Ελλάδα

ΥΠΕΞ για μειονότητα στη Θράκη: Οξύμωρο να μας εγκαλεί η Τουρκία, χώρα με χείριστες επιδόσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα

“Η Τουρκία για μία ακόμη φορά διαστρεβλώνει την πραγματικότητα στην Θράκη”, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας σε δηλώσεις του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου για ζητήματα σχετικά με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

Η Τουρκία θεωρεί τη μειονότητα “εθνική τουρκική”, όπως και την αποκάλεσε ο Τούρκος υπ. Εξωτερικών, μη αποδεχόμενη τον ορισμό που δίνεται στη Συνθήκη της Λωζάννης περί θρησκευτικής μειονότητας.

Η Ελλάδα, μία σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία ακολουθεί μία συγκροτημένη μειονοτική πολιτική, η οποία προάγει την ευημερία της Μειονότητας.

Μίας Μειονότητας, η οποία αριθμεί περί τα 120.000 μέλη, όσα δηλαδή και την περίοδο, κατά την οποία υπεγράφη η Συνθήκη της Λωζάννης, την οποία η Τουρκία συστηματικά επικαλείται.

Είναι απορίας άξιον πώς επικαλείται την Λωζάννη και κάνει λόγο για παραβίαση της από την Ελλάδα, τη στιγμή που στην Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο η Ελληνική Μειονότητα αριθμεί λιγότερες από 3000 ψυχές, ενώ κατά την υπογραφή της Συνθήκης αριθμούσε περί τις 130.000.

Την πραγματικότητα αυτή ήρθε πρόσφατα να μας θυμίσει και η δήλωση της ΕΕ, στο πλαίσιο της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, “για τις παλαιότερες πολιτικές διακρίσεων που εφήρμοσε η Τουρκία, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα η Ελληνική Μειονότητα στην Τουρκία να βρίσκεται σήμερα στα πρόθυρα της εξαφάνισης”.

Η δήλωση μιλάει από μόνη της

Όπως και οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους.

Ευελπιστούμε ότι η αδήριτη αυτή αλήθεια των αριθμών θα αποτελέσει εφαλτήριο ώστε η Τουρκία να αναλογισθεί επιτέλους τις ευθύνες που της αναλογούν στον τομέα της μειονοτικής πολιτικής.

Καλούμε την Τουρκία αντί να παραδίδει μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να βάλει τάξη στα του οίκου της και να εφαρμόσει πολιτικές, οι οποίες θα δώσουν ξανά πνοή και δυναμισμό στην εκεί Ελληνική Μειονότητα“, καταλήγει η ελληνική διπλωματία.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button