Εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας του ΤΕΕ – Θράκης
Παρουσία πλήθους μηχανικών, εκπροσώπων αρχών και φορέων, η Διοικούσα Επιτροπή του Περιφερειακού Τμήματος Θράκης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, στο Νομαρχείο Έβρου, για πρώτη φορά μετά από 3 χρόνια αναβολής λόγω πανδημίας.
Στην καθιερωμένη ομιλία ο Προέδρος Δημήτριος Λουρίκας εξέφρασε τη χαρά του που μετά από τρία χρόνια, «μπορούμε και τα ξαναλέμε, έχοντας περάσει μια πρωτοφανή παγκόσμια υγειονομική κρίση που επηρέασε τις ζωές μας, σε όλες τις εκφάνσεις της. Από την υγεία και την οικονομία, μέχρι την καθημερινότητα μας».
Αναφέρθηκε συνοπτικά στα σημαντικά θέματα που διαχειρίστηκε και κατάφερε, το ΤΕΕ Θράκης, να δώσει λύσεις προς όφελος των συναδέλφων και τις τοπικής κοινωνίας, όπως:
Για το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ, «όπου αρχικά με επιστολές διαμαρτυρηθήκαμε εντόνως προς τον αρμόδιο Υπουργό και φτάνοντας μέχρι το γραφείο του κ. εισαγγελέα καταγγείλαμε όλη την ταλαιπωρία που υπέστησαν οι συνάδελφοι από την προβληματική λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Στη συνέχεια με βάση τα αποτελέσματα ερωτηματολογίου το οποίο συντάχθηκε από την Μόνιμη Επιτροπή Ενέργειας, Φυσικών Πόρων, Κοινωνικής & Περιβαλλοντικής Βιωσιμότητας και απαντήθηκε από τους συναδέλφους, καταθέσαμε τις προτάσεις μας οι οποίες και ενσωματώθηκαν στο νέο πρόγραμμα».
Τη δημιουργία νέας, φρέσκιας και σύγχρονης ιστοσελίδας. Εργαλείο επαφής και ενημέρωσης κυρίως με τους συναδέλφους και τα προβλήματά τους, αλλά παράλληλα και με τον κάθε ενεργό πολίτη που αναφέρει αλλά και ψάχνει να βρει λύση σε προβλήματα κοινού ενδιαφέροντος.
Τη συνεργασία Δημοκριτείου Πανεπιστημίου και ΤΕΕ Θράκης με την παραχώρηση, στο κτίριο ΣΕΦΚΙΕΤ στην Ξάνθη (πρώην κτίριο οικοδομικής), χώρου για τη στέγαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Ξάνθης λύνοντας από την μία πλευρά ένα χρόνιο πρόβλημα στέγασης, δημιουργώντας παράλληλα τις κατάλληλες συνθήκες για την αναζήτηση κοινών έργων, δράσεων και σύνδεσης του ακαδημαϊκού έργου με την τοπική κοινωνία.
Την ανάληψη πρωτοβουλίας για τη νομοθετική ρύθμιση ενός σοβαρού θέματος που αφορά στην ανάγκη τροποποίησης συγκεκριμένων διατάξεων του νόμου 4495/2017 για την τακτοποίηση αυθαιρέτων στην παλιά πόλη της Ξάνθης.
Αντιλαμβανόμενοι το πρόβλημα με τις ΥΔΟΜ (Υπηρεσίες Δόμησης) «προβήκαμε στη σύσταση επιτροπής παρακολούθησης της λειτουργίας των Υπηρεσιών Δόμησης που εδρεύουν στη Θράκη. Η υποστελέχωση των ΥΔΟΜ (και πολλών τεχνικών υπηρεσιών), η έλλειψη υποδομών, εργαλείων και πόρων είναι ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα και αποτελεσματικά. Το βέβαιο είναι ότι δεν μπορούμε να αγνοούμε το πρόβλημα. Η καλή λειτουργία των ΥΔΟΜ είναι προϋπόθεση της καλής λειτουργίας του Κράτους και εφαλτήριο ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας για ολόκληρη την οικονομία και τη χώρα».
Επίσης έγινε αναφορά στην πρωτοβουλία που ανέλαβε το επιμελητήριο αμέσως μετά την καταστροφική πυρκαγιά που υπέστη το ιστορικό κτίριο του Γηροκομείου Μπαλουκλί στην Κωνσταντινούπολη, επικοινωνώντας με τον Παναγιώτατο Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κκ Βαρθολομαίο, στον οποίο εκφράσθηκε αφενός η θλίψη όλων για το μεγάλο πλήγμα και αφετέρου η δυνατότητα παροχής τεχνικής βοήθειας όπου αυτή θα είναι δυνατή, τόσο για το πληγέν κτίριο όσο και για οποιοδήποτε άλλο πατριαρχικό κτίσμα χρειαστεί.
Τονίσθηκε η σύσταση Ομάδων Εργασίας με αντικείμενα
- την Χωροθέτηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά, γεωθερμικά πεδία κτλ) στο χώρο της Θράκης,
- τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (Τ.Π.Σ.),
- τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (Σ.Β.Α.Κ.),
- τα Σχέδια Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Σ.Φ.Η.Ο.),
- το σχεδιασμό υπαίθριου χώρου κατάλληλου για χρήση από τα παιδιά του Παραρτήματος Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Κομοτηνής,
- την προσβασιμότητα στην πόλη της Κομοτηνής (σε συνεργασία με το σύλλογο ΠΕΡΠΑΤΩ καταγραφή σημείων προσβασιμότητας όπως ράμπες/σκάφες πρόσβασης, προσβάσιμους ανελκυστήρες, χώρους υγιεινής ΑμεΑ, θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ, καθώς επίσης και κεντρικά σημεία για την παροχή πληροφορίων).
- την παρακολούθηση των μεγάλων έργων του πρωτογενούς τομέα (φράγματα, μεταφορά και διανομή νερού κτλ).
Ειδική αναφορά έγινε για την Ομάδα Αντιμετώπισης Φυσικών και Ανθρωπογενών Καταστροφών, η οποία θα έχει την δυνατότητα να συνδράμει στο έργο της πολιτείας μετά την εμφάνιση σεισμών, πλημμυρών, κατολισθήσεων, πυρκαγιών και γενικά ακραίων φαινομένων. Επίσης θα έχει την δυνατότητα (μέσω εκπαίδευσης από τον ΟΑΣΠ) να συνδράμει στο πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο προσεισμικό έλεγχο των κτηρίων των ΟΤΑ.
Για τη νέα χρονιά, θα συνεχιστεί η επιμόρφωση και συνεχιζόμενη εκπαίδευση των μελών του επιμελητηρίου σε σειρά σεμιναρίων ενδιαφέροντος μηχανικού.
Στα πλαίσια της συνεργασίας με την περιφέρεια ΑΜΘ έχουν τεθεί κάποιες προτάσεις προς συζήτηση και πίστη για υλοποίηση:
- Πρόγραμμα ΕΣΠΑ για μηχανικούς (προμήθεια σύγχρονης υλικοτεχνικής υποδομής τεχνικών γραφείων)
- Μητρώο Γεφυρών και έργων υποδομής
- Ψηφιοποίηση ΥΔΟΜ (πλέον γίνεται σε κεντρικό επίπεδο από το ΤΕΕ μαζί με τον ψηφιακό χάρτη)
- Πρωτοβάθμιος αντισεισμικός έλεγχος δημοσίων κτιρίων (ενδεχομένως με τους Δήμους για τα σχολεία)
Παρόλη την παραπάνω αναφορά σε πλήθος πρωτοβουλιών, η σημαντικότερη προσφορά του ΤΕΕ Θράκης ήταν η κατάθεση των προτάσεων του στο πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης. Εννέα μόνιμες επιτροπές, δεκάδες μέλη αυτών, καταναλώνοντας εκατοντάδες εργατοώρες, παρήγαγαν τις θέσεις του επιμελητηρίου που με τη σειρά τους έγινε ο κορμός των τεχνικών προτάσεων του πορίσματος.
Για τα επόμενα χρόνια η συμβολή του επιμελητηρίου έγκειται στην υλοποίηση του πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής κυρίως για το τεχνικό κομμάτι. Γι’ αυτό προτείνεται η ύπαρξη ειδικής ομάδας παρακολούθησης από τεχνοκράτες, με μετρήσιμους στόχους και ουσιαστική συμμετοχή του Τεχνικού Επιμελητηρίου.
Κλείνοντας ο κ. Λουρίκας αναφέρθηκε σε δύο θλιβερά γεγονότα. Στον αδόκητο θάνατο του πρώην προέδρου Γεωργίου Πίτατζη, ενημερώνοντας τους παρευρισκόμενους για την απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής να πραγματοποιηθεί εκδήλωση στη μνήμη του εκλιπόντος στις 15 Μαρτίου στην Κομοτηνή και στα όσα διαδραματίζονται αυτό τον καιρό σε Τουρκία και Συρία προτρέποντας τους συναδέλφους να συμμετάσχουν στις προσπάθειες που γίνονται για τη συλλογή αναγκαίων πρώτων ειδών.
Τέλος ευχήθηκε από καρδιάς σε όλους να είναι υγιείς και χαρούμενοι. Ατομική και οικογενειακή ευτυχία, επαγγελματικές επιτυχίες και να διανύσουν όλοι μια δημιουργική και καλότυχη χρονιά.
Την εκδήλωση τίμησαν μεταξύ άλλων με την παρουσία τους οι Βουλευτές Έβρου κ. Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Αναστάσιος Δημοσχάκης και Σταύρος Κελέτσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Δημήτρης Πέτροβιτς, ο εκπρόσωπος του Δήμου Αλεξανδρούπολης Αντιδήμαρχος Δόμησης, Χωροταξικού Σχεδιασμού και Ψηφιακού Μετασχηματισμού κ. Βασίλειος Δέλκος, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών κ. Μιχαήλ Αμοιρίδης, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Βασίλειος Δελησταμάτης, η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης κα Ζαχαρούλα Τσιρτσίδου, ο εκπρόσωπος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Θράκης κ. Θεόδωρος Παύλου, το μέλος της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ κ. Ιωάννης Βεζυργιαννίδης, ενώ ευχές απέστειλε η Βουλευτής Έβρου κ. Νατάσα Γκαρά.
Την πίτα ευλόγησε ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρεσβύτερος, συνάδελφος μηχανικός, π. Απόστολος Οικονομίδης.
Από το Γραφείο Τύπου