ΑΠΌ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΓΚΟΥΜΑ

Όσο και αν προσπαθούμε να στρέψουμε το βλέμμα από τη μάστιγα των ναρκωτικών, και να ξεχαστούμε με Ζαχοπουλιάδες, σκάνδαλα και σκανδαλάκια πάσης φύσεως και μεγέθους, εκείνη φροντίζει με τον πιο τραγικό τρόπο να μας θυμίζει πως όχι μόνο είναι εδώ, αλλά απλώνει όλο και περισσότερο τα δίχτυα της στις πιο ευαίσθητες ηλικίες….στα παιδιά, στους εφήβους….

    Όσο και αν προσπαθούμε να στρέψουμε το βλέμμα από τη μάστιγα των ναρκωτικών, και να ξεχαστούμε με Ζαχοπουλιάδες, σκάνδαλα και σκανδαλάκια πάσης φύσεως και μεγέθους, εκείνη φροντίζει με τον πιο τραγικό τρόπο να μας θυμίζει πως όχι μόνο είναι εδώ, αλλά απλώνει όλο και περισσότερο τα δίχτυα της στις πιο ευαίσθητες ηλικίες….στα παιδιά, στους εφήβους….


Ο πρόσφατος θάνατος της δεκατετράχρονης μαθήτριας από νοθευμένη κοκαϊνη στην Πτολεμαϊδα  μας συγκλόνισε όλους…..


Σοκ, τρόμος ανησυχία, ….από εκεί και πέρα τίποτε ….


Θα αναρωτηθεί κανείς και τι να κάνει ο απλός πολίτης….;


Μπορεί να σταματήσει τον έμπορο του θανάτου ….;


Είναι τόσο δυνατός για να τα βάλει με τον υπόκοσμο του εμπορίου ναρκωτικών, όπως τους ονομάζει και μπάρμπας μου ο Διαμαντής…..;


 



    Είναι όχι μόνο τραγικά, αλλά και ανατριχιαστικά τα στοιχεία τελευταίας έρευνας, σύμφωνα με την οποία ένας στους δέκα μαθητές Γυμνασίου έχουν κάνει χρήση κάποιας ναρκωτικής ουσίας…


Επίσης σύμφωνα με χθεσινά πρωτοσέλιδα των πανελλαδικής κυκλοφορίας εφημερίδων, τα ναρκωτικά θερίζουν τη Βόρεια Ελλάδα…..


Ανθρώπινα όντα, χωρίς συνείδηση και συναίσθημα-άρα ποσώς διαφέρουν από τα τετράποδα άγρια θηρία-με γνώμονα μόνο τον εύκολο και γρήγορο πλουτισμό, μέσα από παράνομες πράξεις, έχουν διοχετεύσει στην αγορά της Μακεδονίας και Θράκης νοθευμένη κόκα ….


Θραύση αναμένεται να κάνει στα στέκια της νεολαίας γιατί θα είναι πιο φθηνή…..


Οι αστυνομικοί έχουν λάβει θέση για να αποτρέψουν το κακό….;


Είναι πέρα από κάθε λογική τα όσα βλέπουμε να εκτυλίσσονται στην κατά τ’ άλλα ήσυχη κοινωνία μας……


Και ευθύς ο κάθε λογικός άνθρωπος  αναζητεί τη ρίζα του κακού, αλλά και τον τρόπο προστασίας του….γιατί ο εφιάλτης των ναρκωτικών ενδέχεται να χτυπήσει και τη δική του πόρτα….


 


   Ευθύνεται ο γονιός που το παιδί του αναζητά τη λύση των προβλημάτων του μέσα από ψεύτικους παραδείσους και λοιπές ψευδαισθήσεις…..;


Φταίει η άμυαλη νεολαία με τις κακές παρέες που επιλέγει να κάνει….; 


Από την άλλη μήπως η απουσία ύπαρξης ή πιο σωστά ορθής λειτουργίας κοινωνικών θεσμών και υποδομών….;


Τι τελικά φταίει ….; Πέρα βέβαια από το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης που έχει η ίδια η πολιτεία  και το οργανωμένο κατά τ’ άλλα κράτος μας….


Ίσως το ότι δεν έχουμε πάρει όσο θα έπρεπε σοβαρά τον κόσμο των ψευδαισθήσεων και των παραισθήσεων…..


Ή ίσως γιατί έπαψε προ πολλού να κάνει το δικό του αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο ο φτωχός και μοναχικός καού μπόι Λούκι-Λούκ  ….


Και όπως καλά θα καταλάβατε στον εφιάλτη των ναρκωτικών η λογική δεν έχει θέση….


Το θέμα είναι ποιος θα μας προστατέψει…..από τους προστάτες…..


Γιατί αν έβαλαν το “λύκο να φυλάει τα πρόβατα”…..δε χρειάζονται περαιτέρω αναλύσεις…..


Όταν όλα ανάγονται στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα τότε εύκολα συμπεραίνει κανείς γιατί ο εφιάλτης των ναρκωτικών ζει , βασιλεύει και θεριεύει …..


 



   Αν δε σηκώσει ο καθείς μας τα μανίκια του και ξεκινήσει το δικό του προσωπικό αγώνα-έστω και αν δε βιώνει το πρόβλημα- ευαισθητοποίησης για την πρόληψη που απαιτείται για να σταματήσει η επέλαση των ναρκωτικών στα σχολεία, στα στέκια  της νεολαίας, και γενικά εκεί όπου το έδαφος είναι πρόσφορο, τότε δε θα πρέπει να ελπίζουμε σε  κάτι θετικό να κινείται στον ορίζοντα….


Αυτό που με θλίβει είναι ότι έχουμε μείνει μόνο στα λόγια και τις υποσχέσεις…..


Ενώ εκείνο που με ανησυχεί είναι ότι δυστυχώς ακόμη και στις μέρες μας ακόμη και εκείνοι που υποτίθεται έχουν ανοιχτά μυαλά και ορίζοντες αποφεύγουν να συζητούν για αυτόν τον εφιάλτη, λες και έτσι τον κρατούν κοιμισμένο και μακριά από αυτούς…..


Ίσως γιατί ενδέχεται να τους χαλάσει την προς τα έξω εικόνα τους…..


Όταν χτυπά το κακό, τότε όλοι ζητούν τη δημιουργία θεραπευτικών μονάδων απεξάρτησης στα μέρη τους, μηχανισμούς πρόληψης, καλύτερη αστυνόμευση στα σχολεία και στα στέκια της νεολαίας…..


Τότε όλοι θυμούνται και την ανάγκη της ανθρώπινης επικοινωνίας και τη σπουδαιότητα της ύπαρξης θετικών προτύπων για τους νέους……


 



   Η ευαισθητοποιημένη κοινωνία βγαίνει για λίγο από το λήθαργό της και όταν περάσει η πρώτη μπόρα και κοπάσει το κακό, τότε επιστρέφει στη δική της μοναχική πορεία…..


Και όταν μετά από καιρό έρχεται η οργανωμένη πολιτεία να ιδρύσει μια θεραπευτική κοινότητα  κοντά στη γειτονιά τους, τότε βγαίνουν στους δρόμους και κάνουν αγώνα για να μη γίνει, αυτό που οι ίδιοι πριν από λίγο καιρό ζητούσαν ……


Για να δούμε αν και στη δική μας μικρή κοινωνία του νομού αν θα υπάρξουν αντιδράσεις για την “Πράσινη παρέμβαση” που ετοιμάζεται να ιδρυθεί από τον ΟΚΑΝΑ στην περιοχή του Δήμου Τοπείρου…..


Για αυτό σας λέω, είμαστε μόνο μεγάλα λόγια ….         


Σχετικά Άρθρα

Back to top button