ΤΟΠΙΚΑ….ΜΕΤΩΠΙΚΑ

Bραβεύθηκε φέτος, ως γνωστόν, η συμμετοχή της Nομαρχίας Ξάνθης στη Διεθνή Έκθεση Tουρισμού Philoxenia 2008 (Θεσσαλονίκη), με το βραβείο “Kαλύτερης Δημιουργίας στην 24η Philoxenia”. Όπως μας πληροφορεί η σχετική ανακοίνωση της Nομαρχίας, “στο περίπτερο της Ξάνθης παρουσιάστηκαν οι φυσικές ομορφιές με σύνθεση αναφερόμενη κυρίως στη φύση και το περιβάλλον, με έμφαση στις φθινοπωρινές εικόνες του Nομού και stands με αναφορά σε θεματικές ενότητες τουριστικού ενδιαφέροντος”.

*Έκθεση Tουρισμού Philoxenia 2008 (Θεσσαλονίκη), με το βραβείο “Kαλύτερης Δημιουργίας στην 24η Philoxenia”. Όπως μας πληροφορεί η σχετική ανακοίνωση της Nομαρχίας, “στο περίπτερο της Ξάνθης παρουσιάστηκαν οι φυσικές ομορφιές με σύνθεση αναφερόμενη κυρίως στη φύση και το περιβάλλον, με έμφαση στις φθινοπωρινές εικόνες του Nομού και stands με αναφορά σε θεματικές ενότητες τουριστικού ενδιαφέροντος”.


Kανείς δεν αμφισβητεί τις ομορφιές του νομού μας, αλλά αρκούν άραγε μόνον αυτές; Mε μία απλή περιήγηση στα ενδότερα του νομού μας και ιδιαιτέρως στην ορεινή περιοχή του, διαπιστώνει κανείς εύκολα, ότι η ανθρώπινη παρέμβαση δυστυχώς περιορίζεται στην καταστροφική δράση των διαφόρων “επισκεπτών”, αλλά και “μονιμότερων” περιηγητών, οι οποίοι βρωμίζουν, ανάβουν επικινδυνες φωτιές, λαθροθηρεύουν, υλοτομούν αανεξέλεγκτα, οικοδομούν και γενικώς βιάζουν το περιβάλλον και την αισθητική μας.


Δε λέμε, καλός και αναγκαίος ο νέος δρόμος προς Xαϊντού, που αγκαλιάζει την περιοχή του Λειβαδίτη και οδηγεί σ’ αυτόν και στο δασικό χωριό, αλλά αρκεί μόνον η κατασκευή του;


Όταν καλούνται οι επισκέπτες “να επιλέξουν ως τον επόμενο προορισμό τους” τον μοναδικής ομορφιάς νομό μας, προφανώς πρέπει προηγουμένως να έχει διασφαλιστεί η ασφαλής και αισθητική διέλευση και περιήγησή τους.


 


*Συγκρατήστε ένα όνομα: Αθανάσιος Τσακνάκης. Φιλόλογος, πολυγραφότατος, με άριστη κατάρτιση στην αρχαιοελληνική γραμματεία, εγκαταστάθηκε μόνιμα οικογενειακώς στην Ξάνθη πριν ενάμισο χρόνο και ήδη έδωσε τα πρώτα δείγματα των όσων έχει να προσφέρει στην τοπική κοινωνία. Απολαυστικός στις ομιλίες του και τη γραφή του, σίγουρα θα “δέσει” σύντομα με το ντόπιο πνευματικό δυναμικό. Οσοι θέλουν να τον γνωρίσουν, τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου παρουσιάζει το νέο του βιβλίο με τίτλο “Τα 5 ντοκουμέντα της Κουβανικής Επανάστασης”, που εξέδωσαν οι ξανθιώτικες εκδόσεις “Σπανίδης”, στο Λαογραφικό Μουσείο (8 μ.μ.).


 



*Και για να μην ξεχνιόμαστε: 25 χρόνια συμπληρώνει την 15η Νοεμβρίου το ψευδοκράτος των κατεχομένων στη λεγόμενη “Βόρεια Κύπρο”. Ο αλήστου μνήμης Ντενκτάς έχει βρει άξιο διάδοχο τον Ταλάτ, τον οποίο κάποιοι επιμένουν να τον παρουσιάζουν ως διαλλακτικό και αξιόπιστο συνομιλητή! Η πραγματικότητα, βεβαίως, είναι τελείως διαφορετική, αφού ο εν λόγω “ηγέτης” δεν έχει κάνει πίσω ούτε βήμα από τις πάγιες τουρκικές θέσεις, δεν συζητά καν το ενδεχόμενο απόσυρσης των κατοχικών στρατευμάτων και με την αδιαλλαξία του εκμεταλλεύεται την καλοπιστία και αφέλεια της ελληνικής πλευράς.


Είναι καλό να τα θυμόμαστε αυτά, ειδικά εδώ στη Θράκη, αφού το μοντέλο κυριαρχίας των Τούρκων στην Κύπρο το έχουν ως πρότυπο κάποιοι υποκινούμενοι και εγκάθετοι στην περιοχή μας…


 



*Φίλος Πομάκος μας κατήγγειλε ότι, προκειμένου να μεσολαβήσει γνωστός παράγοντας της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου, για μια ευνοϊκή μεταχείριση στην αίτηση που έχει κάνει για τον διαγωνισμό για ΕΠΟΠ στον Ελληνικό Στρατό, του ζητήθηκε επιτακτικά να υπογράψει ένα χαρτί, που έθιγε την προσωπική του αξιοπρέπεια, τόσο ως πολίτη όσο και ως ανθρώπου.


 Αγανακτισμένος από τις ωμές παρεμβάσεις και ηθικούς εκβιασμούς που δέχονται οι Πομάκοι συμπατριώτες μας, τόσο από τις παρεμβάσεις του τουρκικού προξενείου και την θρασύτατη δραστηριοποίησή του στα χωριά τους, όσο και από την άθλια πρακτική ορισμένων … πομακοπατέρων, εξέφρασε τον καημό του, για το κατά πόσον μπορεί να αλλάξει αυτή η κατάσταση.


“Επιτέλους”, μου είπε, “Ελληνες είμαστε κι εμείς, πολίτες της ίδιας πατρίδας. Δεν είναι δυνατόν   να μας αντιμετωπίζουν ούτε ως μειονοτικούς, ούτε ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, αλλά ούτε και να μας αφήνουν στο έλεος της ξένης προπαγάνδας”.


Πόσο δίκιο έχεις φίλε μου. Α.! Να είσαι όμως σίγουρος, ότι φωνές και αντιλήψεις σαν τη δική σου τείνουν να γίνουν κυρίαρχες στον χώρο των Πομάκων.


Το νερό έχει μπει στο αυλάκι και πολύ γρήγορα θα παρασύρει όλους αυτούς που μιλούν για σας χωρίς να σέβονται την αξιοπρέπεια και τη συνείδησή σας.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button