Από το πρίσμα της Δέσποινας Γκούμα

Τις τελευταίες ημέρες η περιοχή μας παίζει πολύ στα αθηναϊκά κανάλια…… Ακούμε για Πόρτο Λάγος, Λίμνη Βιστωνίδας και Ξάνθη και αισθανόμαστε ….ωραία γιατί μας… κάνουν έμμεση διαφήμιση…..

Τις τελευταίες ημέρες η περιοχή μας παίζει πολύ στα αθηναϊκά κανάλια……


Ακούμε για  Πόρτο Λάγος, Λίμνη Βιστωνίδας  και Ξάνθη και αισθανόμαστε ….ωραία γιατί μας… κάνουν έμμεση διαφήμιση…..


Η Θράκη πωλούσε τηλεοπτικά λόγω των πολυπολιτισμικών της χαρακτηριστικών και ιδιαιτεροτήτων…..μειονοτικό, κλπ,…


Επανήλθαμε στην επικαιρότητα με τα έργα κα τις ημέρες των μοναχών  της Μονής Βατοπεδίου…….


Και για να μην μας συνδέσουν και μας θυμούνται μόνο με το Βατοπέδι και τα σκάνδαλά του, τσουπ προσάραξε στα αβαθή του Πόρτο Λάγος και ο “Βασίλειος 3″…..


 



Πρόκειται για ένα ελληνικό δεξαμενόπλοιο που μετέφερε 800 χιλιάδες λίτρα βενζίνη και ένα εκατομμύριο λίτρα ντίζελ κίνησης….


Στο άκουσμα και μόνο της είδησης σήμανε συναγερμός…..


Στη σκέψη και μόνο του φορτίου που μεταφέρει το συγκεκριμένο δεξαμενόπλοιο σε πιάνει πανικός…..


Η απλή λογική σου σε οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η θαλάσσια ρύπναση είναι δεδομένη….


Αμέσως κάνεις σκέψεις για μια ακόμη περιβαλλοντική καταστροφή…..


Και μάλιστα όχι μακριά από τον τόπο σου, σαν αυτές  που παρακολουθείς μέσα από τους τηλεοπτικούς σου δέκτες….


 



Βέβαια σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις και πληροφορίες, δεν τίθεται ζήτημα μόλυνσης της θαλάσσιας περιοχής γύρω από το Πόρτο Λάγος και ούτε φυσικά για οικολογική καταστροφή…..


Ο “Βασίλειος 3”, νηολογίου Πειραιά προσάραξε σε αμμώδη αβαθή του Πόρτο Λάγος και από την προσάραξη που προήλθε κατά τη διάρκεια χειρισμών πρόσδεσης δεν παρατηρήθηκε ρύπανση, ούτε εισροή υδάτων…


Όσο για το 10μελές πλήρωμα, όλοι Έλληνες, είναι καλά στην υγεία τους….


Ευτυχώς όλα καλά μέχρι στιγμής……


Αν όμως έσπαγε ο διάολος το ποδάρι του όλη αυτή η τεράστια ποσότητα καυσίμων διέρρεε στη θαλάσσια περιοχής μας …..;


Ως περιοχή είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ένα τέτοιο δυσάρεστο γεγονός με τεράστιες συνέπειες στο πλούσιο και σπάνιο οικοσύστημα του Πόρτο Λάγος και της Λίμνης Βιστωνίδας…..;


 



Το Λιμεναρχείο μας άλλα και αρμόδιες τοπικές αρχές και υπηρεσίες είναι θωρακισμένες στην αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών….;


Διαθέτουν τα μέσα για τα πρώτα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να λαμβάνονται όταν συμβαίνει ένα τέτοιο ατύχημα….;


Σίγουρα η ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό και μάλιστα με τις εξειδικευμένες γνώσεις υπάρχει, άλλωστε ας μην ξεχνάμε πως στο Δημοκρίτειο  πανεπιστήμιο και στην Πολυτεχνική Σχολή της Ξάνθης έχουμε το τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος….


Αν μη τι άλλο επιστήμονες για να δώσουν τα φώτα  τους στις τοπικές αρχές,  όταν συμβαίνει κάποιο ατύχημα με άμεσες περιβαλλοντικές συνέπειες  διαθέτει η περιοχή μας…..


Το ζητούμενο είναι να διαθέτει και τα ανάλογα εργαλεία και μέσα και να μην περιμένει να καταφτάσουν από Αθήνα και Θεσσαλονίκη…


 



Αυτή τη φορά, όπως φαίνεται, το Πόρτο Λάγος και η ευρύτερη περιοχή είχαν άγιο….


Ωστόσο το ατύχημα αυτό θα πρέπει να σήμανε τον κώδωνα όχι μόνο του κινδύνου, αλλά και της αφύπνισης προς κάθε υπεύθυνη αρχή, ότι θα πρέπει να προνοεί τέτοια συμβάντα και να αναζητεί και διεκδικεί από την πολιτεία και τα αντίστοιχα μέτρα πρόληψης για την αντιμετώπισης ανάλογων απευκταίων περιστατικών….  


Γιατί τελικά όλα μπορούν να συμβούν  ακόμη και στη δική μας την περιοχή…..


Και φυσικά δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως το λιμάνι του Πόρτο Λάγος παρουσιάζει μια σημαντική κίνηση, είναι ένα μεγάλο εμπορικό λιμάνι και που στο μέλλον αναμένεται να παρουσιάσει μεγαλύτερη ανάπτυξη, αφού πλέον έχει χαρακτηριστεί σε εθνικής σημασίας….


Επιβεβλημένα λοιπόν τα έργα υποδομών και εκσυγχρονισμού  του, τα οποία θα πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν…


Δε θα πρέπει οι πολιτικοί μας και οι αρχές μας, τόσο του κέντρου, όσο και τοπικά, να μένουν μόνο στα λόγια στις υποσχέσεις και στις εξαγγελίες, αλλά να περνούν και στη υλοποίηση στην πράξη των ρηθέντων τους….        

Σχετικά Άρθρα

Back to top button