Συνεδρίασε το Επιμελητήριο Ξάνθης

Κάνοντας αναφορά στην κ. Καραγιάννη, αρχιτέκτονα και κυβερνητικό στέλεχος της Γερμανίας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης Π. Ανδρικόπουλος κατά την έναρξη της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου, αναφέρθηκε στη δημιουργία Ελεύθερης οικονομικής Ζώνης. Ενημέρωσε το Σώμα ότι κατά τη συνάντηση του με την κυρία Δήμητσα, ενημερώθηκε για το οικονομικό φόρουμ με τη συμμετοχή των επιμελητηρίων της Θράκης, των συνδέσμων βιομηχανιών και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η οικονομική ζώνη, σύμφωνα με τον κ.

Κάνοντας αναφορά στην κ. Καραγιάννη, αρχιτέκτονα και κυβερνητικό στέλεχος της Γερμανίας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης Π. Ανδρικόπουλος κατά την έναρξη της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου, αναφέρθηκε στη δημιουργία Ελεύθερης οικονομικής Ζώνης. Ενημέρωσε το Σώμα ότι κατά τη συνάντηση του με την κυρία Δήμητσα, ενημερώθηκε για το οικονομικό φόρουμ με τη συμμετοχή των επιμελητηρίων της Θράκης, των συνδέσμων βιομηχανιών και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η οικονομική ζώνη, σύμφωνα με τον κ. Ανδρικόπουλο, προβλέπεται από το καταστατικό της Ε.Ε.

Τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία ελεύθερης οικονομικής ζώνης σε ολόκληρη την Ελλάδα, τις πληροί η Θράκη και τη δημιουργία της μικρής φορολογικής ζώνης.

Το πλεονέκτημα σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβε ο κ. Ανδρικόπουλος από το στέλεχος της Γερμανικής Κυβέρνησης είναι ότι η Θράκη συνορεύει με μία μεγάλη χώρα, η οποία έχει μικρό φορολογικό καθεστώς. Επίσης συμβάλλει το γεγονός ότι η Θράκη έχει μειονότητες.

ανέφερε ότι η ίδια η συνομιλήτρια του θα συντάξει την πρόταση προς την Ε.Ε. και είναι βέβαιος ότι θα εγκριθεί η πρόταση της αλλά παράλληλα θα πρέπει αυτό να το δεχτεί η Ελληνική Κυβέρνηση.

Το φορολογικό καθεστώς που θα υπάρχει σε αυτή την οικονομική ζώνη θα ξεκινά από 10% τα πρώτα χρόνια και αργότερα θα αυξηθεί με “ταβάνι” 14 με 15% και υπάρχει η δέσμευση ο μισθός των εργαζομένων σε αυτή τη ζώνη να είναι όμοιος με τον μέσο όρο των μισθών της Ε.Ε.

 ο πρόεδρος κ. Ανδρικόπουλος είπε ότι προγραμματίζεται να γίνουν δύο μεγάλες συγκεντρώσεις τον Ιούνιο στην Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη.

Στην αντίδραση μέλους του επιμελητηρίου ο κ. Ανδρικόπουλς ανέφερε ότι κάποτε πρέπει να ξεκινήσουμε και δεν πρέπει να περιμένουμε άλλους να μας σώσουν. “Αν περιμένουμε τους Κυβερνώντες σίγουρα δεν θα μας σώσουν ποτέ”

σε δέκα ημέρες θα τελειώσει η μελέτη και θα υπάρξει η σχετική ενημέρωση των μελών. πρότεινε να συμμετέχουν.

Στην παρέμβαση του ο Στέλιος Μωραίτης ανέφερε ότι αυτό το θέμα είναι πολύ συμαντικό το forum της Θράκης και τόνισε ότι η κ. Καραγιάννη είναι πολύ συμαντικό πρόσωπο, να στηριχθεί αυτή η πρωτοβουλία και πρέπει να περάσει από την Ελληνική Κυβέρνηση.

Σχετικά με το εμπόριο με τη γείτονα Βουλγαρία ανέφερε ότι το χειμώνα η διαφορά τιμής του πετρελαίου θέρμανσης μεταξύ της Ελλάδος και της Βουλγαρίας θα αποβεί καταστροφική, γιατί οι Βούλγαροι έμποροι πετρελαιοειδών έχουν το δικαίωμα  να πουλήσουν πετρέλαιο θέρμανσης, τονίζοντας τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει αυτό για την πολιτεία, η οποία θα χάσει φόρους αλλά και για τους ντόπιους επιχειρηματίες εμπόρους πετρελαιοειδών. Ζήτησε να κληθούν όλοι οι φορείς και να γίνει μία σοβαρή συζήτηση προκειμένου να βρεθεί λύση.

Ο Σωτήρης Τσιακίρογλου τόνισε την ύπαρξη του νομοθετικού πλαισίου με την προϋπόθεση ότι η πολιτεία θα επανδρώσει τα  ΚΕΛΑΥΕ (Ελεγκτικό μηχανισμό) με ευθύνη του κ. Σώκου αλλά δυστυχώς δεν έχει γίνει τίποτε μέχρι τώρα ζητώντας την εφαρμογή του νόμου.

Τελικά συμφώνησαν όλοι να κληθούν οι φορείς και να γίνει μία σύσκεψη εφ όλης της ύλης για το νομό της Ξάνθης.

 

ΦΠΑ 23% στο χώρο εστίασης

 

Στην παρουσίαση του προς συζήτηση θέματος, ο κ. Ανδρικόπουλος την αύξηση του ΦΠΑ την χαρακτήρισε σαν μία σπασμωδική κίνηση της Κυβέρνησης προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα, σημειώνοντας ότι όπως άφησαν να διαρεύσει μέλη της Κυβέρνησης, αυτό το 23% δεν θα μείνει σταθερό αλλά υπάρχει το ενδεχόμενο να μειωθεί στο 15 με 17%. “Αυτό είναι καταστροφικό. Δεν είναι δυνατόν κάποιος ν’ αγοράζει με 13% και να πουλά με 23%”. Τόνισε ότι η Κυβέρνηση δεν μπορεί να εισπράξει τον Φ.Π.Α. γιατί απλούστατα δεν μπορούν να πληρώσουν οι επαγγελματίες.

Ο Σ. Τσιακίρογλου  εξέφρασε τις επιφυλάξεις του σχετικά με το αν ο ΦΠΑ, που πιθανό θα μειωθεί στο 20%, θα μείνει στον κανονικό συντελεστή, την στιγμή που στη Βουλγαρία και Τουρκία είναι στο 10%, προτείνοντας ότι πρέπει να συνεχιστεί η πίεση προς την Κυβέρνηση για να μειωθεί ο συντελεστής του Φ.Π.Α.

Ο Σ. Μωραίτης ανέφερε ότι επιχειρείται ο διαχωρισμός των πολιτών και των επιχειρήσεων και σαν παράδειγμα ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν οι επιχειρήσεις, οι οποίες ασχολούνται με τουριστικά πακέτα να λειτουργούν ανταγωνιστικά με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν. Πρότεινε την αντίδραση των επαγγελματιών σε αυτό το μέτρο. Οπως δεν μπορεί ένας πολίτης από την Ξάνθη που θα πάει στην Κέρκυρα μέσω ενός toor operator ταξιδιωτικού γραφείου να πληρώνει λιγότερο 13% ΦΠΑ από τον επιχειρηματία που θα πάει στην Κέρκυρα και θα πληρώσει 23% Φ.Π.Α.

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button