Από το πρίσμα της Δέσποινας Γκούμα

Σήμερα γιορτάζει η Αγία Βαρβάρα, η προστάτιδα του Πυροβολικού του Στρατού μας…. Την τιμητική του έχει και το βαρύ Πυροβολικό μας, του Δ’ΣΣ….

Σήμερα γιορτάζει η Αγία Βαρβάρα, η προστάτιδα του Πυροβολικού του Στρατού μας….


Την τιμητική του έχει και το βαρύ Πυροβολικό μας, του Δ’ΣΣ….


Η εορταστική εκδήλωση στο Στρατόπεδο Αποστολίδη, στην έδρα του Δ’ Σώματος Στρατού θα συγκεντρώσει  σήμερα όλες τις τοπικές αρχές και φορείς…..


Ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης  για το αίσθημα της ασφάλειας που μας δημιουργούν και της ειρηνικής ζωής που μας διασφαλίζουν….


Αστειευόμενοι μεταξύ φίλων και γνωστών σίγουρα πολλοί σήμερα θα ανταλλάξουμε τα χρόνια πολλά εκατέρωθεν, τόσο για τα βλήματα και τις οβίδες που εκτοξεύουνται, αλλά και γιατί να το κρύψομεν άλλωστε λίγο πολύ οι περισσότεροι δηλώνουμε πυροβολημένοι….


Και φυσικά θα γευτούμε την παραδοσιακή βαρβάρα….τη γλυκιά αυτή σούπα με το σιτάρι, το καρύδι και ότι άλλο βγάζει η μάνα γη σε όσπρια και δημητριακά…. 


 



Μεταξύ σοβαρού και αστείου και με αφορμή τη σημερινή μέρα που τιμάται το Πυροβολικό μας, άρα η δύναμη κρούσης μας, σκέφτηκα να κινηθώ μεταφορικά και να αναζητήσω το βαρύ πυροβολικό της περιοχής μας …..


Το βαρύ πυροβολικό που θα πρέπει να θέσουμε και πάλι σε ισχύ για να επανέλθει η αναπτυξιακή τροχιά στον τόπο…..


Το δύσκολο λοιπόν δεν είναι ν’ αναζητήσεις το βαρύ πυροβολικό του κάθε ανθρώπου, γιατί δυο είναι τα δεδομένα που υπερισχύουν, τα δυο άξια χεράκια μας και το κοφτερό μας μυαλουδάκι…..


Άλλοι προσπαθούν να χτίσουν το μέλλον τους με όπλα τα δυο τους χέρια και άλλοι επενδύοντας στην εξυπνάδα, στο  μυαλό….


Και φυσικά δεν ξεχνάμε και εκείνη την κατηγορία των ανθρώπων που πορεύονται στη ζωή τους συνδυάζοντας την ευστροφία και διορατικότητα – αποτέλεσμα ενός έξυπνου μυαλού- με τη δύναμη, δηλαδή τα δυο τους χέρια….


 



Και εντάξει με μας τους πολίτες ενός τόπου…..


Σε επίπεδο χώρας και με στενότερα όρια σε επίπεδο περιφερειών, νομών και δήμων τι γίνεται….;


Ποιο είναι το βαρύ τους πυροβολικό, που αν το χρησιμοποιήσουν θα αποδυναμώσουν τους όποιους εχθρούς και ανταγωνιστές, ανοίγοντας έτσι το δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης και ευμάρειας των πολιτών….;    


Μην είναι τα πράσινα βουνά οι κάμποι και οι ραχούλες μας…..;


Τα γάργαρα νερά, ο ήλιος και τα νησιά μας…..;


Μην είναι η μάνα γη και όλα αυτά που κυοφορεί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου….;


Ακολουθώντας γραφή ποιητική αναζητώ το βαρύ πυροβολικό της χώρας και του τόπου μας…..


Η αλήθεια είναι πως όλα τα παραπάνω και όσα υπονοούνται πίσω από τις λέξεις, αποτελούν την πρώτη ύλη για τις “οβίδες και τα βλήματα” της ….    


 



Πρωτογενής, δευτερογενής και τριτογενής τομέας αποτελούν τα βαριά όπλα της κάθε χώρας, κάθε περιοχής….


Μόνο που το μυστικό της επιτυχίας είναι με ποια σειρά θα τα κατατάξεις, πώς θα τα ιεραρχήσεις και τι βαρύτητα θα προσδώσεις σε αυτά…… . Κάποτε το βαρύ πυροβολικό για την περιοχή μας αποτελούσαν τα συνεταιριστικά εργοστάσια, ο πρώτος αναπτυξιακός νόμος και η εν γένει βιομηχανική της δραστηριότητα…..


Τώρα με την αποβιομηχάνιση που ζει ο νομός μας, τη χειρότερη των τελευταίων χρόνων, μόνο το βαρύ πυροβολικό για την περιοχή μας δε θα μπορούσε να είναι ….


Στα χρόνια της γιαγιάς και του παππού η μάνα γη και τα προϊόντα που καλλιεργούσαν ήταν το βαρύ πυροβολικό τους…..


Το δυνατό όπλο για την ορεινή μας περιοχή θα αποτελεί μέχρι και το 2013 ο καπνός….


Φυσικά η ισχύς του ήταν πολύ μεγαλύτερη κατά το παρελθόν…..


Το σίγουρο είναι πως μέχρι το 2013 θα έχει πλήρως αποδυναμωθεί….


 


Στις μέρες μας αρχές, φορείς και κάτοικοι προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα άλλο βαρύ πυροβολικό …. Τον τουρισμό…..


Επενδύουν ή επιχειρούν να επενδύσουν σε όλες τις μορφές του….στον εναλλακτικό, στον προσκυνηματικό, στο συνεδριακό, στον ιαματικό, στον εκπαιδευτικό τουρισμό κλπ…κλπ…..


Τώρα το κατά πόσο θα πετύχει αυτό το εγχείρημα ο χρόνος θα δείξει…..


Πάντως ανεξάρτητα από τον ποιο τομέα θα επιλέξει ο κάθε τόπος για να τον χαρακτηρίσει το βαρύ του πυροβολικό και να το βάλει μπροστάρη για την ανάπτυξή του, ένα είναι το σίγουρο πως για κάθε περιοχή, για κάθε δήμο, νομό περιφέρεια και χώρα το βαρύ πυροβολικό τους αποτελούν κυρίαρχα οι κάτοικοί τους και δη η νεολαία τους ….


Και γύρω από αυτούς θα πρέπει να στρέφονται οι όποιες πολιτικές και στρατηγικές….


Και το βαρύ αυτό πυροβολικό  θα πρέπει να το στηρίζουν και να το ενισχύουν τοπικοί και κεντρικοί φορείς εξουσίας……  


Σχετικά Άρθρα

Back to top button