Άρθρα

ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ ΜΑΓΕΥΕΙ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ – «ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΔΟΥΝΑΒΗ» ΤΗΣ ΟΛΓΑΣ ΧΑΙΡΟΠΟΥΛΟΥ

εκδ. Μ. Σιδέρη, σελ. 112, 2023

Του Θανάση Μουσόπουλου

  Η φίλη συμπολίτισσα Όλγα Χαιροπούλου συνδυάζει τη γεωλογία με την οικολογία, την παιδαγωγική με τη λογοτεχνία, το ενδιαφέρον της για τα παιδιά και τους εφήβους με τους ενήλικες αναγνώστες.

   Τρία είναι τα βιβλία της που αναφέρονται σε παιδικό και εφηβικό κοινό: το 2016 δημοσίευσε το βιβλίο «Ο Βίκτωρ και ο μικρός βιολιστής – Ο Σίμος και το δελφίνι»,  το 2019 «Ο φίλος μου Ντείνο – Το παραμύθι της Αγγελίνας» και  το 2020 «Οι νεράιδες του καταρράκτη – Το βουνό του δράκου». Το κέντρο των έργων της είναι τα παιδιά και η φύση. Οι μεγάλοι είναι παρόντες στο έργο της αντιστικά,  θα λέγαμε. Το 2022 παρουσίασε το βιβλίο για ενήλικες (κυρίως) «Ο άντρας με το ρεπούμπλικο» (εκδ. Σπανίδη, σελ. 152), τη «νουβέλα της Ξάνθης» όπως τη χαρακτήρισα.

  Και στις αρχές του νέου έτους – από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη,  όπου εκδόθηκαν και τα άλλα παιδικά βιβλία της, έχουμε το έργο της «Ταξίδι στον Δούναβη» (γραμμένο στη Νυρεμβέργη την Άνοιξη του 2010), που απευθύνεται στο παιδικό κοινό, είναι όμως έργο που μπορούν να διαβάσουν και οι μεγάλοι με ευχαρίστηση. Είναι από τα αναγνώσματα που καλό είναι να διαβάζουν μαζί οι γονείς με το παιδί τους.

  Στο οπισθόφυλλο της έκδοσης, που εικονογραφεί ο Παναγιώτης Γαρδικιώτης, διαβάζουμε:

«Το παιδικό παραμύθι “Ταξίδι στον Δούναβη” είναι μια πολύ όμορφη, πρωτότυπη, συγκινητική και συνάμα διδακτική ιστορία φιλίας! Πέρα από κάποιες “πινελιές” γεωγραφίας και ιστορίας που προσφέρει, το παραμύθι αυτό μαθαίνει στους αναγνώστες ότι η δύναμη της φιλίας ενώνει και δημιουργεί ομάδες που καταφέρνουν θαύματα!

…Ήταν ένα πάρα πολύ ωραίο ταξίδι. Σ΄ ευχαριστώ που το κάναμε μαζί! Μάθαμε τόσα πολλά. Για κάστρα και για βασιλιάδες, για πολέμους και για ανθρώπους που ζουν μαζί, ειρηνικά. Για πόλεις που τις κατέστρεψαν και πάλι τις ξαναέχτισαν. Έτσι είναι μάλλον η ζωή…».

Πώς ξεκινά το παραμύθι μας; Μα, σαν κανονικό παραμύθι:

«Μια φορά κι ένα καιρό, δυο πολύ καλοί φίλοι, ο Βάλτερ και η Ψαριανή, αποφάσισαν να κάνουν ένα μεγάλο ταξίδι για να γνωρίσουν τον κόσμο! Το ταξίδι αυτό ήταν πολύ πιο διαφορετικό απ΄ όσα φανταζόμαστε, γιατί και οι φίλοι μας ήταν πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους. Ο Βάλτερ και η Ψαριανή δεν έμοιαζαν καθόλου, μα καθόλου. Ο Βάλτερ ήταν ένας βάτραχος και η Ψαριανή ένα μικρό ψαράκι!».

  Και καταλήγει το παραμύθι, μετά από περιπέτειες που ακολουθούν τον Δούναβη, χώρες και πόλεις πολλές: Γερμανία – Αυστρία – Ουγγαρία – Κροατία- Ρουμανία – Σερβία – Βουλγαρία – Εύξεινος Πόντος. Και το τέλος:

«Ήταν πια γεμάτοι με εικόνες και με πολύ δυνατά συναισθήματα! Το μεγαλύτερο, όμως,  δώρο αυτού του ταξιδιού, ήταν η φιλία τους! Αυτή που ξεκίνησε πριν 2.872 χιλιόμετρα στα βουνά του Μέλανα Δρυμού και κοντά στις δύο πόλεις που μαλώνουν μεταξύ τους για το ποια από αυτές γέννησε τον Δούναβη.

  Ο δρόμος για τη δική τους Ιθάκη είχε φτάσει στο τέλος του!»

  Το βιβλίο αποτελείται από δύο μέρη. Στις σελίδες 9 – 82 έχουμε το κείμενο του παραμυθιού, ενώ στις σελίδες 83 – 111 υπάρχουν «Λίγα λόγια για τον Δούναβη και τις στάσεις των δύο φίλων της ιστορίας».

  Το βιβλίο της Όλγας Χαιροπούλου κοσμείται και συνοδεύεται από στοιχεία ιστορίας και πολιτισμού, που το καθιστούν «όργανο» για γνώση και ευχαρίστηση μικρών και μεγάλων. Κάποια δείγματα:

  Στο τραγικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Μάουτχαουζεν απολαμβάνουμε το Άσμα Ασμάτων του Ιάκωβου Καμπανέλη. Μας συναρπάζει το παραμύθι «Ο σιωπηλός βράχος» της Elisabeth Hering σε μετάφραση και ελεύθερη απόδοση της Όλγας, ενώ διαβάζουμε τους στίχους από τον Όμορφο γαλάζιο Δούναβη και τα Κύματα του Δουνάβεως.

  Το βιβλίο αυτό είναι συναρπαστικό όχι μόνο για τον Βάλτερ και την Ψαριανή, αλλά και για μένα ως αναγνώστη ενήλικο και τα νεαρά άτομα – είτε το διαβάζουν μόνα τους είτε τους το διαβάζουν οι ενήλικες.

  Συγχαίρω την Όλγα Γεκτίδου Χαιροπούλου και περιμένω ένα βιβλίο για τις ομορφιές της ορεινής Ξάνθης, για του Νέστου τα τρεχάματα και του Δημόκριτου τα χνάρια…

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

ΞΑΝΘΗ, 2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button