Τοπικά νέα

Ο Θανάσης Μουσόπουλος για τις ΘΛΕ: “Ενας θεσμός αν δεν ανανεώνεται, πεθαίνει. Δεν προβάλλεται ο πολιτισμός της Θράκης”

Δηλώσεις του Θανάση Μουσόπουλου στο STAR 88,8 fm και στον “ΑΓΩΝΑ”

“ΘΛΕ 2023 χωρις όραμα και χρώμα. Ενας θεσμός αν δεν ανανεωνεται, πεθαίνει. Δεν προβάλεται ο πολιτισμός της Θράκης” δήλωσε ο Θανάσης Μουσόπουλος  στην πρωινη ενημερωτική εκπομπή του  STAR 88,8 fm και στον “ΑΓΩΝΑ”

“Ενας θεσμός όσο πετυχημένος και αν είναι, αν δεν ανανεώνεται, πεθαίνει. Το είχα πει και προ ετών σε μια εκδήλωση για να μελετήσουμε αυτό το θεσμό. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια και πριν τον κορονοϊό, βλέπω μια κακή πορεία γιατί δεν υπάρχει ανανέωση, αλλά απλή επανάληψη. Από την αρχή των ΘΛΕ ουσιαστικό ρόλο έπαιξε η προβολή του παραδοσιακού οικισμού και γενικότερα του παραδοσιακού πολιτισμού της Θράκης. Ο λαϊκός πολιτισμός της Θράκης δεν είναι παρελάσεις. Είναι ουσιαστικές εκδηλώσεις.”

Πως θα γίνει η ανανέωση; Πως θα θέλατε σήμερα τις Θρακικές Λαογραφικές εορτές στην Ξάνθη;

“Να ασχοληθούν οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται και που είναι ειδικοί, όπως λαογράφοι, ιστορικοί, κοινωνιολόγοι, άνθρωποι του πολιτισμού, να κουβεντιάσουμε όπως είχε γίνει και στο παρελθόν, για να δούμε τι χρειάζεται αυτή τη στιγμή ο θεσμός.

Το πρόγραμμα δεν είναι θέμα ενός ανθρώπου. Είναι ενός συνόλου ανθρώπων. Λείπει ένας καλλιτεχνικός διευθυντής του θεσμού και γενικότερα των πολιτιστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιεί ο δήμος. Ο Δήμος πρέπει να είναι εκτελεστής των αποφάσεων των ειδικών και του καλλιτεχνικού διευθυντή που θα  γνωρίζουν τι χρειάζεται.

Εκείνο που δεν προβάλλεται είναι ο πολιτισμός της Θράκης. Αυτό σημαίνει ΘΛΕ, δεν προβάλλεται ο σύγχρονος πολιτισμός που παράγεται και στην Ξάνθη και στη Θράκη, ευρύτερα, χαρακτηριστικό παράδειγμα η απουσία μουσικών συγκροτημάτων. Εχουμε πολλούς καλλιτέχνες στην Ξάνθη.

Ο Δήμος πρέπει να είναι βοηθός του τοπικού πολιτισμού και να βοηθάει αυτούς που παράγουν πολιτισμό. Δεν είναι ο μεσάζων για την προβολή διαφόρων σχημάτων που έρχονται από το κέντρο.

Δε χρειάζονται πολλά λόγια.

Εστειλα ένα μήνυμα. Το πρόγραμμα των ΘΛΕ 2023 είναι χωρίς όραμα και χωρίς χρώμα. Να μη λέμε η πόλη με τα χίλια χρώματα. Τα χρώματα δεν είναι δεδομένο, ξεθωριάζουν και βρισκόμαστε σε αυτή τη φάση.

Οι σύλλογοι βέβαια κάνουν ότι μπορούν. Βοηθούν, συνεργάζονται. Δεν είναι στο χέρι των συλλόγων να κρατούν έναν θεσμό. Χρειάζεται όραμα και χρώμα.”

ΚΓ

Ακούστε στο αρχείο εκπομπών την πρωινή ενημερωτική εκπομπή του STAR 88,8 fm της Τετάρτης 8/2/2023 απο το χρόνο 1.36.00 το Θανάση Μουσόπουλο

https://star888fm.gr/proini-enimerosi/

https://open.spotify.com/show/36nZ8Ks2QJ0lq3LHrAcapV

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button