Ειδήσεις

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΒΟΥΝΟΥ

Η 11η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε το 2003 από τα Ηνωμένα Έθνη ως Διεθνής Ημέρα Βουνού για να αναδείξει τον ζωτικό ρόλο που παίζει το βουνό στη ζωή των ανθρώπων και να υπενθυμίσει στη διεθνή κοινότητα την ευθύνη που έχει για τη διατήρησή του.
Αν και καθιερώθηκε η “ημέρα του βουνού”, ξεχνάμε εύκολα αυτόν τον ζωτικό τους ρόλο καθώς και την ευθύνη μας να τα παραδώσουμε όσο γίνεται ανέγγιχτα στις επόμενες γενιές.
Φαίνεται ότι ο μεγαλύτερος ανθρωπογενής κίνδυνος για τα βουνά μας, είναι η απληστία και η στρεβλή αντίληψη της ανάπτυξης, αφού ο συνδυασμός αυτών έχει σαν αποτέλεσμα τη συστηματική αλλοίωση της μορφής, του ανάγλυφου και των τοπίων των βουνών, την περιβαλλοντική υποβάθμισή τους και την απώλεια της βιοποικιλότητας και της οικολογικής ισορροπίας.
Στις μέρες μας τα βουνά της χώρας μας δέχονται μια τεράστια επίθεση από τις εταιρείες εγκατάστασης αιολικών σταθμών, ακόμα και στα πιο απρόσιτα σημεία. Το νομοθετικό πλαίσιο, που διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια, λύνει κυριολεκτικά τα χέρια τους.
Ένας νέος, προς ψήφιση, Ευρωπαϊκός Κανονισμός θα κάνει τα πράγματα χειρότερα, καθώς τα έργα ΑΠΕ θα έχουν πλέον πλήρη προτεραιότητα όταν, κατά την αδειοδοτική διαδικασία, θα σταθμίζονται σε σχέση με άλλα νομικά αγαθά όπως είναι η προστασία της βιοποικιλότητας, παρακάμπτοντας έτσι κάθε μορφή προστασίας.
Τα “απάτητα βουνά” (και όχι μόνο αυτά) θύματα των παραπάνω κινδύνων όχι μόνο δεν είναι “απάτητα” αλλά θα γίνονται “ταπεινωμένες κορυφές”.
Ας αποτελέσει η μέρα αυτή ευκαιρία για σκέψη και πράξεις υπεράσπισης της ακεραιότητας των βουνών, των οικοσυστημάτων και της φύσης προς όφελος των σημερινών και των μελλοντικών γενιών.
ΕΟΣ ΞΑΝΘΗΣ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button