Τοπικά νέα

Συνάντηση Ξενοδόχων Ν. Ξάνθης με την Αντιπεριφερειάρχη Πολυξενη Μπρικα

 Το Δ.Σ. του συλλόγου ξενοδόχων και τουριστικών επιχειρηματιών Ν. Ξάνθης, επισκέφθηκε την Τρίτη, 21-2-2024, την Αντιπεριφερειάρχη κα. ΜΠΡΙΚΑ ΠΟΛΥΞΕΝΗ, και της ανέπτυξε τα προβλήματα του Νομού που χρήζουν επίλυσης, για την ανάπτυξη του Τουρισμού

Οι Προτάσεις του συλλόγου ξενοδόχων και τουριστικών επιχειρηματιών Ν. Ξάνθης

  1. ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Εκτός από τα Αρχαία  Άβδηρα και το Κάστρο των Πόρων στο Λάγος στη πεδινή έκταση, έχουμε και την αρχεία Αναστασιούπολη.

Η ανάδειξή τους μπορεί να γίνει μόνο με καθαρισμό, σηματοδότηση, σημεία παρακολούθησης και φυσικά πρόσβαση.

Στον ορεινό όγκο όπου βρίσκονται το Κάστρο της Καλύβας (στο Άνω Ιωνικό), το Κάστρο του Αερικού (στο χωριό Μυρτούσα), το Κάστρο της Ξάνθειας και το Οχυρό του Εχίνου, θα πρέπει επίσης να υπάρξει πρόσβαση, καθαρισμός και σηματοδότηση.

2) ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Θα πρέπει τα ενεργά Μοναστήρια της Παναγίας Καλαμούς, της Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας, η Μονή Ταξιαρχών, ο Άγιος Νικόλαος στο Πόρτο Λάγος με τη Παναγία Παντάνασσα, να αξιοποιηθούν με ξεχωριστό οδηγό, ο οποίος θα εμπλουτιστεί και με Βυζαντινές εκκλησίες. ( όπως στα ερείπια του Ναού των Αγίων Θεοδώρων στο Λάγος όπου εκρεμάσθη ο τελευταίος επίσκοπος περιθωρίου Θεοφάνης).

3) ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Θα πρέπει οι ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ Ξάνθης και Λάγος να αναβαθμιστούν, να εξωραϊστούν και πλαισιωθούν με αρκετές εμπορικές εκθέσεις.

 4) ΙΑΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Το Γεωθερμικό Πεδίο της Ξάνθης, που πηγάζει στις Θέρμες και οι φλέβες του αναβλύζουν στο κάμπο της Ξάνθης, πρέπει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να χρησιμοποιηθεί. Δεν επιτρέπεται αυτό το Θείο δώρο, να το έχουμε χωρίς να λειτουργούμε λουτρόπολη (ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΙΧΑΜΕ ΠΡΙΝ 60 ΧΡΟΝΙΑ). Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΛΟΥΤΡΩΝ ΠΟΤΑΜΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ.

Και δε πρέπει να αναπτυχθεί μόνος ως λουτρόπολη αλλά και ως σημείο Αθλητικό, με την δημιουργία πισίνας Ολυμπιακών διαστάσεων για προπονήσεις, αγώνες κολυμβητών και πρέπει να συνδεθεί με τη Βιστωνίδα και το Λάγος, η οποία Βιστωνίδα από την Αρχαία Αναστασιούπολη, τις εκβολές του Κοσύνθου, το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής στη Νέα Κεσσάνη και μέχρι το Λάγος, θα πρέπει να έχει σημεία πρόσβασης, ποδηλατόδρομος-πεζοδρόμιο και σημεία αναψυχής με κιόσκια και παγκάκια, κάδους απορριμμάτων και νερό.

Η δε παραλία του Λάγος, επειδή είναι ρηχή αλλά η πιο πλούσια σε άλατα, ιώδιο και ιχνοστοιχεία, και βεβαίως και η πιο ζεστή, θα πρέπει να καθαριστεί, να είναι προσβάσιμη και να δοθεί προς χρήση, παράλληλα με τη δημιουργία πεζόδρομου και ποδηλατόδρομου γύρο από το δάσος του Λιμανιού.

5) ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ  Πρέπει να αρχίσει από τα Λουτρά της Ποταμιάς, με δημιουργία πισίνας ή πισινών ολυμπιακών διαστάσεων, για όλους τους κολυμβητικούς συλλόγους Ξάνθης και Κομοτηνής, καθώς και να λειτουργήσει ναυταθλητικός όμιλος στον Κόλπο Βιστωνίδας και στη Λίμνη Βιστωνίδα, με προοπτικές να γίνουν εγκαταστάσεις για φιλοξενία εθνικών ομάδων για προετοιμασία καθώς και για διεθνείς αγώνες.

6)ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Εφ’ όσον αναπτυχθεί ο Ιαματικός και ο Αθλητικός Τουρισμός, σημαίνει ότι θα υπάρχουν προσβάσεις, σημεία παρακολούθησης και αυτόματα θα αναπτυχθεί και ο Οικολογικός-Περιβαλλοντικός Τουρισμός, με ανάδειξη βεβαίως και των στενών του Νέστου και του δάσος Κοτζά Ορμάν.

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΝΟΝΤΑΣ

Θα πρέπει πρώτα να γίνουν προσβάσεις-καθαρισμοί-σηματοδοτήσεις-υποδομές και έπειτα εκθέσεις, για να έρθει ο κόσμος και να μπορεί να επισκεφτεί τα μέρη, γιατί η πιο καλή διαφήμιση είναι ο επισκέπτης, τον οποίον τώρα τον φέρνουμε από το αυτί και φεύγει χωρίς να πει καλή κουβέντα λόγω έλλειψης των ανωτέρω.

Πρέπει βέβαια, ξεκινώντας από τα Λουτρά Ποταμιάς-Βιστωνίδα-Λάγος-Κοτζά Ορμάν, να τακτοποιήσουμε τα θέματα της RAMSAR και NATURA 2000. Όσοι ασχολήθηκαν τα κατάφεραν (δείτε Λάγος Πορτογαλίας-Κωνστάντζα Ρουμανίας-Φανάρι Ροδόπης-Κεραμωτή Καβάλας).

Το σημαντικότερο βέβαια είναι ότι θα ανθήσουν οι τοπικές κοινωνίες, κρατώντας τη νεολαία, η οποία θα εργάζεται στις νέες θέσεις εργασίας που θα προκύψουν, αλλά και σε επενδυτές ντόπιους και ξένους, που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας (Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος[1]αναμνηστικών ειδών-προμηθειών-και πολλά άλλα).

Η Πρόεδρος – Αθανασία Κοψαλίδη

Ο Γενικός Γραμματέας – Αθανάσιος Αράπη

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button