Ειδήσεις

Ο κορονοϊός και το ιατρικό απόρρητο
Γράφει ο Οικονομολόγος Κομνηνός Γεώργιος

Άκουσα σήμερα, 20/3/20 ότι στην Ξάνθη καταγράφηκαν τα 3 πρώτα κρούσματα κορονοϊού. 

Ήταν κάτι που θα ερχόταν, όπως μέχρι να λήξει αυτή η πανδημία, θα συμβεί σε όλη την Ελλάδα.

Το πρώτο ερώτημά μου, και πιστεύω όλων των Ξανθιωτών, ποιοι είναι ρε παιδιά αυτοί οι συμπολίτες μας; Μήπως είναι κάποιος με τον οποίο ήρθα σε επαφή; Ήπια ένα ούζο, πέρασε από το μαγαζί μου, από το γραφείο μου;

Μήπως ο γιός μου κάνει παρέα με τον γιό του, η γυναίκα μου είναι φίλη με την γυναίκα του; 

Η κοινωνική ιχνηλάτηση επιβεβλημένη, έρχεται στον καθένα μας σαν απόλυτη ανάγκη για να προσδιορίσει ο καθένας μας πού βρίσκεται, σε σχέση τουλάχιστον με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Ρώτησα λοιπόν φίλο μου γιατρό, γιατί δεν αναφέρονται στα ΜΜΕ και παντού όπου χρειάζεται τα ονόματα, ποιοί είναι, που γυμνάζονται, σε ποιό σύλλογο ήταν γραμμένος αν συμμετείχαν σε χορευτικά. Πού εργάζονται, με ποιους συναναστρέφονταν.

Όλα τα παραπάνω απολύτως αυτονόητα. Η ανησυχία των συμπολιτών μας στο έπακρο. 

Η απάντηση όμως του φίλου μου ιατρού: Μα δεν ξέρεις ότι υπάρχει το ιατρικό απόρρητο;  Δεν επιτρέπεται να γνωρίζει κανείς το ιατρικό ιστορικό των διπλανών του, των συμπολιτών του. 

Το ιατρικό λοιπόν απόρρητο, το γνωρίζω και μάλιστα πολύ καλά και είναι και πολύ σωστό. 

Όταν όμως έχεις να κάνεις με μια πανδημία, όπου ο καθένας μας είναι εν δυνάμει ύποπτος, νομίζω πως όχι μόνο δεν πρέπει να ισχύει το ιατρικό απόρρητο, αλλά αντίθετα επιβάλλεται άμεσα να βγαίνει ο ίδιος ο προσβληθείς συμπολίτης μας, να κάνει γνωστό, ότι είναι ήδη καταγεγραμμένος σίγουρος φορέας του ιού.  Αντί να αφήνονται να κυκλοφορούν φήμες που μόνο κακό κάνουν σ’ όλη την κοινότητα.

Αυτό εξάλλου έκαναν ορθότατα και οι κύριοι Πετσας, Μαρινάκης, Παπαχελάς κλπ.

Και ορθά έπραξαν και όχι μόνον δεν τους έκανε κακό, όχι μόνο δεν στιγματίστηκαν, αλλά αντίθετα τους επιβραβεύσαμε όλοι.

Ζητώ λοιπόν, κύριε Πρωθυπουργέ και αρμόδιοι υπουργοί, να δείτε πολύ σοβαρά την πρόταση για την επιβολή γνωστοποίησης όλων των στοιχείων και των δεδομένων των συμπολιτών μας που αποδεδειγμένα προσβλήθηκαν από τον COVID-19.

Κανείς δεν εκτίθεται, επειδή έτυχε να προσβληθεί πρώτος, δεύτερος , τρίτος ή τελευταίος. Αντίθετα η άμεση ενημέρωση της κοινότητας θα βοηθήσει για την άμεση ιχνηλάτηση σε χρόνο dt. Η κοινότητα μαζί με την ιατρική κοινότητα θα βρουν αμέσως και από ποιους κόλλησε τον ιό και προπαντός ποιους πολύ πιθανόν να μόλυνε με τον ιό. 

Άτομα που ήρθαν σε επαφή με τους προσβληθέντες συμπατριώτες μας θα λάβουν ακαριαία τα μέτρα τους, ώστε να αποφύγουν να σκορπίσουν τον ιό στον συγγενικό ή άλλο περίγυρο. Θα σωθούν έτσι δεκάδες ανθρώπινες ζωές!

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο . 

Προσβάλει την ανθρώπινη νοημοσύνη, όταν σε ώρα πολέμου, με τον αόρατο και ύπουλο ιό, εμείς κρύβουμε αυτούς που απλά έτυχε να είναι από τους πρώτους άτυχους.

Κύριε Πρωθυπουργέ, ζητώ την άμεση παρέμβασή σας πριν είναι αργά. 

 

Για τις Ομάδες Κοινωνικής Δράσης

Κομνηνός Γεώργιος

Οικονομολόγος

Εάν συμφωνείτε με τις Ομάδες Κοινωνικής Δράσης ενώστε τη φωνή σας μαζί μας και ενταχθείτε σε κάποια Ομάδα Δράσης για να αγωνιστούμε μαζί για την λύση των προβλημάτων που ταλανίζουν την κοινωνία.

Επικοινωνήστε μαζί μας στο e-mail: okd2010@hotmail.com ή στο facebook: Ομάδες Κοινωνικής Δράσης (Omades Kinonikis Drasis).

Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε μια πιο ανθρώπινη κοινωνία. Περιμένουμε τις ιδέες και τις απόψεις σας.

Ευχαριστούμε.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button