Tα 8 ενεργειακά έργα στην Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας Θράκης και ο αποκλεισμός της απο την οικιακή χρήση του φυσικού αερίου

ΠΡΟΣ

Τον  Υπουργό Περιβάλλοντος,

Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

κ.  Γιάννη Μανιάτη

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΕΙΤΑΙ

Στον Πρόεδρο Της Κυβέρνησης, –

Πρωθυπουργό

κ. Αντώνη Σαμαρά.

Με περαιτέρω κοινοποίηση

1.Στους  κ.κ. Αρχηγούς

των Κομμάτων και

2.Στους κ.κ βουλευτές

της  Περιφέρειας Ανατολικής

Μακεδονίας Θράκης.

 

Κύριε Υπουργέ,

ΠΡΟΣ

Τον  Υπουργό Περιβάλλοντος,

Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

κ.  Γιάννη Μανιάτη

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΕΙΤΑΙ

Στον Πρόεδρο Της Κυβέρνησης, –

Πρωθυπουργό

κ. Αντώνη Σαμαρά.

Με περαιτέρω κοινοποίηση

1.Στους  κ.κ. Αρχηγούς

των Κομμάτων και

2.Στους κ.κ βουλευτές

της  Περιφέρειας Ανατολικής

Μακεδονίας Θράκης.

 

Κύριε Υπουργέ,

Η προώθηση των οκτώ (8) ενεργειακών έργων στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη, προϋποθέτει  να δοθεί φτηνό φυσικό αέριο οικιακής χρήσης στους κατοίκους  της και όχι μόνον. 

Πληροφορηθήκαμε ότι  με διυπουργική απόφαση  της Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων (Δ.Ε.Σ.Ε.) δώδεκα  (12) ενεργειακά έργα εντάσσονται στην διαδικασία Fast-Track.

Από τα δώδεκα ενεργειακά έργα στις Διαδικασίες των Στρατηγικών Επενδύσεων (fast track) που έχουν χαρακτηριστεί από την Ε.Ε. ως Ευρωπαϊκά Ενεργειακά Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος και στα οποία περιλαμβάνονται οι αγωγοί φυσικού αερίου TAP και Ελλάδας – Βουλγαρίας, ηλεκτρικές διασυνδέσεις και υποδομές αποθήκευσης φυσικού αερίου,  τα οκτώ (8) τοποθετούνται  στην Περιφέρειά μας, την Ανατολική Μακεδονία Θράκη.

Ειδικότερα :

Ηλεκτρική Ενέργεια

1.- – Διασύνδεση μεταξύ Maritsa East 1 (Bουλγαρία) και Νέα Σάντα (Eλλάδα). Πρόκειται για τη δεύτερη ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Βουλγαρίας. Το συνολικό μήκος της γραμμής θα είναι περί τα144 km, εκ των οποίων τα 29km επί Ελληνικού εδάφους.

Φυσικό αέριο

2.- IGB : Διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας μεταξύ Κομοτηνής και Stara Zagora. Ο IGB θα έχει μήκος 182km και αρχική μεταφορική ικανότητα 3 δις. κυβικά μέτρα ετησίως με δυνατότητα αναβάθμισης στα 5bcm.

3.- Πλωτός Σταθμός αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη – INGS LNG Greece με δυνατότητα αεριοποίησης και μετάγγισης 6,1 δις m3 αερίου ετησίως. Η συνολική επένδυση εκτιμάται σε Euro340 εκ.

5.- Εγκατάσταση αποθήκευσης στη Καβάλα, σε εξαντλημένο κοίτασμα φυσικού αερίου. Το εκτιμώμενο κόστος της επένδυσης ανέρχεται στα 400 εκατομμύρια ευρώ.

6.- Αγωγός ΤΑΡ (Ελλάδα – Αλβανία – Ιταλία). Το εκτιμώμενο κόστος της επένδυσης στον ελληνικό χώρο ανέρχεται στα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ

7.- Αγωγός ITGI (διασύνδεση Τουρκίας – Ελλάδας και Ιταλίας) με προβλεπόμενη αρχική μεταφορική ικανότητα 8bcm/y με δυνατότητα αύξησης στα 12bcm/y. Το κόστος επένδυσης του χερσαίου τμήματος ανέρχεται στα 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

8.- Σταθμός συμπίεσης φυσικού αερίου στους Κήπους του Έβρου, με εκτιμώμενο κόστος επένδυσης 70 εκατομμύρια.

Οι διαδικασίες υλοποίησης των έργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος στην Ελληνική Επικράτεια, αναμφίβολα θα  συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και  στην γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας, αλλά παραλείπονται  τρείς σημαντικές παράμετροι:

α) Η αντίδραση των πολιτών στην διαρκή, άδικη και προσχηματική παράλειψη-αποκλεισμό της Περιφέρειας ΑΜ-Θ από την δυνατότητα χρήσης φυσικού αερίου οικιακής χρήσης, σε αντίθεση με τα μεγάλα αστικά κέντρα, με αποτέλεσμα την τεράστια ετήσια επιβάρυνση των νοικοκυριών της περιοχής, ιδία τώρα σε περίοδο κρίσης.

Β) Η μη ύπαρξη ανταποδοτικών οφελών  στις τοπικές κοινωνίες  και

γ) Η ρητή επιφύλαξή μας σε ζητήματα περιβάλλοντος, ασφάλειας, υγείας και  υπέρμετρης- καταχρηστικής δέσμευσης των περιουσιών των κατοίκων της Περιφέρειας( ΤΑΡ, τενάγη κλπ) αλλά και περιορισμού της ανάπτυξης (από την πληθώρα των δικτύων), με τρόπο εξουσιαστικό και επίπεδο.

Επειδή τα περί διασφάλισης της επάρκειας ενέργειας σε ανταγωνιστικές τιμές ισχύουν για όλους τους άλλους, πλην των πολλαπλώς επιβαρυνόμενων κατοίκων της Περιφέρειάς, που αφού χρησιμοποιείται η περιοχή μας, παρακάμπτονται στα οφέλη.

Δηλώνουμε, στο βαθμό και στην έκταση που νομιμοποιούμαστε να μεταφέρουμε τις απόψεις των συμπολιτών μας, ότι οι τρείς παραπάνω όροι είναι δίκαιες προϋποθέσεις για την αποδοχή από την κοινωνία και όχι την επιβολή τους, των έργων αυτών.

Σημειώνουμε ότι οποιαδήποτε αιτίαση περί την μη ύπαρξη ακόμη φυσικού αερίου για οικιακή χρήση στην Περιφέρειά μας , με τον μεγαλύτερο χειμώνα και τις χαμηλότερες θερμοκρασίες στη Χώρα, θεωρείται προσχηματική γιατί  έπρεπε το σχετικό νομικό πλαίσιο να είχε διορθωθεί και να μην αποτελεί άλλοθι. Το κάθε νοικοκυριό καταβάλλει ετησίως περίπου 2.000 ευρώ ετησίως για φόρους από το πετρέλαιο θέρμανσης από τους προνομιούχους που έχουν φτηνό φυσικό αέριο ή παγώνει , ενώ κατά τα λοιπά εμείς “απολαμβάνουμε” ηχηρών τίτλων, όπως “ενεργειακό κέντρο κλπ.

 Παρακαλούμε  στην περαιτέρω προώθηση των ενεργειών  σας να ληφθούν σοβαρά υπόψη τα παραπάνω, να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας, που αποτελούν απαραβίαστες γραμμές για την κοινωνία μας.

 

Με τιμή

Ο Νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ

Γιώργος Παυλίδης

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε Επίσης
Close
Back to top button