Ειδήσεις

Ομιλία του βουλευτή Ξάνθης Σπύρου Τσιλιγγίρη στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2022

Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε ,

Κύριε Υπουργέ / Κύριοι Υπουργοί

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι ,

Ο Προϋπολογισμός του 2022 αποτελεί το καλύτερο τεκμήριο επιτυχίας τόσο της  κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας  όσο και της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών . Η ασκούμενη οικονομική πολιτική παρά τις δυσκολίες που υπήρξαν αποδίδει καρπούς και μας κάνει να είμαστε όλο και πιο αισιόδοξοι για το μέλλον της πατρίδας μας .Η  οικονομία μας μετασχηματίζεται και προσελκύει σημαντικότατες επενδύσεις , πρωταγωνιστώντας πλέον χάρη στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στον διεθνή επενδυτικό χάρτη.

Παρότι ο Προϋπολογισμός του 2022 καταρτίζεται, για δεύτερο συνεχόμενο έτος, υπό καθεστώς υψηλής αβεβαιότητας εξαιτίας της συνύπαρξης τριών παράλληλων κρίσεων · της υγειονομικής , της ενεργειακής και της κλιματικής κρίσης και μολονότι οι τρέχουσες διεθνείς εξελίξεις στις τιμές αποτελούν πρόσθετο παράγοντα αβεβαιότητας, έχουν ήδη καταγραφεί τα πρώτα θετικά μακροοικονομικά αποτελέσματα, μετά τη σταδιακή υποχώρηση των άμεσων οικονομικών επιπτώσεων της πανδημικής κρίσης.

Έτσι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στο τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους αναμένεται να έχει ανακτήσει η ελληνική οικονομία το σύνολο των ετήσιων απωλειών του ΑΕΠ του 2020 κάτι το οποίο θα σηματοδοτήσει την επιστροφή στην κανονικότητα και την ίδια στιγμή το άλμα προς τα εμπρός ,αφήνοντας μια και καλή πίσω μας τα δύσκολα χρόνια και ατενίζοντας το μέλλον με αισιοδοξία .

Μια αισιοδοξία που βασίζεται στην σοβαρή ,συνεπή και αποτελεσματική διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και στον Προϋπολογισμό του 2022 ο οποίος πιστοποιεί του λόγου το αληθές.

Από την πρώτη μέρα που ο Κυριακός Μητσοτάκης ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας κατέστησε σαφές ότι ο πρωταρχικός στόχος του είναι να μετασχηματίσει την ελληνική οικονομία και να αλλάξει το οικονομικό μοντέλο ώστε να είναι περισσότερο εξωστρεφές, ανταγωνιστικό και πράσινο. Ένα οικονομικό μοντέλο φιλελεύθερο και προοδευτικό , ένα οικονομικό μοντέλο που θα φέρει ανάπτυξη και ευημερία στους Έλληνες πολίτες ενώ την ίδια στιγμή θα προστατεύει το περιβάλλον και θα είναι ικανό να αντέξει σε μελλοντικές κρίσεις . Ένα οικονομικό μοντέλο που θα δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους , θα είναι ανταγωνιστικό και ελκυστικό.

Προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύει η παρούσα κυβέρνηση , αυτή την κατεύθυνση ακολουθεί ο Προϋπολογισμός του 2022 και για αυτόν ακριβώς τον λόγο ληφθήκαν από την παρούσα Κυβέρνηση και την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας αποφάσεις όχι εύκολες αλλά πάντα με πρόταγμα το συμφέρον της χώρας μας.

Μας κάνει λοιπόν όλους εμάς που στηρίξαμε και στηρίζουμε της Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ιδιαίτερα περήφανους όταν βλέπουμε την ελληνική οικονομία να ανακάμπτει πιο γρήγορα από ότι αναμενόταν αρχικά και με υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τον μέσο όρο της Ευρώπης.

Μας κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους να βλέπουμε την ελληνική οικονομία να είναι ανθεκτική στις πιέσεις και να περνά με ταχύτητα από το στάδιο της ανάκαμψης στη φάση της ανάπτυξης, με τους σχετικούς δείκτες να καταγράφουν σωρευτική ανάπτυξη 11,7% που μας καθιστά «πρωταθλητές» στη ευρωζώνη.

Μας χαροποιεί επίσης να βλέπουμε τον ρυθμό ανάπτυξης για το 2021 να αναθεωρείται σημαντικά προς τα πάνω και να εκτινάσσεται στο 6,9% για φέτος και 4,5% για τον επόμενο χρόνο.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι ,

Η συνετή διαχείριση, ο σωστός προγραμματισμός , η απρόσκοπτη προώθηση των μεταρρυθμίσεων, η ταχεία και αποτελεσματική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων ,μα κυρίως η αξιοπιστία της Κυβέρνησης και η σοβαρότητα που δείχνει σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα κατάφεραν να βάλουν τις βάσεις για μια Ελλάδα με σταθερή αναπτυξιακή πορεία ,εξωστρεφή , με πράσινο προσανατολισμό και κοινωνική δικαιοσύνη.

Κατάφεραν να κάνουν την πατρίδα μας μια χώρα που συμβαδίζει με την εποχή της, που δεν υπολείπεται των άλλων δυτικών χωρών , που απαντά στις προκλήσεις των καιρών, που αντιμετωπίζει τις κρίσεις και προχωρά στο μέλλον με αυτοπεποίθηση.

Σε αυτόν λοιπόν τον Προϋπολογισμό αντανακλάται η σοβαρότητα και η σύνεση αλλά πρωτίστως αντανακλάται η Ελλάδα του μέλλοντος , όχι του μακρινού αλλά του κοντινού μέλλοντος .

Αντανακλάται η Ελλάδα της ψηφιοποίησης , η Ελλάδα με αυξημένους μισθούς για τα παιδιά μας , η Ελλάδα με στρατηγικές επενδύσεις , με πολλές και καλές θέσεις εργασίας , η Ελλάδα που στηρίζει όλες τις κοινωνικές ομάδες και περισσότερο τους πιο ευάλωτους , η Ελλάδα που θα έχει μια Θράκη ευημερούσα , η Ελλάδα του 2.0 , η Ελλάδα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η Ελλάδα της προόδου και της ανάπτυξης ,η Ελλάδα που πάει μπροστά . Όλα αυτά αποτυπώνει ο Προϋπολογισμός του 2022  . Ένας προϋπολογισμός με αναπτυξιακή στόχευση .Ένας Πράσινος Προϋπολογισμός με δείκτες μέτρησης σχετικά με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα συγκεκριμένων πολιτικών. Ένας Προϋπολογισμός επιδόσεων που φέρνει  την λειτουργική ταξινόμηση εσόδων και δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης .Ένας Προϋπολογισμούς Προγραμμάτων.

Κλείνοντας κυρίες και κύριοι συνάδελφοι ,

Θα ήθελα να υπενθυμίσω τι έχει αντιμετωπίσει αυτή η κυβέρνηση στα δυόμισι χρόνια διότι θεωρώ ότι με αυτό τον τρόπο γίνεται ακόμα πιο εύκολα κατανοητό το τι έχει πετύχει η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Έχουμε λοιπόν αντιμετωπίσει μία πανδημία πρωτοφανή .Μια οικονομική κρίση εξαιτίας της πανδημίας . Μια κρίση ενέργειας και ακρίβειας, αντίστοιχη με αυτές της δεκαετίας του ‘70 .Μία Τουρκία με αυξημένη προκλητικότητα και επιθετικότητα. Με τα γεγονότα του Έβρου και όχι μόνο .

Μία έξαρση του μεταναστευτικού που αντιμετωπίστηκε επιτυχώς. Μία κλιματική κρίση που περιλάμβανε μεσογειακούς τυφώνες , πρωτοφανείς χιονιάδες και παγετούς, πρωτοφανείς καύσωνες και πυρκαγιές.

Όλα αυτά τα αντιμετωπίσαμε και κρατηθήκαμε όρθιοι και βγαίνουμε από όλα αυτά έχοντας την κοινωνία δίπλα μας και τους πολίτες μαζί μας διότι δεν αφήσαμε κανέναν μόνο του.

Στηρίξαμε την κοινωνία χωρίς να εκτροχιάσουμε την οικονομία μας , πάντα με μέτρο.

Και τώρα μέσω του Προϋπολογισμού του 2022 κοιτάμε μπροστά και βλέπουμε ανοιχτό τον δρόμο της ανάπτυξης , της σταθερότητας , της ευημερίας και μια Κυβέρνηση αλλά και μια Παράταξη που εγγυώνται ότι η χώρα θα πάρει τα μονοπάτια εκείνα που θα της επιτρέψουν να πρωταγωνιστεί και να καινοτομεί.

Σας ευχαριστώ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button