ΜΙΑ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Το Σωματείο Εμπόρων Αυτοκινήτων Καθετοποιημένων Μονάδων Ξάνθης, στο πλαίσιο του εορτασμού του πολιούχου της πόλης Τιμίου Προδρόμου διοργάνωσε με τεράστια επιτυχία σήμερα Τρίτη 29 Αυγούστου, στις 19:00, στο ξενοδοχείο Le Chalet την παρουσίαση του βιβλίου «Μια αγάπη δυο Θεοί» του συγγραφέα Παρασκευά Συριανόγλου. 

Το Σωματείο Εμπόρων Αυτοκινήτων Καθετοποιημένων Μονάδων Ξάνθης, στο πλαίσιο του εορτασμού του πολιούχου της πόλης Τιμίου Προδρόμου διοργάνωσε με τεράστια επιτυχία σήμερα Τρίτη 29 Αυγούστου, στις 19:00, στο ξενοδοχείο Le Chalet την παρουσίαση του βιβλίου «Μια αγάπη δυο Θεοί» του συγγραφέα Παρασκευά Συριανόγλου. 

Στην αρχή μίλησε ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Γιάννης Αθανασιάδης, χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρωτοσύγγελος κ. Σωφρόνιος, ενώ μίλησε πολύ συγκινητικά ο Επίσκοπος Ερυθρών – βοηθός του Μητροπολίτη Σμύρνης κ. Κύριλλος. Γλαφυρός και αποκαλυπτικός ήταν ο λόγος του συγγραφέα για το έργο του. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Ιορδάνης Χασαπόπουλος.

Το βιβλίο προλόγισε η Ξανθιώτισσα συγγραφέας Ιωάννα Καρακασίδου, ενώ δύο κρητικοί φιλόλογοι μίλησαν για το σημαντικό έργο του συγγραφέα. 

Την όλη εκδήλωση πλαισίωσε η χορωδία του Συλλόγου Ρεθυμνιωτών Μικρασιατών Κρήτης και τα θαυμάσια χορευτικά συγκροτήματα Μικρασιατών και Κρητών Ξάνθης.

Πάνω απ’ όλα η αγάπη – είναι αυτό που χαράχτηκε μέσα μου. 

Αυτό δημιουργεί το βιβλίο του Παρασκευά Συριανόγλου «Μια Αγάπη, Δυο Θεοί» :

Πρόκειται για μια αληθινή ιστορία, που πραγματεύεται την αγάπη και τη δύναμη της ψυχής, η οποία ανθεί μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολες καταστάσεις και τελικά καταφέρνει να υπερνικήσει τις διαχωριστικές γραμμές αλλά και τα στεγανά, που θέτουν οι κοινωνίες των ανθρώπων.

Ο Παρασκευάς Συριανόγλου μέσα από το βιβλίο του παρουσιάζει με την αριστουργηματική του πένα την αληθινή ιστορία μιας ρωμιάς από το Αϊβαλί, η οποία κατά την Μικρασιατική Καταστροφή έπεσε στα χέρια των Τούρκων αλλά επέζησε και έζησε ευτυχισμένη δίπλα στον Τούρκο Αξιωματικό του Στρατού που την γλύτωσε και την προφύλαξε από το μένος των ομοεθνών του.Βασικός χαρακτήρας του βιβλίου του Παρασκευά Συριανόγλου είναι η Φωτεινή Τσακανίκα, η ζωή της οποίας αν και μοιάζει σαν παραμύθι είναι, ωστόσο, αληθινή.

Η Φωτεινή Τσακανίκα γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Αϊβαλί της Μικρασίας και γεύτηκε τον ξεριζωμό των Χριστιανών από τις πανάρχαιες εστίες τους.

Γνώρισε τον πρώτο διωγμό του 1914 και έζησε με όπλο την πίστη της και την αγάπη της για τη ζωή.

Το 1922 με τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Μικρά Ασία, η Φωτεινή σε ηλικία 16 ετών άγγιξε σχεδόν τον θάνατο, η μοίρα ωστόσο θέλησε να σωθεί και να βρει τελικά την ευτυχία στο πρόσωπο του Τούρκου αξιωματικού που την έσωσε.

«Είναι μια πραγματική ιστορία που αφορά μια Ελληνίδα από το Αϊβαλί της Μικράς Ασίας, που το 1922, στα 16 της χρόνια, την κράτησαν οι Τούρκοι.

Την έσωσε κάποιος αξιωματικός στέλνοντάς την ως υπηρέτρια στο σπίτι του και μετά από τέσσερα χρόνια την παντρεύτηκε.

Δημιούργησε μια οικογένεια αξιοζήλευτη, χωρίς να προδώσει την πατρίδα αλλά ούτε την πίστη της, παρόλο που φαινομενικά έγινε μουσουλμάνα προκειμένου να παντρευτεί» αναφέρει ο συγγραφέας Παρασκευάς Συριανόγλου και συνεχίζει λέγοντας:

«Είχε μια αρχοντιά. Ήταν πολύ καλλιεργημένο άτομο, καθώς τότε τελείωνε το Παρθεναγωγείο του Αϊβαλιού και πήγαινε για δασκάλα. Είχα την τύχη να την γνωρίσω από κοντά και ξέρετε τι μου είπε στις συζητήσεις που είχαμε: «Στον άλλο κόσμο που θα πάω, θα πω στον Άγιο Πέτρο ότι είμαι Ρωμιά».

Αυτό το κουβαλούσε πάντα μέσα της. Είχε το εικονοστάσι μέσα στο σπίτι της με οκτώ εικόνες».Σύμφωνα με τον συγγραφέα του βιβλίου ο αναγνώστης του μπορεί να διδαχθεί πολλά από την ιστορία της Φωτεινής Τσακανίκα, η οποία έφυγε από τη ζωή το 2004 σε ηλικία 98 ετών.

«Το βιβλίο αυτό που έγραψα έχει ένα μεγάλο δίδαγμα. Ότι δηλαδή η ψυχική δύναμη του ανθρώπου είναι τεράστια. Αυτή η γυναίκα έζησε τρομερές καταστάσεις κι όμως δεν έχασε την ταυτότητά της. Κι όπως μου είπε: «Η ταυτότητά μου είχε πάνω τη σφραγίδα του Σταυρού και τον πόθο μιας λεύτερης πατρίδας».

 

 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button