Τοπικά νέα

Δήλωση της Βούλας Μαχαιρίδου, εκπροσώπου της Δημοσιοϋπαλληλικης Αγωνιστικής Συσπείρωσης (Δ.Α.Σ) στην προσωρινή ΕΓ του ΝΤ Ξάνθης της ΑΔΕΔΥ

Επιτέλους,  μετά από 2 μήνες από την  υποβολή ερωτήματος  συνδικαλιστή της  ΔΑΣ προς την Εκτελεστική Επιτροπή (Ε.Ε.) της ΑΔΕΔΥ, σχετικά με την λειτουργία του Νομαρχιακού Τμήματος Ξάνθης της  ΑΔΕΔΥ, η οποία δεν έχει προχωρήσει σε εκλογές για την ανάδειξη της Εκτελεστικής Γραμματείας (Ε.Γ.), ξεπερνώντας και την τελευταία παράταση της 30ης  Νοεμβρίου 2022 (θυμίζουμε πως οι τελευταίες εκλογές έγιναν στις 4 Δεκέμβρη του 2017!!!), ήρθε την Πέμπτη 6 Απρίλη κλιμάκιο της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ για να ορίσει προσωρινή Ε.Γ. για τη διενέργεια εκλογών. Η αντιπροσωπεία της Ε.Ε.  έδωσε χρονικό ορίζοντα 6 μηνών.

Σημειώνουμε ότι η τότε απάντηση της απερχόμενης ΕΓ του ΝΤ Ξάνθης δια μέσω του απερχόμενου προέδρου και με σύμφωνη γνώμη όλων των μελών της ΕΓ (όπως γράφτηκε στην απάντηση του) ήταν ότι 2 σωματεία δεν είχαν κάνει ακόμη εκλογές και μέχρι τα μέση Μαρτίου θα προχωρούσε σε  εκλογές για το νέο προεδρείο.  Όμως όχι μόνο δεν προχώρησε στις εκλογές, αλλά έπρεπε να φτάσουμε στα μέσα Απριλίου, στη σύσκεψη της  ΕΕ της ΑΔΕΔΥ για τον ορισμό της προσωρινής Ε.Γ. για να «ανακαλυφθεί» ότι τελικά τα σωματεία που δεν έχουν κάνει εκλογές είναι 5 με 6, μιας και το απερχόμενο προεδρείο δεν ήξερε καν ποια και πόσα ήταν αυτά!

Και το πρόβλημα δεν είναι μόνο η καθυστέρηση της διενέργειας των εκλογών, αλλά η ίδια η λειτουργία ή μη λειτουργία του Νομαρχιακού Τμήματος και συγκεκριμένα,  από τον Δεκέμβριο του 2017 μέχρι και σήμερα ούτε μια φορά δεν συγκλήθηκε  η ετήσια συνέλευση αντιπροσώπων των πρωτοβάθμιων σωματείων που είναι από τις βασικότερες υποχρεώσεις της Ε.Γ ενός Νομαρχιακού Τμήματος.

Μπορεί να μην προχώρησε σε εκλογές, να μη συγκάλεσε καμία συνέλευση, δεν έμεινε όμως και άπραγη:

  • ενόψει της μεγαλειώδους απεργίας της 8ης Μάρτη, με την αγανάκτηση να ξεχειλίζει για το έγκλημα των Τεμπών, δήλωνε στο Δημοτικό Ραδιόφωνο, δια του απερχομένου προέδρου της, την διαφωνία  για την ημερομηνία της απεργίας. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του (βλέπε ιστοσελίδα του Δημοτικού Ραδιοφώνου) «..η απόφαση αυτή ήταν βιαστική και κατά την προσωπική του άποψη έπρεπε η πανελλαδική απεργία να αποφασιστεί από κοινού με όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς για άλλη ημερομηνία, γιατί όπως εξήγησε η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας δεν έχει καμία σχέση με το τραγικό δυστύχημα». Αλλά, όπως συμπλήρωσε,  «το Νομαρχιακό Τμήμα Ξάνθης συμμετέχει στην απεργιακή κινητοποίηση και τόνισε προς πάσα κατεύθυνση ότι οι κινητοποιήσεις των φορέων και των πολιτών για να βρεθούν οι υπαίτιοι της τραγωδίας, πρέπει να είναι μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες, γιατί η θλίψη δεν είναι για υφαρπαγή ψήφων και εάν αντιληφθεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε θα είναι ο πρώτος που θα το καταγγείλει δημόσια». Τέλος, έκανε αναφορά στην ατομική ευθύνη, λέγοντας πως,  «Πρέπει να αποδείξουμε στην νέα γενιά ότι είμαστε υπεύθυνοι των πράξεων μας, και ο καθένας μας να κοιτάξει πρώτα να διορθώσει τον εαυτό του για να αλλάξουν στην συνέχεια τα υπόλοιπα…». Την ίδια μέρα, κατά τη διάρκεια της απεργιακής συγκέντρωσης 8ης Μαρτίου, ο απερχόμενος πρόεδρος της Ε.Γ. του Ν.Τ. Ξάνθης της ΑΔΕΔΥ, αποπειράθηκε να «αμαυρώσει» τη συγκέντρωση, επειδή η πρόεδρος της ΕΛΜΕ είπε το αυτονόητο, ότι σε αντίθεση με τις δηλώσεις του, ο χαρακτήρας της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας είναι διεκδικητικός. Χέρι χέρι με τη θλιβερή πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης που με την άρνηση τους να κηρύξουν απεργία ήθελαν να μην εκφράσουν την οργή και τη διεκδίκησή τους οι εργαζόμενοι για το έγκλημα στα Τέμπη.
  • Κι ερχόμαστε στην απεργία της 16ης Μαρτίου, που ενώ η απερχόμενη ΕΓ γνωρίζει ότι είναι έκπτωτη κι αντί έστω τυπικά να προωθήσει την απόφαση της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ για την απεργία, εκδίδει δικής της ανακοίνωση στη γραμμή του κυβερνητικού αφηγήματος για πολιτικές σκοπιμότητες για τις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων και της νεολαίας για το έγκλημα στα Τέμπη.

Με βάση τα παραπάνω οι συνδικαλιστές της Δημοσιοϋπαλληλικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΔΑΣ), στη σύσκεψη των Δ.Σ. των πρωτοβάθμιων σωματείων κάναμε ξεκάθαρο πως δεν μπορεί στην προσωρινή Ε.Γ. που θα έχει την ευθύνη για να προχωρήσει στις αρχαιρεσίες το ΝΤ Ξάνθης της ΑΔΕΔΥ να βρίσκονται αυτοί που έχουν την ευθύνη για την κατάσταση του Ν.Τ. και με αυτή τη λογική τοποθετήθηκαμε στη ψηφοφορία της προσωρινής Ε.Γ. για τη σύνθεση του προεδρείου της.

ΥΓ. Τα όσα εκθέσαμε πιο πάνω αποδεικνύουν ότι, οι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν πέρα έναν συνδικαλισμό, όχι απλά ΔΙΑΚΌΣΜΗΣΗΣ, όπως γράφτηκε σε πρόσφατο άρθρο τοπικής εφημερίδας, αλλά εργοδοτικό-κυβερνητικό κάθε απόχρωσης. Ελπιδοφόρα είναι η κοινή δράση των πρωτοβάθμιων σωματείων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στη βάση κοινών διεκδικήσεων, που σήκωσαν το βάρος της ευθύνης της οργάνωσης μεγάλων κινητοποιήσεων και στην πόλη μας το προηγούμενο διάστημα. Η προσπάθεια αυτή πρέπει να διευθυνθεί παραπέρα, αγκαλιάζοντας όσο το δυνατόν περισσότερα πρωτοβάθμια σωματεία του νομού μας, για την οργάνωση μελλοντικών αγώνων των εργαζομένων της Ξάνθης.

 

18-4-2023

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button