θα αποφασίσουν την επόμενη μέρα του Ελληνικού ποδοσφαίρου και δεν θα αποχωρήσουν μετά από 3-4 χρόνια όπως είχε συμβεί στη Super League…
Κανείς δεν μπορεί να το εγγυηθεί αυτό, γι’ αυτό υπάρχει η έκφραση: «Vivere pericolosamente»!

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε Επίσης
Close
Back to top button