Ταξιδιωτικό οδοιπορικό του καναλιού bTV στην Ξάνθη

Το τηλεοπτικό κανάλι bTV (ένα από τα δύο μεγαλύτερα της Βουλγαρίας) σε συνεργασία με το ΓΤΕ Σόφιας και την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας-Θράκης, που ανέλαβε τη φιλοξενία και την ξενάγηση του συνεργείου,  ετοίμασε τρία ρεπορτάζ  αφιερωμένα στην περιοχή. Στο πρώτο ρεπορτάζ με τίτλο «Νότια ομορφιά – οι τουριστικοί θησαυροί της Ελλάδας», το οποίο  προβλήθηκε σε πρωινή εκπομπή του καναλιού, την Κυριακή 24/07,  ο ρεπόρτερ Μπορισλάβ Λάζαροφ επισκέπτεται τη Ξάνθη.

 

Το τηλεοπτικό κανάλι bTV (ένα από τα δύο μεγαλύτερα της Βουλγαρίας) σε συνεργασία με το ΓΤΕ Σόφιας και την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας-Θράκης, που ανέλαβε τη φιλοξενία και την ξενάγηση του συνεργείου,  ετοίμασε τρία ρεπορτάζ  αφιερωμένα στην περιοχή. Στο πρώτο ρεπορτάζ με τίτλο «Νότια ομορφιά – οι τουριστικοί θησαυροί της Ελλάδας», το οποίο  προβλήθηκε σε πρωινή εκπομπή του καναλιού, την Κυριακή 24/07,  ο ρεπόρτερ Μπορισλάβ Λάζαροφ επισκέπτεται τη Ξάνθη.

 

«Πολύ κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία υπάρχουν παραλίες, ιστορικά αξιοθέατα και νόστιμες σπεσιαλιτέ που περιμένουν τους επισκέπτες να τους ανακαλύψουν», αρχίζει την αφήγησή του ο ρεπόρτερ.

 

«Το καλό στη Ξάνθη είναι ότι στο κέντρο της βρίσκεται η Παλιά πόλη. Αυτή η πόλη είναι μοναδική σε όλη την Ελλάδα, όλοι το γνωρίζουν. Μπορείτε να περπατήσετε στα παλιά δρομάκια της, μπορείτε να δοκιμάσετε τα ντόπια φαγητά, μπορείτε να διασκεδάσετε στα κλαμπ, ακούγοντας και χορεύοντας με ελληνική μουσική», αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Μιχάλης Αμοιρίδης στον ρεπόρτερ.

 

Το ρεπορτάζ αναφέρεται στην ποικιλία που παρουσιάζει η Ξάνθη, έτσι όπως διαμορφώθηκε ανά τους αιώνες, ιδιαίτερα την αρχιτεκτονική, όπου συνδυάζονται διάφοροι ρυθμοί. «Τα περισσότερα κτίρια στην παλιά πόλη χτίστηκαν τον 19ο αιώνα από εμπόρους καπνών και οπωροκηπευτικών. Η ιστορία τους φυλάσσεται και παρουσιάζεται στο Λαογραφικό μουσείο, ενώ στα καταστήματα αναμνηστικών μπορείτε να πάρετε ένα κομμάτι από την ιστορία αυτή», αναφέρεται στο ρεπορτάζ.

 

«Στα λιθόστρωτα δρομάκια της Ξάνθης θα νιώσετε σαν να βρίσκεστε στην παλιά πόλη του Πλόβντιφ, το Βελίκο Τίρνοβο ή την Σωζόπολη. Εδώ υπάρχει πλήθος εστιατορίων και καταστημάτων με έργα των παραδοσιακών επαγγελμάτων.», αναφέρεται επίσης στο ρεπορτάζ.

 

Οι κάτοικοι της Ξάνθης την αποκαλούν «πόλη των χιλιάδων χρωμάτων». Στις Απόκριες εδώ οργανώνεται το γνωστό ξανθιώτικο καρνιβάλι, ενώ στις αρχές Σεπτεμβρίου γίνεται το φεστιβάλ αφιερωμένο στην Παλιά Πόλη.

 

«Η Ξάνθη είναι μια πόλη με αρχαία ιστορία, καθώς υπάρχουν ευρήματα της ύπαρξής της, που χρονολογούνται πριν από 3.000 χρόνια. Εδώ μπορείτε να συνδυάσετε τις διακοπές στη Ροδόπη με την διασκέδαση στις παραλίες επειδή το Αιγαίο είναι σε απόσταση 10 λεπτών με αυτοκίνητο».

 

Ανάμεσα στις γνωστότερες παραλίες για τους τουρίστες είναι οι παραλίες Εράσμιο και Μυρωδάτο, αλλά κατά μήκος όλης την ακτογραμμής της περιφέρειας υπάρχουν κατάλληλοι τόποι για θαλάσσια διασκέδαση, τονίζεται στο ρεπορτάζ. Επισημαίνεται ότι οι παραλίες της περιοχής διακρίθηκαν με το βραβεία «Γαλάζια σημαία» για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης και τις προσφερόμενες υπηρεσίες, ενώ οι χώροι στάθμευσης προσφέρονται δωρεάν στους επισκέπτες απ’όλες τις βαλκανικές χώρες, οι οποίοι μπορούν να βρουν ελεύθερες ξαπλώστρες και ομπρέλες ακόμα και στο αποκορύφωμα της σαιζόν.

 

Όταν ο ήλιος αρχίζει να δύει, όμως, η Ξάνθη αλλάζει. Οι ντόπιοι και οι τουρίστες βγαίνουν στους δρόμους και επισκέπτονται τις πολυάριθμες ταβέρνες, που προσφέρουν τα παραδοσιακά φαγητά της μεσογειακής κουζίνας – καλαμάρι, χταπόδι γαύρος, αλλά και τα παραδοσιακά βαλκανικά λουκανικά και ψητά σχάρας. «Η λέξη «μεζές» έχει την ίδια σημασία και στα ελληνικά. Απλά πείτε την στον σερβιτόρα και αυτός ξέρει τι να σας δώσει», αναφέρεται στο τηλεοπτικό ρεπορτάζ.

 

Μετά τα νόστιμα φαγητά μπορεί να πάτε για μουσική και χορό σε κάποιο κλαμπ και να διασκεδάσετε μέχρι το πρωί. Σε ένα από τα νυχτερινά κλαμπ βρίσκουμε τον δημοφιλή τραγουδιστή Γιώργο Τσαλίκη, ο οποίος έχει πολλούς θαυμαστές και στη Βουλγαρία.

 

«Εμείς αγαπάμε τη Βουλγαρία και ξέρω ότι μας αγαπούν και στη Βουλγαρία. Μοιάζουμε πολύ – οι Βούλγαροι και οι Έλληνες έχουν όμοια νοοτροπία και είμαστε καλοί γείτονες.. Η ζωή είναι αρκετά σύντομη και γι’ αυτό ελάτε στην Ελλάδα, ελάτε στην Ξάνθη! Απολαύστε τη νυχτερινή ζωή και νιώστε τη θετική ενέργεια της Ελλάδας και της μουσικής μας. Να είστε ευλογημένοι, σας εύχομαι υγεία και μη ξεχνάτε ότι κάθε μέρα πρέπει να σκέφτεστε κάτι θετικό!», εύχεται ο Γιώργος Τσαλίκης στο τέλος του ρεπορτάζ.

 

Το αφιέρωμα στην Ξάνθη, δημοσιεύθηκε επίσης στην ιστοσελίδα του bTV:

http://www.btv.bg/video/shows/tazi-nedelia/videos-nedelia/juzhna-krasota.html

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button