«Η απλότητα της περιπλοκότητας…»

Στη ζωή μας υπάρχουν κάποιες καταστάσεις που δεν έχουν χρονολογική τοποθέτηση  και απαντώνται σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της γης. Και τι εννοώ; Μα τις βασικές ανάγκες που γεννά το ανθρώπινο ένστικτο και επεξεργάζεται στη συνέχεια ο ανθρώπινος εγκέφαλος για να κάνει τον άνθρωπο ον ανταγωνιστικό και αέναα ετοιμοπόλεμο για τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλες τις εκφάνσεις της πολιτικής, οικονομικής  και κοινωνικής του ζωής.

Στη ζωή μας υπάρχουν κάποιες καταστάσεις που δεν έχουν χρονολογική τοποθέτηση  και απαντώνται σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της γης. Και τι εννοώ; Μα τις βασικές ανάγκες που γεννά το ανθρώπινο ένστικτο και επεξεργάζεται στη συνέχεια ο ανθρώπινος εγκέφαλος για να κάνει τον άνθρωπο ον ανταγωνιστικό και αέναα ετοιμοπόλεμο για τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλες τις εκφάνσεις της πολιτικής, οικονομικής  και κοινωνικής του ζωής.

Με όπλο το ρόπαλό του ο πρωτόγονος άνθρωπος εξασφάλιζε την τροφή του και έδινε αγώνα επιβίωσης  για να προσαρμοστεί και να δραστηριοποιηθεί στο περιβάλλον που του έλαχε να γεννηθεί. Με το πέρασμα των αιώνων χάρη στο μυαλό του ο άνθρωπος μετέτρεψε το ρόπαλό του σε εργαλεία τα οποία βοήθησαν να κάνουν πιο εύκολη τη διαδικασία για να γεμίσει το στομάχι του και να ζεστάνει το σώμα του. Από τις σπηλιές και τη νομαδική ζωή έβαλε την οικογένειά του στους τέσσερις τοίχους, έχτισε σπίτια και άρχισε να οργανώνει καλύτερα την καθημερινότητά του.

Μια οργάνωση που σταδιακά πέρασε σε άλλους άξονες και προτεραιότητες.

 

Αφού δάμασε  το φυσικό περιβάλλον και μέσα από τις καλλιέργειες και την παραγωγή  κατόρθωσε όχι μόνο  να κόψει την πείνα του, αλλά και να αποθηκεύει και σταδιακά να ανακαλύπτει την ανταλλακτική οικονομία και όχι μόνο, το ένστικτο του μαχητή-πρωταγωνιστή τον οδήγησε στο να επιβληθεί και στην ομάδα.

Ο κυρίαρχος του παιχνιδιού είθισται να είναι ένας και μάλιστα ο πιο δυνατός.

Και επειδή η ίδια η ζωή είναι ένα παιχνίδι τελικά,  ο κόσμος μας γύρω άρχισε να γεμίζει από «δυνατούς» κάθε κατηγορίας…

Στόχος τους να ηγηθούν της υποτιθέμενης αδύναμης μάζας και να την κατευθύνουν στην επίτευξη των προσωπικών τους στην ουσία φιλοδοξιών, να γίνουν πλουσιότεροι και πιο δυνατοί. Τα μέσα και οι συνέπειες για την επίτευξη των φιλοδοξιών ποσώς  τους αφορούσαν. Θεμιτά και αθέμιτα μέσα επιστρατεύτηκαν από τους κυρίαρχους του παιχνιδιού της ζωής για να μεταμορφώσουν τις πρωτόγονες κοινωνίες σε σύγχρονες. Η ζωή για όλους έγινε σίγουρα πιο εύκολη και καλύτερη σε ότι αφορά τα υλικά μέσα και αγαθά. Στις ανθρώπινες όμως σχέσεις και στα «ψυχικά αγαθά» υπήρξε βελτίωση ή αργά και αθόρυβα περάσαμε σε καταθλιπτικές καταστάσεις και εποχές;

 

Μήπως προσπαθώντας να κάνουμε πιο εύκολη τη ζωή μας την κάναμε πιο περιπλοκή;

Βέβαια υπάρχει και μια άλλη προσέγγιση επί του θέματος, μήπως οι κυρίαρχοι του παιχνιδιού την απλότητα της ζωής την περιπλέκουν για να φαντάζουν στα μάτια μας ως οι πιο ικανοί για να μας εξουσιάζουν και να μας διοικούν;

Τώρα ίσως να σκέφτεστε τι θέλω να πετύχω μέσα από το «παραμυθάκι ιστορίας»…

Ή  τι θέλει να πει  ο ποιητής…

Ίσως πολλά, ίσως και τίποτε…  ή απλά να συμφωνήσω πιθανότατα με κάποιους από εσάς που εκπέμπετε στα ίδια με μένα κύματα… και καταλήγετε στο συμπέρασμα ότι η λύση των προβλημάτων μας κρύβεται στην πρακτική αριθμητική και όχι στους λογάριθμους και στις περίπλοκες εξισώσεις. Η ζωή μας είναι απλή, αλλά εμείς  τη δυσκολεύουμε στην προσπάθειά μας να γίνουμε ισότιμά μέλη της μοντέρνας μας κοινωνίας που λειτουργεί μόνο μέσω π.χ. i-phone 8.  Εδώ σταμάτησε κάθε παραγωγική διαδικασία στην μικορομεσαία τάξη,  οι μισθοί έχουν πέσει στα τάρταρα και  τηλεόραση και περιοδικά μας βομβαρδίζουν με διαφημίσεις για τα πιο σύγχρονα κινητά τηλέφωνα των 600 , 800 και 1000 ευρώ… Και το πιο θλιβερό ξέρετε πιο είναι ότι υπάρχουν άτομα που προτιμούν να στερηθούν ρούχα και φαγητό για  να αποκτήσουν το τελευταίο μοντέλο του i-phone 8 και ας παίρνουν το βασικό του ανειδίκευτου εργάτη.

Αφού το θέλει, θα μου πείτε, είναι τόσο κακό;  Κακό δεν είναι, απλά οξύμωρο…

 

Η απλότητα της περιπλοκότητας και η περιπλοκότητα της απλότητας-κέντησα-ορίζουν για μένα  τον τρόπο που βλέπει ο καθένας τη ζωή και το είδος της  κοινωνίας και του κράτους που θέλει να έχει για να λειτουργήσει και να αναπτυχθεί. Τουτέστιν άλλοι ονειρεύονται επενδύσεις με γνώμονα μόνο την ύλη και το χρήμα και άλλοι ένα συνδυασμό ύλης και πνεύματος  με στόχο την ευτυχία στην απλή μας καθημερινότητα.  Τα περισσότερα λόγια είναι περιττά, για αυτό και αφήνω την ερμηνεία των παραπάνω σε σας.

Τα απλά και ωραία της ζωής είναι αυτά που μπορούμε πιο εύκολα να αποκτήσουμε και άρα να γευτούμε κάποια στιγμή την ευτυχία.

Το σύγχρονο και το πρωτόγονο ακόμη και στον 21 ο αιώνα είναι σχετικό και  το πώς το ορίζει ο καθένας μας.

Οι πρωτόγονες ή πιο σωστά παραδοσιακές κοινωνίες συνεχίζουν να υπάρχουν στον σύγχρονό μας κόσμο, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι θέλω να ζήσω σαν αυτές, απλά θέλω να μάθω τις ισορροπίες που κρατούν για τη δική μου ευημερία και ευτυχία.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button