Τρίτο Μάτι

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ

Την δεκαετία του 1980 ήρθαν τα πρώτα χρήματα ξαφνικά και δεν ξέραμε τι να τα κάνουμε. Υπήρξε η αρχή της Ελληνικής αναγέννησης. Μπορεί να λοιδορήθηκε η εποχή αλλά οι βάσεις μπήκαν. Ακολούθησαν δύο δεκαετίες ευμάρειας, που όλοι όσοι δεν συμμετείχαν δημιούργησαν ένα αρνητικό επικοινωνιακό κλίμα με μίζες, μεγαλοεργολάβους, μύθους και υπερβολές. Όχι ότι όλα ήταν τέλεια ( πάντα ιστορικά η διαχείριση πλούτου περιέχει διαφθορά ) Ερχόμενη η κρίση περάσαμε στο άλλο άκρο.

Φτάνουμε στο 2016 και δήθεν για διασφάλιση διαφάνειας και μη διασπάθισης δημοσίου χρήματος με άκρατο λαϊκισμό ψηφίζεται ο νόμος 4412/16.

Το σκληρό αυτό νομικό πλαίσιο εφαρμόζεται καθολικά σε όλα τα έργα ανεξάρτητα από το ύψος του προϋπολογισμού τους και κυρίως ανεξάρτητα από το είδος του και τον σκοπό του έργου.

Αντιμετωπίζουμε τη στοιχειώδη (θεραπευτική) συντήρηση που έχει σχέση με την λειτουργία μιας υποδομής ,

την τακτική (προληπτική) συντήρηση και τα νέα πολύπλοκα (συνήθως συγχρηματοδοτούμενα) έργα με τον ίδιο τρόπο.

Στην στοιχειώδη συντήρηση μεγαλύτερη σημασία έχει η ταχύτητα επέμβασης και όχι ο περιορισμός του κόστους μέσω μειοδοτικού διαγωνισμού.

Τώρα ένα έργο για να ωριμάσει θέλει μελέτες που κρατούν σε διαγωνιστικό επίπεδο έως 2 έτη ανάλογα αν υπάρχουν ενστάσεις ή όχι.

Η σύνταξη όλων των μελετών απαιτούν κάποιους μήνες (έστω 7 μήνες) αν δεν υπάρχει κώλυμα στην χρηματορροή. Μόλις τελειώσεις τις μελέτες αρχίζει το μαρτύριο των περιβαλλοντικών όρων. Σε αυτό το στάδιο αρχίζει η διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Αρχαιολογία δασαρχεία κλπ κλπ κλπ) δηλαδή με όποιον μιλάει ελληνικά. Πολλές φορές έχουν λόγο και διάφορες συλλογικότητες. Μπορεί να κρατήσει μερικά έτη με συνέχεις παρατηρήσεις που οδηγούν σε αέναες διορθώσεις , μπορεί να τεθεί σε αρχείο η μελέτη δηλαδή να αρχειοθετηθεί και να μείνει στα συρτάρια.

Αν απαιτεί απαλλοτριώσεις «κλάφτα Χαράλαμπε» 2-6 έτη , εδώ είναι η χαρά της νομικής επιστήμης.

Όπως αντιλαμβάνεσαι η ωρίμανση σε επίπεδο μελέτης μπορεί να φτάσει τα 10 έτη. Όταν εφαρμόσεις την μελέτη σε επίπεδο εκτέλεσης έργου ήδη χρειάζεται επικαιροποίηση.

Στη συνέχεια το εντάσεις σε χρηματοδοτικό εργαλείο. Αν είσαι τυχερός και το εντάξεις αρχίζει η διαδικασία της διαγωνιστικής διαδικασίας του έργου. Υπολόγισε από 1.5 έως 2 χρόνια χωρίς ενστάσεις μέχρι υπογραφή της σύμβασης. Ακολούθως αρχίζει η τρέλα με τους οργανισμούς κοινής ωφέλειας, αρχαιολογία , τοπικές οργανώσεις που συνήθως συστήνονται γιατί θίγονται από το έργο. Όλη την παράνοια την ζει ο κάθε εργολήπτης. Αν είσαι τυχερός δεν έχεις την υπηρεσία απέναντι σου.

Εν κατακλείδι ένα μεγάλο έργο μπορεί να κρατήσει 10-20 χρόνια από την έναρξη του.

Την τρέλα αυτή την έχω ζήσει και ως εργολήπτης και ως πολιτικός προϊστάμενος. (Αντιπεριφερειάρχης). Στην πρώτη περίπτωση συνήθως καταλήγεις χρεωμένος και άφραγκος προς τέρψη του φιλοθεάμονος κοινού ενώ στην δεύτερη περίπτωση αν παραβλέψεις κάτι για να γίνει το έργο σε κρεμάνε στα μανταλάκια ως ” λαμόγιο”…..

ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ

ΖΑΓΝΑΦΕΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button