Ειδήσεις

Το ΚΚΕ στο πλευρό των παλιννοστούντων ομογενών που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους

Τη Ξάνθη επισκέφτηκε το Σάββατο ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, όπου μίλησε σε σύσκεψη στη Γενισέα με παλιννοστούντες ομογενείς που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους. Νωρίτερα, ο  βουλευτής του Κόμματος περιόδευσε μαζί με κλιμάκιο της ΤΕ Ξάνθης του ΚΚΕ, στο οποίο συμμετείχε μεταξύ άλλων και ο Κώστας Βογιατζής, εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο δήμο Ξάνθης στο παζάρι της πόλης, όπου διακινήθηκε η σχετική τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ σε μικροπωλητές.

Υπενθυμίζεται πως στη Θράκη, αλλά και σε διάφορες άλλες περιοχές της Ελλάδας, οι ομογενείς που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στην Ελλάδα μετά τις ανατροπές του σοσιαλισμού οδηγήθηκαν στον τραπεζικό δανεισμό με την εγγύηση του Δημοσίου για να ανταποκριθούν στις στεγαστικές τους ανάγκες καθώς το Ελληνικό Κράτος, παρά το γεγονός ότι διασφάλισε φθηνό και έμπειρο εργατικό δυναμικό δεν τους διασφάλισε τις απαραίτητες δυνατότητες διαμονής.

Με την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης του 2009 επιδεινώθηκε ραγδαία η θέση τους, όπως άλλωστε και όλων των λαϊκών στρωμάτων. Ωστόσο, την ίδια στιγμή εκτοξεύτηκε το κόστος εξυπηρέτησης αυτών των δανείων, γιατί το επιτόκιο τους ήταν συνδεδεμένο με το επιτόκιο των έντοκων γραμματίων δωδεκάμηνης διάρκειας του Ελληνικού Δημοσίου, προσαυξημένο κατά 2 έως 2,5 μονάδες. Αντί όμως να βοηθηθούν για να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες, τόσο οι τράπεζες όσο και το Ελληνικό Δημόσιο προχώρησαν στην έκδοση διαταγής πληρωμών για τα χρέη τους.

Συγκεκριμένα, μόνο στη Ξάνθη και μόνο από την Εθνική Τράπεζα έχουν εκδοθεί 2.500 τέτοιες εντολές πληρωμής, από τις οποίες περίπου οι 1.000 έχουν αποσταλεί. Εκατοντάδες είναι τα σπίτια παλιννοστούντων σε όλο το νομό των οποίων οι ένοικοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την απειλή της έξωσης. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι σε πολλές περιπτώσεις, τα νοικοκυριά απαρτίζονται από υπερήλικες που ζουν με τα επιδόματα παλιννοστούντων ομογενών της τάξης των 150-250 ευρώ το μήνα, ανάλογα με τα χρόνια διαμονής στην Ελλάδα.

«Το ζήτημα έχει κακοφορμίσει» είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Δελής στη σύσκεψη, προσθέτοντας πως το ΚΚΕ διαχρονικά έχει σταθεί στο πλευρό των παλιννοστούντων ομογενών, και θα συνεχίσει να το κάνει με όλες του τις δυνάμεις ώστε να μη χάσει κανένας το σπίτι του.

«Για τα προβλήματά σας θα σας χτυπήσουν αρκετοί τις πλάτες», πρόσθεσε και αναφέρθηκε στη σχετική τροπολογία που κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ την οποία τόνισε πως όχι μόνο η κυβέρνηση, αλλά κανένα άλλο κόμμα δεν υπερψήφισε.

Με την τροπολογία, το ΚΚΕ ζητούσε τα εξής:

«Για τα στεγαστικά δάνεια των Παλιννοστούντων Ομογενών με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, διαγράφονται οι τόκοι που έχουν διαμορφωθεί μέχρι την έναρξη ισχύος της παρούσας. Διαγράφεται κάθε ποσό που αντιστοιχεί σε τυχόν πραγματοποιηθέντα ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση κάθε μορφής τόκων. Οι οφειλές που παραμένουν μετά τις παραπάνω διαγραφές απομειώνονται κατά 50%. Το δε ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του ποσού που απομένει, μετά τις ανωτέρω διαγραφές, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% του ετήσιου φορολογητέου ποσού.

Από την έναρξη ισχύος της παρούσας, παύει αυτοδίκαια οποιαδήποτε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης ή άλλο αναγκαστικό μέτρο εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων αλλά και του Δημοσίου». 

«Η τροπολογία απορρίφθηκε αλλά τίποτα δεν τελειώνει», ανέφερε επίσης ο Γιάννης Δελής και κάλεσε τους παλλινοστούντες ομογενείς, μέσα από τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς του κινήματος να διεκδικήσουν αγωνιστικά τα δίκαια αιτήματά τους και να μην εναποθέσουν τις ελπίδες τους στις εκλογές και την όποια κυβερνητική εναλλαγή.

Ακόμα, σημείωσε πως η αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων δεν κάνει εξαιρέσεις και το κράτος επιτίθεται στα δικαιώματα όλων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων ενώ την ίδια ώρα όμως, για τους επιχειρηματικούς ομίλους μπορεί να διαθέτει προκλητικά προνόμια,  φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις.

Να σημειωθεί επίσης, πως μέσα στη βδομάδα, η “Λαϊκή Συσπείρωση” Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κατέθεσε ψήφισμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο προκειμένου αυτό να εκφράσει την στήριξή του στο δικαίωμα των παλιννοστούντων να κρατήσουν τα σπίτια τους.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button