Ελλάδα

Κυρ. Μητσοτάκης: Με τη νέα αύξηση ο κατώτατος μισθός θα φτάσει πάνω από 800 ευρώ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στα φαινόμενα βίας των τελευταίων ημερών σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ ανάφερε: «Πρέπει να αποδοθούν ευθύνες, έχουν γίνει συλλήψεις, έχουμε αυστηρότερο αντιρατσιστικό νόμο. Υπήρξε συνολική κινητοποίηση της κοινωνίας που λέει ότι δεν είμαστε αυτοί. Πρέπει να γίνουν και πολλά άλλα».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για το bullying στα σχολεία ενώ μίλησε και για πρόληψη και για καταστολή.

Είπε επίσης ότι έχει αυξηθεί η παρουσία της αστυνομίας στις γειτονιές και σημείωσε πως συνολικά στα στατιστικά της εγκληματικότητας τα τελευταία χρόνια υπάρχει σταδιακή μείωση, ενώ για την οπαδική βία ανέφερε οι παρεμβάσεις που έγιναν, μέχρι στιγμής, φαίνεται να έχουν παράγει θετικά αποτελέσματα.

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε στη συνέχεια για τα Τέμπη αν έχει γίνει μπάζωμα και αν υπήρχαν βαγόνια που κουβαλούσαν κάτι που δεν μάθαμε ποτέ. «Είναι πολύ δυσάρεστη αυτή η συζήτηση. Οφείλω να δώσω απαντήσεις. Το τελευταίο που θέλουμε είναι ο δημόσιος διάλογος να πέσει θύμα fake news. Τον τελικό λόγο μπορεί να τον έχει μόνο η δικαιοσύνη. Αναμενόμενο είναι η αντιπολίτευση να επιχειρει να αποκομίσει πολιτικά οφέλη αλλά η δικαιοσύνη θα δώσει απαντήσεις και είναι σημαντικό που επέλεξε να αναζητήσει δεύτερο πραγματογνώμονα. Να συγκαλύψουμε τι ακριβώς αναρωτιέμαι; Δεν θα ξεχάσω τις εικόνες, τις μυρωδιές.. είναι ό,τι πιο δύσκολο έχω κάνει. Έπρεπε να σταθεροποιηθεί το έδαφος για να βρούμε τυχόν ανθρώπους στα συντρίμμια. Και βγαίνουν κάποιοι και μιλάνε για μπάζωμα; Λυπάμαι και οργίζομαι. Τώρα η ιστορία με το τι ήταν στα βαγόνια… τα οποία τι έγιναν; Εξαφανίστηκαν; Περιμένω από το δεύτερο πραγματογνώμονα. Μου λέτε ότι υπήρχαν βαγόνια τα οποία εξαφανίστηκαν.. Σέβομαι και σκύβω το κεφάλι στις οικογένειες των θυμάτων. Η μόνη που μπορεί να δώσει απαντήσεις είναι η δικαιοσύνη. Εγώ ξέρω ότι όλα αυτά είναι ανυπόστατα. Η πυροσβεστική έχει πει ότι όλες αυτές ήταν επιχειρησιακές ενέργειες. Πραγματικά λυπάμαι. Λυπάμαι που σε αυτό το περιβάλλον λέει ο καθένας ότι θέλει και πολιτικοί αρχηγοί προσπαθούν να χτίσουν καριέρες. Θα είναι πιστεύω γρήγοροι οι ρυθμοί της δικαιοσύνης», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι οποίος πιστεύει ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα να ζητήσει προκαταρτική επιτροπή με συγκεκριμένο κατηγορητήριο. «Αυτή τη στιγμή ο σιδηρόδρομος είναι όσο ασφαλής μπορεί να είναι κουβαλώντας τις παθογένειες δεκαετιών οι ποιες δεν αντιμετωπίζονται από τη μια στιγμή στην άλλη», απάντησε σε σχετική ερώτηση.

 

Η Κυβέρνηση απαντά στην ακρίβεια με αυξήσεις μισθών

 

Σχετικά με την ακρίβεια ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι είναι το πρώτο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά. Ανέφερε ότι η κυβέρνηση απαντά με αυξήσεις μισθών και επανέλαβε το στόχο να φτάσει ο μέσος μισθός στα 1500 ευρώ και ο κατώτατος στα 950 το 2027. Ήδη, είπε, έχουν αυξηθεί οι μισθοί και αυτή είναι η διαρθρωτική απάντηση ενώ αναφέρθηκε και στις υπόλοιπες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ανέφερε ότι η τελευταία παρέμβαση έχει ήδη δείξει αποτελέσματα σε απορρυπαντικά, στο βρεφικό γάλα και άλλα προϊόντα. «Όλες οι παρεμβάσεις συνθέτουν συνολικό πλέγμα», σημείωσε ενώ ανάφερε πως οποίος παραβιάζει το νόμο θα πληρώνει πρόστιμα τα οποία εισπράττονται. «Στρέφουμε πάντα την προσοχή μας στους πιο αδύνατους» συνέχισε και είπε πως με τη νέα αύξηση, ο κατώτατος μισθός θα είναι πάνω από 800 ευρώ.

Αναφερόμενος στο θέμα της στέγασης αναγνώρισε πως εκείνοι που νοικιάζουν έχουν πρόβλημα. Εξήγησε ότι υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση για σπίτια από την προσφορά και μίλησε για τα προγράμματα που εφαρμόζει η κυβέρνηση όπως το «Σπίτι μου» και το «Ανακαινίζω, Νοικιάζω».

 

Δεν θα υπάρξει επίδομα για το Πάσχα

 

«Συζητάμε και πρόσθετες παρεμβάσεις», ανέφερε ενώ σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να υπάρξει επίδομα Πάσχα απάντησε μονολεκτικά «όχι». Επ’ αυτού εξήγησε ότι «αν μπορούμε να κάνουμε κάτι, θα το κάνουμε απολογιστικά στο τέλος του χρόνου» και αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις στην αγορά.

Για την υγεία ο πρωθυπουργός είπε πως στόχος είναι να έχουμε ένα πιο ποιοτικό, καλύτερο ΕΣΥ, χωρίς τις διακρίσεις που μπορεί να υπάρχουν σήμερα.

Για τα απογευματινά χειρουργεία είπε ότι ξεκινούν επιτέλους και μπορούν να γίνουν μόνο υπό την προϋπόθεση ότι δεν αντικαθιστούν πρωινά. «Αυτοί που μπορεί να παραπονιούνται είναι οι κλινικάρχες και τα ιδιωτικά», σημείωσε ενώ είπε ότι τα απογευματινά χειρουργεία θα είναι δωρεάν.

Μίλησε επιπλέον για τη βελτίωση των υποδομών υγείας με πόρους από το ταμείο ανάκαμψης, στον προσωπικό γιατρό, στις προληπτικές εξετάσεις και απάντησε πως και στον τομέα της υγείας η Ελλάδα του 2019 δεν έχει σχέση με την Ελλάδα του 2024 φέρνοντας μεταξύ άλλων ως παράδειγμα την αύξηση των ΜΕΘ.

 

Περίμενα γέφυρα συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

 

Για τα πανεπιστήμια ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι περίμενε με το ΠΑΣΟΚ να υπάρχει γέφυρα συνεργασίας και όχι την αντιπαράθεση που είχαμε στη Βουλή.

Για τα πανεπιστήμια που θα έρθουν στη χώρα είπε πως στο βασικό επιχείρημα γιατί η Ελλάδα να είναι η μόνη χώρα μαζί με την Κούβα που έχει μονοπώλιο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δεν υπάρχει απάντηση. «Είναι επιλογή ελευθερίας. Την υλοποιήσαμε. Θα προχωρήσουμε και την αλλαγή στο άρθρο 16. Δεν θέλουμε πανεπιστήμια της αρπαχτής. Θέσαμε αυστηρά κριτήρια», ανάφερε. Και πρόσθεσε: «Το ΠΑΣΟΚ έκανε επιστροφή στη μηχανή του χρόνου. Προφανώς όταν αλλάξουμε το άρθρο 16 θα μπορούμε να κάνουνε περισσότερα. Δεν υπάρχει ζήτημα αντισυνταγματικότητας. Το δικαστήριο πιστεύω ότι θα υποστηρίξει τη θέση την οποία η κυβέρνηση υποστηρίζει. Θα υπάρχει ενδιαφέρον. Ας περιμένουμε να εκδηλωθεί το ενδιαφέρον όσων θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα βλέποντάς την ως περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο. Πιστεύω πως το 2025 θα δούμε τα πρώτα απτά αποτελέσματα του νόμου. Να πω ότι το 85% των άρθρων αφορούσε τα δημόσια πανεπιστήμια».

Για τον κ. Κασσελάκη και τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε τα εξής: «Ομιλώ και ως παθών. Το 2016 ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε ένα νόμο ο οποίος δεν είχε πολύ λογική. Στοχοποίησε εμένα και τη σύζυγο μου. Προσαρμοστήκαμε αμέσως. Τώρα ακουμπάει τον κ. Κασσελάκη και μας κουνάει το δάκτυλο. Αλλά ερωτάται και άλλα απαντάει. Ο νόμος ισχύει για όλους. Να μας κουνάει το δάκτυλο ο ΣΥΡΙΖΑ για κράτος δικαίου όταν έχουν βγει ο κ. Κοντονής και ο κ. Τσιπρας..».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν θα κριθεί κάνεις από τα θέματα αυτά αλλά από το αν υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

«Ας είμαστε σοβαροί. Αδιανόητο να λέγονται αυτά. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη σαχλαμάρα», απάντησε στο ερώτημα αν όντως είχε προσεγγίσει τον κ. Κασσελάκη για να τον υπουργοποιήσει.

«Αισθάνομαι αντιπολίτευση από τα πραγματικά προβλήματα», συνέχισε τονίζοντας πως στις ευρωεκλογές ψηφίζουμε για τη θέση της Ελλάδος στην Ευρώπη στον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο.

«Εμείς είμαστε το κόμμα της Ευρώπης. Εμείς βάλαμε την Ελλάδα στην Ευρώπη και εμείς την κρατήσαμε. Ο επόμενος ευρωπαϊκός κύκλος έχει πολλά σημαντικά ζητήματα. Ποιος θα πάει στις Βρυξέλλες να διαπραγματευτεί;», πρόσθεσε ενώ είπε πήχης για τη ΝΔ είναι «το καλύτερο δυνατόν».

Ερωτήσεις αν υπάρχει θέμα με την κα Ασημακοπούλου είπε πως «η υπόθεση αυτή πρέπει να διερευνηθεί και υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν» και ότι «κάνουμε κι εμείς την έρευνά μας».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην επιστολική ψήφο τονίζοντας πως είναι πολύ σημαντική μεταρρύθμιση.

Για τον πυρσό στο έμβλημα της ΝΔ και τα πρόσωπα που ήρθαν από το ΠΑΣΟΚ είπε ότι «το σήμα είναι επετειακό και τότε ήμασταν στα μαχαίρια με το ΠΑΣΟΚ».

Πρόσθεσε ότι η ΝΔ «κατάφερε να συνενώσει ανθρώπους και από το ΠΑΣΟΚ που σήμερα είναι ΝΔ».

Σε ερώτηση αν ανησυχεί για την Ακροδεξία είπε ότι «είχε πάντα διακριτή εκλογική παρουσία με διαφορετικούς κομματικούς σχηματισμούς στη χώρα μας».

«Να κάνουμε τη διάκριση μεταξύ του υπευθύνου πατριώτη και αυτού που πουλάει τον πατριωτισμό του χωρίς να μπορεί να τον υποστηρίξει με συγκεκριμένες πολιτικές», συμπλήρωσε.

«Θετική εξέλιξη που δεν έχουμε παραβιάσεις ένα χρόνο» είπε για τα ελληνοτουρκικά ενώ είπε ότι ο προγραμματισμός είναι κάποια στιγμή να επισκεφτεί το Μάιο την ‘Αγκυρα.

«Συζητήσαμε για το μεγάλο αγκάθι αλλά και να μην το λύσουμε αυτό, μπορούμε να συμφωνήσουμε πολιτισμένα ότι διαφωνούμε» είπε, ενώ επισήμανε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενισχύει την αποτρεπτική της δυνατότητα.

Για την υπόθεση Μπελέρη είπε ότι «θα επιμείνουμε, δεν υπάρχει τελεσίδικη απόφαση και είναι δεδομένο ότι ο τρόπος αυτός έχει επηρεάσει τις ελληνοαλβανικές σχέσεις»

«Δεν καταλάβαμε ακριβώς τι έγινε. Αλλά σίγουρα καταλαβαίνει κανείς τι σημαίνει να βρίσκεται σε εμπόλεμη ζώνη», απάντησε σε ερώτηση αν φοβήθηκε στην Ουκρανία και τόνισε: «Είμαστε με τον αμυνόμενο. Κάνεις δεν μπορεί να αλλάξει τα σύνορα δια της βίας».

Επίσης ερωτηθείς αν προτιμά να εκλεγεί ο Τραμπ ή ο Μπάιντεν στις ΗΠΑ απάντησε: «Όποιον επιλέξει ο αμερικανικός λαός. Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι τόσο ισχυρές που δεν πιστεύω ότι θα ξεφύγουν από τις ράγες που έχουν μπει ανεξαρτήτως από το ποιος θα εκλεγεί».

Τέλος μετά από σχετική ερώτηση για το βραχιόλι που φορούσε είπε ότι «μου το πήρε η σύζυγος μου κατά την επίσκεψη που κάναμε στην Ινδία, είναι μπλε και άσπρο».

Επίσης ευχήθηκε να πάνε και ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός στο final four της ευρωλίγκας του μπάσκετ και να πάρει την κούπα ο καλύτερος.

ΜΠΕ-ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button