Άρθρα

Η έλλειψη φαρμάκων και ο ρόλος των ΜΜΕ

Παρακολουθώ εδώ και ένα μήνα τώρα τον κουρνιαχτό που έχει σηκώσει η έλλειψη φαρμάκων στα φαρμακεία.

Όποιο μέσο και αν ακούσεις ραδιόφωνα ,τηλεοράσεις, social, τρολάκια κλπ, σε λούζει κρύος ιδρώτας. Φαντάζεσαι φαρμακεία άδεια, καταπώς δηλαδή θυμάμαι τα σουπερμάρκετ του Ανατολικού τότε λεγόμενου blog, κατά τη μεταβατική περίοδο από τον κομμουνισμό στον καπιταλισμό και την ελεύθερη αγορά.

Είχα βρεθεί τότε κάπου γύρω στο 1990 στη Βουλγαρία και θυμάμαι την εικόνα ενός μεγάλου σούπερ μάρκετ, έξω από το οποίο υπήρχε μία ουρά σαν σιδηρόδρομος ,καμιά κατοσταριά ανθρώπων.

Πλησίασα και ρώτησα γιατί περίμεναν και μου είπαν και διαπίστωσα και μόνος μου, ότι περίμεναν επί μία ώρα και πλέον για να αγοράσουν τρία τέσσερα αυγά, όσα δηλαδή τους αναλογούσαν.

Μπήκα και μέσα στο μάρκετ, για να δω ένα πραγματικά άδειο μαγαζί. Θυμάμαι ένα τεράστιο ψυγείο 6-7 μέτρα, αλλαντικών, τυροκομικών, που το μόνο που είχε ήταν λίγα κομμάτια παστό χοιρινό λίπος, σε ένα ξύλινο κασόνι πεταμένο στη γωνιά του ψυγείου.

Αυτή την εικόνα μου θυμίζουν οι τραγικές περιγραφές των νεαρών ρεπόρτερ των τηλεοράσεων.Κάποιοι εξ αυτών εκτιμώ εν αγνοία τους, αλλά και κάποιοι εν γνώσει τους και δόλια, σκορπούν τον πανικό στις μανάδες, που τρέχουν αλλόφρονες να αδειάσουν τα φαρμακεία από παυσίπονα, αντιπυρετικά, αντιικά κλπ, φάρμακα εναντίον των λοιμώξεων του αναπνευστικού, ακόμη και όταν δεν τα έχουν άμεση ανάγκη.

Παρόλα αυτά σήμερα στην Ελλάδα δεν συναντούμε άδεια φαρμακεία. Αντίθετα παρά τον πανικό των μανάδων, των γιαγιάδων, των παππούδων κλπ, βρίσκεις τα πάντα.

Δημιουργούνται μου είπε φίλος φαρμακοποιός στιγμιαίες ελλείψεις, κυρίως λόγω του πανικού, που τις καλύπτουμε σύντομα.Κάποιες μανάδες παίρνουν ότι βρουν μπροστά τους, για να τα αποθηκεύσουν στα σπίτια τους που έχουν μετατρέψει σε μικρά φαρμακεία.

Κακός σύμβουλος μου είπε ο πανικός.

Και θυμήθηκα τα ράφια των σουπερμάρκετ στην Αγγλία πριν λίγους μήνες, όταν άδειαζαν εξαιτίας του πανικού, του πολέμου στην Ουκρανία και της δυσλειτουργίας της εφοδιαστικής αλυσίδας με την έλλειψη οδηγών κλπ.

Ταπεινή λοιπόν συμβουλή μου προς τις πανικοβλημένες μανάδες. Αν δεν βρείτε κάποιο αντιπυρετικό στο φαρμακείο, ζητήστε το από κάποια φίλη σας, σίγουρα θα το έχει στο μίνι φαρμακείο του σπιτιού της, δεν χρειάζεται και εσείς να φτιάξετε ένα μίνι φαρμακείο.

Με την ευκαιρία όμως αυτή του πανικού για την έλλειψη φαρμάκων, σκέφτομαι πόσες φορές τα ΜΜΕ δεν έπαιξαν αρνητικό ρόλο στη λειτουργία της κοινωνίας, στην υπηρεσία της οποίας είναι υποτίθεται ταγμένα να βοηθούν.

Ο τέταρτος πυλώνας της δημοκρατίας, κατά πώς λέγεται ο τύπος, η τηλεόραση, τα social media κλπ, παίζει δυστυχώς πολλές φορές βρώμικα παιχνίδια διαπλοκής με την πολιτική και τους πολιτικούς.

Και αντί να πληροφορεί το λαό και να βοηθά στον έλεγχο της πολιτικής εξουσίας, γίνεται συνένοχος σε βρώμικα παιχνίδια προπαγάνδας και παραπληροφόρησης.

Και έλεγχος του τύπου σημαίνει μονοσήμαντα στη σημερινή μας “Δημοκρατία της ζούγκλας”, πλύση εγκεφάλου του “σοφού λαού”, που μονοσήμαντα τον οδηγεί με παρωπίδες κατ’ ευθείαν στο κομματικό μαντρί σαν πρόβατα.

Για αυτό και τα κόμματα και οι πολιτικοί προσπαθούν με κάθε τρόπο να ελέγχουν και να εξαγοράσουν τους βαρόνους του τύπου, ιδιοκτήτες καναλιών,εφημερίδων, μεγαλοδημοσιογράφους κλπ.

Για αυτό και τα βοσκοτόπια του Καλογρίτσα και του Παπά στο Ειδικό δικαστήριο.

Για αυτό αγαπητοί συνέλληνες, ο Θεός να μας φυλάει και να μας φωτίζει, μέρες πού είναι, μήπως και βρούμε την αλήθεια ,εν όψη μάλιστα και των επερχόμενων εκλογών, όπου θα κληθούμε να επιλέξουμε τους “σωτήρες του Έθνους”.

Για τις “Ομάδες Κοινωνικής Δράσης”

Κομνηνός Γιώργος οικονομολόγος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button