Πρόγραμμα της Παράταξης «Ανεξάρτητη Επιμελητηριακή Πρωτοβουλία Για Την Ξάνθη» με επικεφαλής τον Γιάννη Αθανασιάδη

Το εν λόγω πρόγραμμα συντάχθηκε αφού ελήφθησαν υπόψη τόσο η ισχύουσα ελληνική νομοθεσία και το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την ίδρυση και λειτουργία των Επιμελητηρίων, καθώς οι πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας, όσο και ο τρόπος στρατηγικού σχεδιασμού και διατύπωσης προτάσεων σε αντίστοιχους φορείς της Ελλάδος και του εξωτερικού.

 

Περιλαμβάνει τα τέσσερα επίπεδα του Στρατηγικού Σχεδιασμού ενός προγράμματος, δηλαδή το Όραμα, την Αποστολή, τους Αντικειμενικούς<STRO

Το εν λόγω πρόγραμμα συντάχθηκε αφού ελήφθησαν υπόψη τόσο η ισχύουσα ελληνική νομοθεσία και το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την ίδρυση και λειτουργία των Επιμελητηρίων, καθώς οι πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας, όσο και ο τρόπος στρατηγικού σχεδιασμού και διατύπωσης προτάσεων σε αντίστοιχους φορείς της Ελλάδος και του εξωτερικού.

 

Περιλαμβάνει τα τέσσερα επίπεδα του Στρατηγικού Σχεδιασμού ενός προγράμματος, δηλαδή το Όραμα, την Αποστολή, τους Αντικειμενικούςσκοπούς και τους Στρατηγικούς στόχους.

 

Σύμφωνα με τις διατάξεις των Ν.1089/1980 και Ν.2081/1992, όπως τροποποιήθηκαν από τον Ν.3419/2005 (ΦΕΚ Α΄τ.297/6-12-2005)«Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.) και Εκσυγχρονισμός της Επιμελητηριακής Νομοθεσίας», άρθρο 19, παρ.2 «Σκοπός των Επιμελητηρίων,μέσα στα όρια της περιφέρειάς τους,είναι η προστασία και η ανάπτυξη του εμπορίου,της βιομηχανίας,της βιοτεχνίας,των επαγγελμάτων,του τομέα παροχής υπηρεσιών και των εξαγωγών,σύμφωνα με τα συμφέροντα και τους στόχους της εθνικής οικονομίας,για την ανάπτυξη και την πρόοδο αυτής.Η παροχή προς την Πολιτεία γνωμοδοτικών εισηγήσεων για κάθε οικονομικό θέμα,περιλαμβανομένων και των σχετικών νομοσχεδίων,με γνώμονα πάντοτε την οικονομική ανάπτυξη της περιφέρειάς τους και την εξυπηρέτηση του γενικότερου συμφέροντος της εθνικής οικονομίας.Η παροχή στα μέλη τους και σε κάθε ενδιαφερόμενο γνωμοδοτικών εισηγήσεων και πληροφοριών για κάθε οικονομικό θέμα

 

Ο ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ

 

_ Στόχος μαςείναι το Επιμελητήριο Ξάνθης να αλλάξει όραμα και αποστολή. Θέλουμε ένα Επιμελητήριο που να ενδιαφέρεται πραγματικά για τα προβλήματα των επιχειρήσεων του Νομού Ξάνθης και να τα μεταφέρει άμεσα στη δημόσια διοίκηση και στο αρμόδιο υπουργείο με πειστικό και δημιουργικό τρόπο τα αιτήματά του.

_ Θέλουμε ένα Επιμελητήριοδίπλα και μαζί με την επιχείρηση. Όχι ένα Επιμελητήριο δημοσίων σχέσεων, αδιαφανούς διοίκησης, κομματικών εναγκαλισμών και υποταγής στα μικροσυμφέροντα πολιτικών ομάδων.

_ Φτάνει πια.Ο επιχειρηματικός κόσμος του Νομού Ξάνθης δεν έχει ανάγκη από πολιτικές παρέες, αλλά από σοβαρά θεσμικά όργανα που θα τον υπηρετούν με εντιμότητα με αποτελεσματικότητα και με δημιουργικό όραμα.

_ Είμαστε αποφασισμένοινα αποκαταστήσουμε το κύρος του επιμελητηριακού θεσμού στο Νομό Ξάνθης και να ενισχύσουμε τους δημοκρατικούς κανόνες λειτουργίας του, που παραβιάζονται συστηματικά από την απερχόμενη διοίκηση Ανδρικόπουλου-Μωραϊτη.

 

ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ

 

  1. 01.           Το όραμα της νέας Επιμελητηριακής αρχής

 

_ «Διοίκηση Αρχών»με διαφάνεια και μετρήσιμη αποτελεσματικότηταστις πράξεις της, καθώς και υψηλό επίπεδο υπηρεσιών, εστιασμένη στην ενεργητική υποστήριξη των επιχειρήσεων, στην καινοτόμο και διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη και απασχόληση της τοπικής οικονομίας, με αποκατάσταση του κύρους του επιμελητηριακού θεσμού και με προσήλωση στον κοινωνικό ρόλο των επιχειρήσεων που κατευθύνεται στην ενδυνάμωση της τοπικής κοινωνικής ευημερίας.

 

Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΑΣ

 

  1. 02.           Η αποστολή της νέας επιμελητηριακής αρχής

 

_ Διοίκηση αρχών με διαφάνεια στις πράξεις της διοικήσεως, ίσες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις και τους συναλλασσόμενους πολίτες, ενεργητική συμμετοχή των επιχειρήσεων στις αποφάσεις του Επιμελητηρίου. 

_ Ανταγωνιστική ανασυγκρότηση των επιχειρήσεων και της βιομηχανίας για διατηρήσιμη ανάπτυξη, με στρατηγικό σχεδιασμό και μετρήσιμους στόχους, ενδιαφέρον για το φυσικό περιβάλλον, καινοτομικότητα και τεχνολογική πρωτοπορία για τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών ευκαιριών και απασχόλησης στην τοπική οικονομία του Ν.Ξάνθης.

_ Στήριξη των επιχειρήσεων στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, και ανάδειξη του κοινωνικού ρόλου τους στην τοπική οικονομία.

 

Ο ΣΚΟΠΟΣ ΜΑΣ

 

  1. 03.           Οι αντικειμενικοίσκοποί της νέας επιμελητηριακής αρχής

 

_ Χρηστή Δημόσια Διοίκηση: Άσκηση της διοίκησης στο Επιμελητήριο με προσήλωση στη νομιμότητα, τη διαφάνεια, την εντιμότητα και με μετρήσιμη αποτελεσματικότητα για τις επιχειρήσεις-μέλη και την τοπική κοινότητα.

_ Προσέλκυση Ξένων Επενδύσεων – Διατηρήσιμη Οικονομική Ανάπτυξη: Συστηματικές, σχεδιασμένες ενέργειες της διοικήσεως του Επιμελητηρίου προς τους τοπικούς φορείς και την πολιτική ηγεσία για τη δημιουργία στην περιοχή του Ν.Ξάνθης περιβάλλοντος φιλικού προς τις επιχειρήσεις και ελκυστικού για επενδύσεις. Υιοθέτηση καινοτομικότητας και νέων τεχνολογιών από τις τοπικές επιχειρήσεις.  Δημιουργία υπηρεσίας διασύνδεσης του τοπικού Πολυτεχνείου με τοπικές επιχειρήσεις του Ν.Ξάνθης για την ανάπτυξη νέων προϊόντων καi την ανταγωνιστική ανασυγκρότησή τους.

Εκπόνηση προγράμματος επιχειρηματικών συναντήσεων με επιχειρηματικούς φορείς και επιμελητήρια ξένων χωρών.

_ Ανασυγκρότηση της Βιομηχανίας του Νομού Ξάνθης:  Δημιουργία συμβουλίου βιομηχανικής ανάπτυξης με την συμμετοχή των σημαντικών βιομηχανιών του Νομού Ξάνθης. Εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου βιομηχανικής ανασυγκρότησης και διεθνούς τεχνολογικής ανταγωνιστικότητας της τοπικής βιομηχανίας και των μεταποιητικών ΜΜΕ. Συγκρότηση βιομηχανικού Πάρκου.

_ Ίδρυση νέων επιχειρήσεων – Απασχόληση: Εκπόνηση επιχειρηματικού σχεδίου με την συνεργασία υφισταμένων επιχειρήσεων του Ν.Ξάνθης για τον εντοπισμό των αναγκών τους που μπορούν να μετατραπούν σε επιχειρηματικές ευκαιρίες δημιουργίας νέων επιχειρήσεων.

_ Στήριξη των επιχειρήσεων – αλληλεγγύη στην περίοδο της κρίσης: Παροχή ενεργητικών υποστηρικτικών υπηρεσιών (νομικών, οικονομικών, διοικητικών) στις επιχειρήσεις που έχουν σοβαρά προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης, και παρεμβάσεις στη δημόσια διοίκηση.

_ Παρέμβαση στις τοπικές Τράπεζες: Προτάσεις για ευνοϊκότερη χρηματοδότηση των αναγκών και ρύθμιση των οφειλών των τοπικών επιχειρήσεων που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

_ Αντιμετώπιση του υψηλού κόστους των ασφαλιστικών υποχρεώσεων ΟΑΕΕ: Συνεργασία με άλλα Επιμελητήρια για κατάρτιση και υποβολή κοινής πρότασης μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών (ΟΑΕΕ) των επιχειρήσεων κατά την περίοδο της κρίσης.

_ Προστασία των επιχειρήσεων και του υγιούς ανταγωνισμού έναντι αυθαιρεσιών της κρατικής διοικήσεως ή του ιδιωτικού τομέα: Συγκρότηση-στελέχωση γραφείου προστασίας επιχειρήσεων κατά της διαφθοράς.

 

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ:

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ   

Το Επιμελητήριο δραστηριοποιείται σε τρεις τομείς  :

–         υπηρεσίες

–         μεταποίηση

–         εμπόριο.

Στην παρούσα φάση και με τα δεδομένα που επικρατούν υπάρχει η ανάγκη διεύρυνσης του οικονομικού μοντέλου με βάση το οποίο το Επιμελητήριο της Ξάνθης θα μπορέσει να γίνει το εργαλείο της περιοχής για την ανάπτυξη, ο μοχλός πίεσης της κεντρικής διοίκησης και η ομπρέλα προστασίας των τοπικών επιχειρήσεων.

Αρχικά αξίζει να αναφέρουμε πως επειδή οι επιχειρήσεις μαζικής παραγωγής που δραστηριοποιούνταν παλαιοτέρα στην περιοχή συρρικνώθηκαν θα πρέπει να μετακινηθούμε από τη λογική αυτή, στη λύση της εξατομικευμένης ζήτησης. Η επικέντρωση στην εξατομικευμένη απαίτηση των πελατών θα μας βοηθήσει να αναπτύξουμε διαφοροποιημένα προϊόντα, με ταυτότητα μέσω των διαγνωστικών προσεγγίσεων που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες του πελάτη. Αυτό θα αποτελέσει και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των τοπικών επιχειρήσεων.

Έμφαση πρέπει να δοθεί σε καινοτόμες εφαρμογές και σε ποιοτικά προϊόντα. Η αξιοποίηση αυτής της δυναμικής εντοπίζεται στην καλύτερη κατανόηση της διαφοράς μεταξύ της μαζικής παραγωγής και της διάθεσης των προϊόντων.

Στα πλαίσια συνεργασίας με άλλους φορείς όπως για παράδειγμα οι γεωργικοί συνεταιρισμοί, το Επιμελητήριο σκοπεύει να ενισχύσει και να διευκολύνει επιχειρηματικές δράσεις που αφορούν την μεταποίηση αγροτικών προϊόντων εντός του νομού. Ο νομός Ξάνθης έχει να προσφέρει σημαντική ποσότητα παραγωγής σε ότι αφορά τον πρωτογενή τομέα, παρόλα αυτά σημαντικά έσοδα διαφεύγουν καθώς δεν υπάρχει μεγάλη δυνατότητα τυποποίησης, συσκευασίας, μεταποίησης των προϊόντων αυτών. Στόχος είναι η ενίσχυση των υπαρχόντων επιχειρήσεων στον τομέα αυτό, η αναβίωση παλαιότερων και η στήριξη καινούριων. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται τα δεδομένα ύπαρξης προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας (η οποία θα παραμένει στον τόπο) ενώ οι εμπλεκόμενοι σε όλο τον κύκλο παραγωγής ωφελούνται οικονομικά.

Θεωρούμε σκόπιμο να προετοιμαστεί το έδαφος έτσι ώστε ο τουρισμός να αποτελέσει τον τέταρτο άξονα δράσης του Επιμελητηρίου. Δίνοντας προτεραιότητα στην ανάπτυξη των τοπικών επιχειρήσεων και δημιουργώντας καθεστώς αναγνωρίσιμων προϊόντων προβάλλεται η ιδιαιτερότητα και η δυναμική του Νομού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται επιπλέον λόγοι προσέλκυσης επισκεπτών και στη συνέχεια να αυξάνεται ο κύκλος των εργασιών. Έκτος από τα φυσικά κάλλη του νομού και της περιφέρειας, η Ξάνθη πρέπει να γίνει πόλος έλξης και για τα προϊόντα που παράγει. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ο επισκέπτης να αναζητά τα τοπικά προϊόντα ονομαστικά. Αυτό ενδιαφέρει το επιμελητήριο γιατί θα συμβάλλει στην οριζόντια σχέση μεταξύ τουρισμού-εμπορίου-μεταποίησης -υπηρεσιών. Η ποικιλότητα του τουρισμού του νομού μπορεί να αναλυθεί σε επιμέρους τομείς όπως θρησκευτικός, ιαματικός, πολιτισμικός, παραποτάμιος, ορεινός, θαλάσσιος, αρχαιολογικός κ.α. αυτό σημαίνει επέκταση της τουριστικής περιόδου κάτι το οποίο κρίνεται σημαντικό για τις δράσεις του επιμελητηρίου καθώς προκύπτουν σημαντικά οφέλη για τις παρεχόμενες υπηρεσίες και την εμπορική κίνηση  σε συνδυασμό με τη  προώθηση των τοπικών προϊόντων.

Άμεσο αποτέλεσμα της γενικότερης ανάπτυξης των μεταποιητικών προϊόντων και των κανόνων που διέπουν το εμπόριο θα είναι η βελτιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Στο πνεύμα αυτό θα προωθηθούν δράσεις για την ενίσχυση του εμπορικού κέντρου της πόλης με σκοπό την ανακυττάρωση των παραδοσιακών και μη επαγγελμάτων στον αστικό ιστό της πόλης. Η βελτίωση του αστικού δημόσιου χώρου και η διατήρηση του πολυσυλλεκτικού παραδοσιακού χαρακτήρα του θα γείρουν την πλάστιγγα και θα διατηρήσουν ζωντανό και επισκέψιμο το εμπορικό κέντρο της πόλης. Το παραδοσιακό κέντρο της Ξάνθης διατηρεί μια ισχυρή εμπορική ταυτότητα, ενώ αναγνωρίζεται -και επιλέγεται- ως τόπος κοινωνικής επαφής και ελεύθερου χρόνου. Υπογραμμίζετε δε, η ανάγκη διατήρησης και ενίσχυσης του εμπορικού «προφίλ» του κέντρου, όμως κάτι τέτοιο δεν πρέπει να σχετίζεται με την εμπορευματοποίηση, ούτε με την ομογενοποίηση που «επιβάλλει» συχνά η παγκοσμιοποίηση. Η τυποποιημένη εικόνα ενός κεντρικού εμπορικού δρόμου των ”πολυεθνικών”, χωρίς τα μικρά μαγαζιά των ντόπιων εμπόρων που λειτουργούν ως σημεία αναφοράς, δε συνάδει με τις προσδοκίες των πολιτών. Η εμπορική δραστηριότητα που συνδέθηκε διαχρονικά με τον αστικό δημόσιο χώρο αποτελεί λειτουργία κοινωνικού και οικονομικού χαρακτήρα, στην παραδοσιακή της ωστόσο έκφραση, όπως για παράδειγμα σε μια κεντρική υπαίθρια αγορά.

Τέλος σημαντικές ενέργειες και  δράσεις θα ακολουθηθούν έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εξαγωγικού προσανατολισμού των τοπικών προϊόντων. Κρίνουμε σκόπιμο ιδιαίτερα μετά την τελευταία εσωτερική υποτίμηση, που έχει επιβληθεί στη χώρα να οδηγηθούμε προς τα εκεί καθώς αποτελεί μία από τις λίγες λύσεις αύξησης του ΑΕΠ του Νομού.

ΑΞΟΝΕΣ ΔΡΑΣHΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΞΑΝΘΗΣ

Το Επιμελητήριο Ξάνθης έχει βάλει ως στόχο να είναι δίπλα στον πολίτη-επιχειρηματία σε κάθε στάδιο επιχειρηματικής δράσης. Από την δημιουργία μιας επιχείρησης με παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών καθώς και σε κάθε πρόβλημα που ανακύπτει από την καθημερινή λειτουργία. Για το λόγο αυτό διακρίνει τις παροχές στήριξης σε τρεις τομείς που αφορούν κάθε επιχείρηση.  Ουσιαστικά τα εργαλεία στήριξης του επιμελητηρίου είναι η νομική υποστήριξη, η οικονομική υποστήριξη και η τεχνική υποστήριξη. Τα μέτρα-δράσεις καλύπτουν πλήρως τις εξειδικευμένες ανάγκες που προκύπτουν.

 

 

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΞΑΝΘΗΣ

 

        ΝΟΜΙΚΗ    

    ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

      ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ

       ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

 

          ΤΕΧΝΙΚΗ        

       ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δράσεις που προτείνονται:

  • Παροχή νομικής στήριξης για τις συμβάσεις εμπορικών συναλλαγών με τρίτους. Έλεγχος των συμβάσεων με τράπεζες, σύσταση εταιρειών, συμβουλευτική υποστήριξη σε κάθε βήμα.

 

  • Ενεργή εκπροσώπηση στις ΔΟΥ σε ότι αφορά ρυθμίσεις, αποπληρωμές, συναλλαγές.

 

  • Ανάληψη υποχρέωσης του Επιμελητηρίου,  έκδοσης άδειών λειτουργίας, ίδρυσης, επεκτάσεις, τροποποιήσεις. Με αυτό τον τρόπο ο επιχειρηματίας απαλλάσσεσαι από την συνδιαλλαγή με το κράτος ενώ ταυτόχρονα προφυλάσσεται καθώς το επιμελητήριο είναι αυτό που πλέον θα αναλαμβάνει την υποχρέωση να διεκπεραιώνει τις διαδικασίες.

 

  • Διαφάνεια. Σύνταξη με συλλογικότητα και κοινή αποδοχή του προϋπολογισμού, του ισολογισμού και του απολογισμού. Ταυτόχρονα η δημοσιοποίηση αυτών θα συμβάλλει στην  διαφάνεια των ενεργειών του Επιμελητήριου.

 

  • Επαναπροσδιορισμός της συνδρομής των μελών με σκοπό της μείωσης αυτής.

 

  • Ανά τακτά διαστήματα τα μέλη από όλους τους τομείς θα καλούνται μέσω ερωτηματολογίου που θα τους αποστέλλεται να εντοπίζουν τα προβλήματα του κλάδου τους και να προτείνουν λύσεις έτσι ώστε να αυξηθεί το ποσοστό της ενεργής συμμετοχής τους στη λήψη αποφάσεων. Παράλληλα το ερωτηματολόγιο θα παρέχει μετρήσιμα στοιχεία στο επιμελητήριο για να λαμβάνονται οι απαραίτητες δράσεις.

 

  • Διευκόλυνση απορρόφησης και αξιοποίησης οικονομικών ενισχύσεων που διατίθενται από το ελληνικό κράτος και τα ευρωπαϊκά προγράμματα.

 

  • Μεσολάβηση του Επιμελητηρίου  για τις επαφές με αλλοδαπούς επιχειρηματίες με στόχο τον εξαγωγικό προσανατολισμό.

 

  • Η ανάληψη,  ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων,  του διακανονισμού διαφορών εμπορικού περιεχομένου με διαιτησία ή συμβιβασμό και ο διορισμός για τον σκοπό αυτό ειδικών προσώπων.

 

  • Η μελέτη,  ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων,  κάθε απαίτησης, αναφοράς,  εισήγησης,  αίτησης ή οποιουδήποτε εγγράφου εμπορικής ή βιομηχανικής φύσης που υποβάλλονται προς την Κυβέρνηση,  είτε αυτά αφορούν γενικά είτε ατομικά συμφέροντα των μελών του.

 

  • Η προκήρυξη βραβείων για ενθάρρυνση και προώθηση των εμπορικών, βιομηχανικών και γενικά των επιχειρήσεων στην εδαφική του περιφέρεια.

 

  • Η οργάνωση προσωρινών ή μόνιμων εκθέσεων στην εδαφική του Περιφέρεια.

 

  • Η προαγωγή και προώθηση της εμπορικής,  βιομηχανικής και τεχνικής εκπαίδευσης και η υποστήριξη και βοήθεια οργανώσεων και ιδρυμάτων που λειτουργούν για το σκοπό αυτό στην εδαφική του περιφέρεια.

 

  • Η οργανωμένη μετεγκατάσταση μικρών μεταποιητικών μονάδων που θα λειτουργούν παράλληλα και συμπληρωματικά με υφιστάμενες.

 

  • Ανάδειξη και ενεργοποίηση της βιομηχανικής κληρονομιάς.

 

  • Ενεργοποίηση δράσεων οικοτεχνίας σε εγκαταλειμμένες περιοχές του νομού με στόχο την κάλυψη της ευρύτερης γεωγραφικής περιφέρειας.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button