ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΜΑΤΙ

Η αντίστροφη μέτρηση για τα συνεταιριστικά εργοστάσια του νομού έχει ξεκινήσει. Έντονη είναι η φημολογία για το κλείσιμο της ΣΕΒΑΘ και τη διατήρηση του Τυπογραφείου.

   *Η αντίστροφη μέτρηση για τα συνεταιριστικά εργοστάσια του νομού έχει ξεκινήσει.


Έντονη είναι η φημολογία για το κλείσιμο της ΣΕΒΑΘ και τη διατήρηση του Τυπογραφείου.


Χθες ήταν να μιλήσει στους εργαζόμενους του εργοστασίου ο πρόεδρος της Διοίκησης, Γιάννης Ράπτης.


Η κάνουλα της χρηματοδότησης έχει κλείσει οριστικά, ενώ και πρώτη ύλη δεν υπάρχει για να λειτουργήσει η μονάδα του τοματοπολτού.


Συμπέρασμα, το λουκέτο είναι έτοιμο να μπει στην πύλη της ΣΕΒΑΘ.


Όσο για την ΑΤΕ, ακόμη εξετάζει πιο από τα σενάρια της θα πάρει σάρκα και οστά.


Το μόνο σίγουρο είναι πως δε θα είναι προς όφελος ούτε των εναπομεινάντων εργαζομένων, αλλά ούτε και της περιοχής.


 



    *Οσο για τη ΣΕΠΕΚ και εκεί η κατάσταση παραμένει το ίδιο τραγική με τους εργαζόμενους να αγωνιούν για το τι τους ξημερώνει αύριο.


Προβληματισμός και αγωνία και στη ΡΟΔΟΠΗ για το ποιος τελικά θα είναι ο αγοραστής του μεγάλου πακέτου των μετοχών της ΑΤΕ. 


Τέλος στην αγχωτική αναμονή μπορεί να βάλει μόνο η Αγροτική Τράπεζα, όταν αποφασίσει πότε θα ανοίξει  τις προσφορές και καταλήξει και σε εκείνον το συνεταιριστικό φορέα ή τον ιδιώτη που θα τη δελεάσει ανάλογα με τα μηδενικά που θα έχει η προσφορά του. 


 



     *Απορίας άξιο είναι η στάση των τοπικών αρχών, αλλά και της τοπικής κοινωνίας.


Βλέπουν την αποβιομηχάνιση του νομού και μάλιστα μέρα με την ημέρα η κατάσταση να γίνεται ακόμη πιο ζοφερή και όμως δεν κινείται τίποτε.


Τα ψηφίσματα συμπαράστασης και τα ευχολόγια, τώρα πια δεν αρκούν για να αναχαιτίσουν την αρνητική τροπή των πραγμάτων.


Κατά το παρελθόν για το ίδιο θέμα, δηλαδή το κλείσιμο των συνεταιριστικών εργοστασίων του νομού, εργαζόμενοι, κάτοικοι και φορείς είχαν κλείσει τη Γέφυρα του Νέστου!!!


 



   *Μάλλον με ανέκδοτο πλέον και μάλιστα κρύο φαντάζει η όλη υπόθεση της μετατροπής του εργοστασίου Ζάχαρης της Ξάνθης, σε παραγωγής βιοαιθανόλης.


Ξεκίνησε η όλη προσπάθεια από το 2006, αισίως εισήλθαμε στο έτος 2008 και ακόμη να δούμε κάτι θετικό να κινείται, στην άλλοτε κραταιά μονάδα της Ξάνθης, η οποία πρόσφερε εργασία, μόνιμη και εποχιακή σε εκατοντάδες κατοίκους του νομού, αλλά και των όμορων νομών και φυσικά συνέβαλε στην αύξηση του αγροτικού εισοδήματος των αγροτών της Ξάνθης και όχι μόνο.


Διενεργήθηκε ένας διεθνής δημόσιος διαγωνισμός για να εξευρεθεί ο στρατηγικός επενδυτής που θα έφερνε στη νέα εποχή το ζαχαρουργείο της Ξάνθης, χωρίς προηγουμένως να φροντίσουν οι αρμόδιες αρχές του κράτους να θεσπίσουν και το θεσμικό πλαίσιο, που θα έβαζε τα πράγματα στην ορθή σειρά.


Αποτέλεσμα, ακόμη να αναζητείται ο περιβόητος στρατηγικός επενδυτής.


 



    *Μέσα στο Φεβρουάριο αναμένεται να επισκεφτεί τα Άβδηρα ο προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας  για να δει από κοντά την πορεία των εργασιών της ανέγερσης του πολυδύναμου Κέντρου Υγείας των Αβδήρων.


Το κτίριο έχει ανεγερθεί, και έχουν απομείνει να ολοκληρωθούν οι εργασίες στο εσωτερικό του, ενώ έγιναν οι δημοπρασίες για τον εξοπλισμό, καθώς και για τα ιατρικά μηχανήματα.


Παράλληλα συστήθηκε και ο Οργανισμός Λειτουργίας του Κέντρου Υγείας, προκειμένου να έρθει και η σειρά προκήρυξης για την πλήρωση των θέσεων του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, που θα στελεχώσει το κέντρο.


 Όσο για την επίσκεψη του επικεφαλής του Υπουργείου, του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, του Υπουργού Υγείας  δηλαδή, δεν έχει προς το παρόν τίποτε ακόμη οριστικοποιηθεί, αν και ο ίδιος κατά την τελευταία επίσκεψή του στην Ξάνθη, στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στις αρχές του νέου χρόνου, μέσα στον Ιανουάριο.


 



    *Μεγάλο πρόβλημα αστυνόμευσης αντιμετωπίζουν οι καποδιστριακοί δήμοι του νομού.


Τα άτομα που στελεχώνουν τα Αστυνομικά Τμήματα μετά βίας επαρκούν για τη λειτουργία τους.


Οι οικισμοί των δήμων είναι πολλοί και οι αστυφύλακες ελάχιστοι για να καλύψουν τις ανάγκες των κατοίκων.


 



    *Την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να συνεδριάσει ο Δικηγορικός Σύλλογος για να τοποθετηθεί στο θέμα της ίδρυσης Εφετείου στην Καβάλα.


Οι συνάδελφοί τους της Καβάλας ζητούν εδώ και πολύ καιρό τη διάσπαση του Εφετείου Θράκης και τη δημιουργία νέου Εφετείου και στην Ανατολική Μακεδονία, προκειμένου να εξυπηρετούνται καλύτερα οι δικηγόροι της Δράμας και της Καβάλας και κατ’ επέκταση και οι κάτοικοι των δυο αυτών νομών, καθώς μεταξύ άλλων θα γλιτώσουν και τις αποστάσεις.  


Το σίγουρο είναι πως κανένας δικηγόρος δε θα έλεγε όχι σε ένα ακόμη Εφετείο καθώς δε θα υπήρχε τόσο μεγάλη καθυστέρηση στην εκδίκαση των υποθέσεών τους, αρκεί βέβαια να λειτουργούσε με το κατάλληλο αριθμό δικαστών και υπαλλήλων και όχι φυσικά αποδυναμώνοντας με αποσπάσεις το Εφετείο της Θράκης.


 



    *Κατά πάσα πιθανότητα μετά το πρώτο τρίμηνο του 2008 θα δούμε να κινείται κάτι στην Ξάνθη από την Κτηματολόγιο Α.Ε.


Μην ξεχνάμε ότι μέσα στη χρονιά που διανύουμε θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την κτηματογράφισση των ακινήτων του Δήμου Ξάνθης.


Οι δημότες της Ξάνθης θα ειδοποιηθούν από το αρμόδιο γραφείο που θα συσταθεί, προκειμένου να προσέρχονται για να δηλώνουν τις κατοικίες τους ή ότι άλλη ακίνητη ιδιοκτησία έχουν, έτσι ώστε να ενταχθεί και ο Δήμος Ξάνθης στο Εθνικό Κτηματολόγιο.


 



    *Αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό προκαλεί η υπόθεση Ζαχόπουλου, σύμφωνα με έρευνα της Μέτρον Ανάλυσις για την τηλεόραση του ΑNT1.


Οκτώ στους δέκα θεωρούν ότι πρόκειται για σκάνδαλο με ευρύτερες διαστάσεις και πολιτικές προεκτάσεις και ζητούν από την κυβέρνηση να αποκαλύψει ποιος παρέδωσε το επίμαχο dvd.


Στην πρόθεση ψήφου, σημαντική είναι η πτώση για τη Νέα Δημοκρατία, επτά μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρίας, με το ποσοστό να διαμορφώνεται στο 27,6%.


Βουτιά πέντε μονάδων και για το ΠΑΣΟΚ στο 26,3%, άνοδος για ΚΚΕ και Συνασπισμό, στάσιμος ο ΛΑΟΣ, ενώ αυξάνονται τα ποσοστά των αναποφάσιστων. ώΠριν λίγες ημέρες η “Θράκη” του Τένη Καμαρίδη έκλεισε τα 13 και μπήκε στα 14 χρόνια έκδοσης.


Ευχόμαστε στο φίλο Τένη, την οικογένειά του και τους στενούς του συνεργάτες να έχουν την υγεία τους και να εκδίδουν τη “Θράκη” τους για πολλά χρόνια ακόμη.


Να τα εκατοστήσετε συνάδελφοι.


ΚΓ


 



   *Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Ξάνθης θα κόψει την πίτα του στο κέντρο “Αχίλλειον” (4ο χλμ. Ξάνθης – Καβάλας) το Σάββατο 19 του μηνός και ώρα 20.30.


Μια ακόμη πετυχημένη χρονιά για την “Αγάπη”. Χρονιά μεγάλης προσφοράς στο συνάνθρωπο.


ΙΚ


 



    *Το ερχόμενο Σάββατο και ώρα 18.00 στο ΚΕΣΠΕΜ Ξάνθης (Ρήγα Φεραίου 2, 1ος όροφος), θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση της δουλειάς των οκτώ κέντρων και των δύο “κινητών” μονάδων του προγράμματος εκπαίδευσης μουσουλμανοπαίδων για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και την αρμονική ένταξη των παιδιών της μειονότητας στην κοινωνία ως ισότιμων πολιτών.


ΙΚ


 



   *Ο φιλόλογος – συγγραφέας Θανάσης Μουσόπουλος έστειλε στην εφημερίδα μας ένα αντίτυπο της εργασίας του “Το όνειρο στο κύμα” του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη – Ερωτας και Πολιτισμός, με την ευκαιρία των γιορτών του Δωδεκαημέρου, για τις οποίες τόσα γράφει ο σκιαθίτης πεζογράφος.


Τον ευχαριστούμε και του ευχόμαστε καλή χρονιά.


ΛΚ

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε Επίσης
Close
Back to top button