Άρθρα

Ψέριμος: Το όνειρο συνεχίζεται…

του Λεωνίδα Κουμάκη, μέλους του ΙΗΑ

Το 2021 ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός εθελοντών (ΙΗΑ- International Hellenic Association) με έδρα το Delaware των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ο οποίος συγκεντρώνει σαν μέλη κυρίως ακαδημαϊκούς από την Ελληνική Διασπορά σε ολόκληρο τον κόσμο (και φυσικά την Ελλάδα), αποφάσισε να αναλάβει μια πρωτοβουλία συντονισμού όλων των αναγκαίων ενεργειών προκειμένου να γίνει ανακαίνιση και επαναλειτουργία του Δημοτικού Σχολείου Ψερίμου.

Η πρώτη επαφή με τον μαγευτικό αυτό παράδεισο, η γνωριμία και η συνεργασία με τους λιγοστούς και φιλόξενους κατοίκους του, με τον δραστήριο και πολύτιμο Σύλλογο Πολιτών Ψερίμου, το Κατασκηνωτικό Κέντρο Προσκόπων Ψερίμου, με την προθυμία και την μεγάλη συμπαράσταση από τους Καλυμνιώτες, με δεδομένη την μαχητικότητα και την αγάπη όλων για τον τόπο τους από την εποχή της Ιταλοκρατίας (τα Δωδεκάνησα απελευθερώθηκαν 130 ολόκληρα χρόνια μετά την επανάσταση του 1821), κερδίζουν αμέσως τον κάθε καλοπροαίρετο επισκέπτη. Πολύ περισσότερο ένα Έλληνα της διασποράς που βλέπει νοσταλγικά την πατρίδα του από μακριά και θέλει να συνεισφέρει, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, στην πρόοδο και στην ανάπτυξη της.

Κάπως έτσι, τον Ιούνιο του 2022 ζητήθηκε από τον Δήμο Καλυμνίων η εκπόνηση μιας μελέτης για την ανακαίνιση του Δημοτικού Σχολείου Ψερίμου που παραμένει κλειστό από το μακρινό 2009.

Η πρωτοβουλία του ΙΗΑ να συντονίσει και να ενεργοποιήσει όλους τους μηχανισμούς για την ανακαίνιση και την επαναλειτουργία του Δημοτικού Σχολείου Ψερίμου, βρήκε ταχύτατη ανταπόκριση από τον Δήμο Καλυμνίων, ο οποίος παρέδωσε την σχετική μελέτη στις 19 Σεπτεμβρίου 2022 με ένα αρχικό προϋπολογισμό 64.600 Ευρώ και στις 9 Νοεμβρίου 2022 μια δεύτερη μελέτη για την πλήρη περίφραξη του χώρου των 3,5 στρεμμάτων του Δημοτικού Σχολείου Ψερίμου, αρχικού προϋπολογισμού 16.000 Ευρώ. Ταχύτατη ήταν και η ανταπόκριση της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου (Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου), για την κίνηση των χρονοβόρων διαδικασιών που απαιτούνται για την επαναλειτουργία του Σχολείου, όταν θα είναι έτοιμο, καθώς και τοπικών ΜΜΕ (Kalymnos News).

Στις 17 Νοεμβρίου 2022 υπεγράφη ένα ιδιωτικό συμφωνητικό εκτέλεσης της μελέτης ανακαίνισης με τον (Καλύμνιο) πολιτικό μηχανικό Νικήτα Τσαγκάρη και στις 12 Ιανουαρίου 2023 η επέκταση του ιδιωτικού συμφωνητικού και στην μελέτη περίφραξης.

Από την έναρξη των εργασιών τον Νοέμβριο του 2022, εκτός από τα διάφορα μέλη του International Hellenic Association, πολύτιμη υποστήριξη άρχισαν να προσφέρουν ιδρύματαμεγάλες εταιρίες και πολλοί Καλυμνιώτες – όλοι όσοι πρόσφεραν ή θα προσφέρουν βοήθεια στο εθνικό αυτό έργο, θα συμπεριληφθούν σε αναμνηστική πλακέτα που θα τοποθετηθεί στον ευρύτερο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Ψερίμου, αφού ολοκληρωθεί το έργο.

Το τριήμερο 24-26 Ιανουαρίου 2023 ομάδα τριών στελεχών του ΙΗΑ, με ομάδα τριών στελεχών ενός σημαντικού δωρητή εις είδος, επιθεώρησαν επί τόπου τα εκτελούμενα έργα, λύνοντας διαδικαστικά και τεχνικά προβλήματα (φωτογραφίες από την επίσκεψη 24-26/1/2023 εδώ).

25/1/2023: Ανάρτηση σημαίας σε ύψωμα περιοχής Μαραθώντας Ψερίμου 

Σταδιακά, η ανακαίνιση του Δημοτικού Σχολείου Ψερίμου άρχισε να εμπλουτίζεται με την αναγκαία περίφραξη του χώρου, την δημιουργία παιδικής χαράς, γηπέδου μπάσκετ, τουαλέτας και μικρής πλατείας ηρώου – όλα για την εξυπηρέτηση όχι μόνο των μελλοντικών μαθητών του σχολείου αλλά και των τετρακοσίων και πλέον προσκόπων που συρρέουν κάθε χρόνο στην κοντινή, καταπράσινη κατασκήνωση προσκόπων του νησιού.

Όλα αυτά εκτόξευσαν τις ανάγκες του αρχικού προϋπολογισμού στις 200.000 Ευρώ, αλλά οι βοήθειες όχι μόνο σε χρήματα αλλά και σε διάφορα είδη από πολλούς δωρητές, θα συμβάλουν στην κάλυψη των συνολικών αναγκών του έργου.

Οι ανάγκες σε είδος που θα πρέπει να καλυφθούν άμεσα έχουν ως εξής:

Α / Αίθουσα Διδασκαλίας και Αίθουσα Εκδηλώσεων

Α01 Πέντε θρανία, ένα γραφείο δασκάλου και μία καρέκλα

Α02 Ένας διαδραστικός πίνακας

Α03 Δύο κλιματιστικά μηχανήματα 9.000 BTU

Α04 Φωτοβολταϊκά – πάνελ οροφής Δημοτικού Σχολείου

Α05 Ένας ηλιακός θερμοσίφωνας

Α06 Σαράντα πτυσσόμενες καρέκλες

Α07 Ένα λάπτοπ και ένα τάμπλετ

Α08 Ένας επιτραπέζιος υπολογιστής

Α09 Ένας εκτυπωτής (Εκτύπωση, φωτοτυπίες, σκανάριασμα)

Α10 Ένα φορητό φαρμακείο με τα στοιχειώδη

Α11 Μια βιβλιοθήκη μιας ή δύο στηλών με 2 συρτάρια για έγγραφα

Β / Εξοπλισμός Δωματίου Δασκάλων και Κουζίνας μέσα στο σχολείο

Β01 Ηλεκτρική Κουζίνα

Β02 Ψυγείο

Β03 Πλυντήριο ρούχων

Β04 Ηλεκτρική σκούπα

Β05 Νεροχύτης 90Χ90

Β06 Δύο ντουλάπια για νεροχύτη

Β07 Ένα τραπεζάκι κουζίνας με δύο καρέκλες

Β08 Τοστιέρα

Β09 Φουρνάκι ηλεκτρικό

Β10 Καφετιέρα και 6 φλυτζάνια + πιατάκια καφέ

Β11 Τρείς κατσαρόλες, Ένα τηγάνι

Β12 Έξι πιάτα (από δύο μικρά, κανονικά, βαθιά) , Έξι ποτήρια

Β13 Έξη μαχαίρια, έξη πιρούνια

Β14 Ένα κρεβάτι με στρώμα και 2 μαξιλάρια για δωμάτιο δασκάλου

Β15 Μία ντουλάπα για δωμάτιο δασκάλου

Β16 Ένα κομοδίνο για δωμάτιο δασκάλου

Γ / Εσωτερική τουαλέτα σχολείου

Γ01 Πλήρης εξοπλισμός εσωτερικής τουαλέτας σχολείου

Γ02 Οτιδήποτε θεωρείτε ότι απουσιάζει από τον παραπάνω εξοπλισμό Α-Β-Γ

Δ / ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΧΑΡΑΣ

Η διαμόρφωση του χώρου σε επίπεδο εδάφους θα γίνει από τον εργολάβο που ανέλαβε το έργο. Ο φωτισμός θα αφορά τον συνολικό φωτισμό του χώρου. Απαιτείται όμως ο σχετικός εξοπλισμός της παιδικής χαράς, με (ενδεχομένως) ειδική επίστρωση για τα παιδιά.

Ε/ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΓΗΠΕΔΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ

Η διαμόρφωση του χώρου σε επίπεδο εδάφους θα γίνει από τον εργολάβο που ανέλαβε το έργο. Ο φωτισμός θα αφορά τον συνολικό φωτισμό του χώρου. Απαιτείται όμως ο σχετικός εξοπλισμός του γηπέδου για μπάσκετ και ποδόσφαιρο 5Χ5, με (ενδεχομένως) ειδική επίστρωση για τους αθλητές.

Ζ/ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΙΚΡΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΗΡΩΩΝ

Η διαμόρφωση του χώρου σε επίπεδο εδάφους θα γίνει από τον εργολάβο που ανέλαβε το έργο. Ο φωτισμός θα αφορά τον συνολικό φωτισμό του χώρου. Απαιτείται όμως άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου και σχετική διαμόρφωση της πλατείας.

 

 

Ο στόχος ολοκλήρωσης του συνολικού έργου είναι πριν από το φετινό καλοκαίρι. Κάθε ίδρυμα, εταιρία ή ιδιώτης που θα επιθυμούσε να συμβάλλει στην ολοκλήρωση του εθνικού αυτού έργου στην ακριτική μας Ψέριμο, μια ανάσα από τις αλησμόνητες πατρίδες, θα μπορούσε είτε να επισκεφτεί την σελίδα Δωρεές της ιστοσελίδας του ΙΗΑ, είτε να στείλει ένα ηλεκτρονικό μήνυμα στο ihahellas@gmail.com.

Ακόμα και η πιο μικρή βοήθεια ή υποστήριξη του έργου σε διάφορα είδη που απαιτούνται, είναι σίγουρα υπερ-πολύτιμη!

International Hellenic Association

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button