Ελένη Γεωργιάδου, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Νοσοκομείου Ξάνθης “Να παρθούν γενναίες αποφάσεις και να δοθούν άμεσες λύσεις για τη στελέχωση του Νοσοκομείου Ξάνθης”
Να παρθούν γενναίες αποφάσεις και να δοθούν άμεσες λύσεις για τη στελέχωση του Νοσοκομείου Ξάνθης, δήλωσε στην πρωινη ενημερωτική εκπομπή του STAR 88,8 και στον “ΑΓΩΝΑ” η πρόεδρος του σωματείου εργαζομενων Νοσοκομείου Ξάνθης κυρία Ελένη Γεωργιάδου.
Στην αρχή της συνέντευξης αναφέρθηκε στη σημερινή κατάσταση του νοσοκομείου.
“Αν δε γίνουν προσλήψεις δεν μπορεί να αποφευχθεί η καταστροφή που έρχεται. Αυτό απαιτεί γενναίες αποφάσεις για άμεσες λύσεις. Με τις ευκαιριακές λύσεις δεν λύνονται αυτά τα σοβαρά προβλήματα.
Δυστυχώς η κατάσταση στο νοσοκομείο είναι η χειρότερη των τελευταίων ετών.
Το νοσοκομείο μας ήταν πρότυπο επαρχιακό νοσοκομείο και έχει φθάσει σε αυτή τη δεινή θέση. Θεωρούμε σκοπίμως. Δεν είναι κινδυνολογία. Αυτό βιώνουμε οι εργαζόμενοι.
Δεν υπάρχει πρόθεση και βούληση. Υπάρχουν όμως λύσεις.”
Στη συνέχεια κάλεσε τους Ξανθιώτες στη συγκεντρωση διαμαρτυρίας.
“Στις 21 Φεβρουαρίου στις 5 το απόγευμα καλούμε όλο τον κόσμο της Ξάνθης στην κεντρική πλατεία στην κινητοποίηση για το νοσοκομείο. Η υγεία αφορά όλους. Είναι μη διαπραγματεύσιμο αγαθό. Είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη. Να δώσουμε το παρών, ν’ αγωνιστούμε, να διαμαρτυρηθούμε και ν’ απαιτήσουμε να δοθούν άμεσες λύσεις.
Το σύστημα της υγείας είναι ιατροκεντρικό. Αν δεν έρθουν γιατροί, δεν στελεχώσουν το νοσοκομείο, θα οδηγηθούμε σε κατάρρευση.Δεν υπάρχει άλλη προοπτική.
Η κλειστή ΜΕΘ εδώ και 1,5 χρόνο ήδη θα έπρεπε να μας είχε αφυπνήσει. Ξέρετε τι σημαίνει να υπάρχει κλειστή ΜΕΘ; Αυτόματα θίγονται οι υπόλοιπες κλινικές, η χειρουργική, το τμήμα των επειγόντων περιστατικών και άλλες.”
Για τις διαδικασίες των προσλήψεων είπε:
“Ν’ αφυπνιστεί ο λαός της Ξάνθης και να απαιτήσει, πρέπει να βγούμε όλοι στο δρόμο και να πιέσουμε τους βουλευτές μας να βρουν τρόπο να καμφθούν αυτές οι δαιδαλώδεις διαδικασίες των προσλήψεων που οδηγούν σε άγονες θέσεις.Προκηρύσσονται θέσεις και προκύπτουν άγονες, γιατί οι διαδικασίες είναι τόσο δαιδαλώδεις.”
Να δοθούν κίνητρα
“Να δώσουν κίνητρα. Να αυξηθούν οι αμοιβές των γιατρών. Οπως αύξηση των αμοιβών των εφημεριων των γιατρών με ελάχιστη φορολόγηση. Στην επαρχία να έρθουν να κάνουν τι; Και με ποιες συνθήκες; Για 15 εφημερίες το μήνα; Ποιος μπορεί ν’ ανταπεξέλθει;
Εχουν γίνει συγχωνεύσεις κλινικών. Υπάρχουν μέρες που δεν υπάρχει εφημερεύων γιατρός σε κάποιες κλινικές και συνεργάζονται παράλληλα με νοσοκομεία άλλων νομών για να καλύψουν περιστατικά. Δεν υπάρχουν γιατροί για κάποιες ειδικότητες.
Οι νοσηλευτές έχουμε εξουθενωθεί όλοι, ιδιαίτερα την περίοδο του covid με την περίοδο των αναστολών των ανεμβολίαστων συναδέλφων μας οι οποίοι επέστρεψαν, με αναστολές αδειών, δεν έχουμε χρόνο ξεκούρασης.
Ολοι μαζί να γίνουμε η τροχοπέδη σε αυτή την καταστροφή.”
ΚΓ