Τελικά τι θέλουμε να είμαστε;

Πιστεύω ότι η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας θέλει να είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα. Και επειδή θέλουμε να είμαστε στην Ευρώπη, στο ευρώ, στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, δηλαδή στα πλούσια δημοκρατικά και ανεπτυγμένα κράτη πρέπει να κάνουμε και τις απαραίτητες «θυσίες» για την παραμονή μας σε αυτά.

Δυστυχώς άφρονες πολιτικές του παρελθόντος μας οδήγησαν στην υπερχρέωση και όχι απλά στη χρέωση.

Πιστεύω ότι η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας θέλει να είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα. Και επειδή θέλουμε να είμαστε στην Ευρώπη, στο ευρώ, στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, δηλαδή στα πλούσια δημοκρατικά και ανεπτυγμένα κράτη πρέπει να κάνουμε και τις απαραίτητες «θυσίες» για την παραμονή μας σε αυτά.

Δυστυχώς άφρονες πολιτικές του παρελθόντος μας οδήγησαν στην υπερχρέωση και όχι απλά στη χρέωση.  Γιατί χρέη έχουν όλα τα ανεπτυγμένα δυτικά κράτη και αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στη γήρανση των πληθυσμών και στην εκτεταμένη κοινωνική προστασία (συντάξεις, δωρεάν παιδεία, δωρεάν υγεία, επιδόματα ανεργίας κ.λπ.). Αυτή την κοινωνική ομπρέλα την θέλουμε; Αν ναι πρέπει να προσαρμοστούμε.

Σήμερα ζητούμενο είναι η δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας. Δηλαδή σε πρώτη φάση να ξοδεύει το Κράτος όσα εισπράττει.  Αυτό όμως δεν γίνεται γιατί σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης 8μηνου του προϋπολογισμού που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, αντί τα ελλείμματα να μειώνονται αυξάνονται. 

Συγκεκριμένα:

  •  Τον Αύγουστο του 2011, τα έσοδα υπολείπονται αυτών του 2009 κατά 650 εκ. ευρώ. Τα έξοδα είναι μεγαλύτερα αυτών του 2009 κατά 800 εκ. ευρώ.
  • Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων είναι περικοκομμένο πάνω από 4 δις σε σχέση με αυτό του 2009 άρα το έλλειμμα του 2011 θα ήταν μεγαλύτερο κατά 1,5 δις ευρώ έναντι του 2009 αν το ΠΔΕ ήταν ίδιο με αυτό του 2009. Αυτό οφείλεται στο ότι έχει «κάτσει» η οικονομία.

Συνεπώς,

Πέρα από τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής πρέπει να πάρουμε μέτρα για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Γι’ αυτό προτείνω την μείωση των υψηλών συντάξεων, ΜΟΝΟΝ  στο ποσοστό τους που επιχορηγείται από την κρατικό προϋπολογισμό. (Κωδικοί προϋπολογισμού:  2361 & 2343 συνολικού ποσού 1,2 δις ευρώ). Ποιος συνταξιούχος δεν θα δεχθεί μείωση της υψηλής σύνταξής του έτσι ώστε αντί να «επιδοτεί» τα άνεργα παιδιά του, αυτά να μπορούν να βρουν μία δουλειά έτσι ώστε και την ψυχική τους υγεία να έχουν αλλά και να νοιώσουν χρήσιμα, αναγκαία και απαραίτητα συνεισφέροντας στο εθνικό εισόδημα.

Τα χρήματα λοιπόν που θα περικοπούν θα χρησιμοποιηθούν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για επιδότηση σε ποσοστό 60% νέων που θέλουν να δημιουργήσουν επιχείρηση στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα – όχι στον τριτογενή – και θα διατεθούν μόνο για αγορά ζωικού ή φυτικού κεφαλαίου, ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού κ.λπ., πλην κτιριακών εγκαταστάσεων.

Ο έλεγχος και η διαχείριση θα πρέπει να γίνει με διαδικασίες fast – track και υπό την επίβλεψη διακομματικών επιτροπών της Βουλής με ενεργό συμμετοχή των βουλευτών. Δηλαδή, προτείνω αντί οι βουλευτές να είναι όλη μέρα στα κανάλια της tv, να τρέχουν σε καθημερινή βάση για επίλυση προβλημάτων της γραφειοκρατίας έτσι ώστε αφού θα τα γνωρίζουν, άμεσα να προτείνουν στη Βουλή νομοθετικές παρεμβάσεις για την επίλυσή τους.

Η χώρα βρίσκεται σε «πόλεμο» γι’ αυτό οι λύσεις πρέπει  να είναι έκτακτες και έξω απ’ την πρακτική που έχουμε συνηθίσει μέχρι τώρα.

ΤΟΛΜΗΣΤΕ!

 

19 Σεπτεμβρίου 2011

Στάμος Τριμίντζιος

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε Επίσης
Close
Back to top button