Από το πρίσμα της Δέσποινας Γκούμα

Το δραματικό σήριαλ με τα συνεταιριστικά εργοστάσια του νομού Ξάνθης καλά κρατεί…. Μπορεί να μην άγγιξε τη τοπική κοινωνία όπως θα έπρεπε, αλλά ωστόσο συνεχίζει να απασχολεί ένα μεγάλο κομμάτι ευαισθητοποιημένων πολιτών και φυσικά τους ίδιους τους άμεσα εμπλεκόμενους και θιγόμενους…..

Το δραματικό σήριαλ με τα συνεταιριστικά εργοστάσια του νομού Ξάνθης καλά κρατεί….


Μπορεί να μην άγγιξε τη τοπική κοινωνία όπως θα έπρεπε, αλλά ωστόσο συνεχίζει να απασχολεί ένα μεγάλο κομμάτι ευαισθητοποιημένων πολιτών και φυσικά τους ίδιους τους άμεσα εμπλεκόμενους και θιγόμενους…..


Είπαμε η απόφαση έχει παρθεί προ πολλού για τον αποχαρακτηρισμό των εργοστασίων αυτών ως συνεταιριστικών…..


Δεν υπάρχει πια τέτοια κατηγορία εργοστασίων στο νομό, άσχετα αν η ΣΕΚΑΠ φέρει ακόμη αυτόν τον τίτλο…..


Η ταφόπλακα τους έχει μπει με έτος αναγραφής το 2008 για τα περισσότερα…..


 



Τα συνεταιριστικά μας εργοστάσια δεν θα κλείσουν, αλλά θα  αλλάξουν χέρια, θα γίνουν πιο ανταγωνιστικά, κοινώς θα πωληθούν έλεγαν εμμέσως πλην σαφώς πολιτικά πρόσωπα του νομού που κατέχουν θέσεις εξουσίας…..


Από την άλλη κάποια άλλα πολιτικά πρόσωπα της τοπικής αυτοδιοίκησης διατράνωναν με κάθε τρόπο πως δε θα επέτρεπαν ποτέ να χαθεί η συνεταιριστική ταυτότητα του νομού, δηλαδή τούτα τα εργοστάσιά μας που ήταν για δεκαετίες άρρηκτα συνδεδεμένα με την τοπική κοινωνία και οικονομία δίνοντας ψωμί σε χιλιάδες κατοίκους του νομού, παραγωγούς, κτηνοτρόφους, εμπόρους και φυσικά τους εργαζόμενους σε αυτά, εποχιακούς και μόνιμους…..


Έπεα πτερόεντα…..


Οι μονάδες αφέθηκαν στη φθορά του χρόνου και αργά και σταθερά, λίγο πριν γίνουν ετοιμόρροπα ερείπια , αποφασίσθηκε η πώληση ή το κλείσιμό τους…..


Έτσι απλά, αλλά μετά από αρκετή περισυλλογή και ώριμη σκέψη οι ιθύνοντες της κυβέρνησης αποφάσισαν, λένε το καλύτερο δυνατό…..


 


Είπαν τα εργοστάσια δε θα κλείσουν, αλλά θα εκσυγχρονιστούν……


Πώς και πότε….;


Με το έμψυχο δυναμικό να είναι εντός τους…..;


Ε, αυτά για κάποιους είναι ψιλά γράμματα……


Τι και αν ο χρόνος πιέζει και οι εργαζόμενοι, όσοι απέμειναν σε αυτά, αγωνιούν για το δικό τους αύριο……


Επέδειξαν ιώβεια υπομονή μήπως και άλλαζε κάτι προς το καλύτερο…..


Με δόσεις παίρνουν τα λεφτά τους και πάντοτε έναντι…..


Η ΡΟΔΟΠΗ, πουλήθηκε, αν και οι εργαζόμενοι σε αυτήν ακόμη διατηρούν τις επιφυλάξεις τους, ως προς την κατοχύρωση των κεκτημένων δικαιωμάτων τους τόσο σε ότι αφορά τις αμοιβές τους, όσο και τους όρους εργασίας τους…


Από την άλλη οι εργαζόμενοι στη ΣΕΒΑΘ και τη ΣΕΠΕΚ συνεχίζουν το δικό του Γολγοθά…..


 



Προχωρούν σε ύστατες κινήσεις απελπισίας…..


Το ποτάμι λένε δε γυρίζει πίσω……


Έτσι λοιπόν δεν πρόκειται ποτέ να ακούσουν την ποθητή κουβέντα από τα χείλη των αρμοδίων της κυβέρνησης πως τα εργοστάσια αυτά, όχι μόνο δε θα κλείσουν, αλλά θα εκσυγχρονιστούν και θα συνεχίσουν να λειτουργούν με το συνεταιριστικό χαρακτήρα…..


Η Πρωταπριλιά πέρασε για να μπορούσε κάποιος να τους το πει…


Τώρα το τι κατάφεραν με τη συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν χθες έξω από το πολιτικό γραφείο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Βουλευτή Ξάνθης, Αλέξανδρου Κοντού είναι ερώτημα περιττό, καθώς δεν μπορεί να δοθεί απάντηση…..


 



Μάλιστα μετά και την επίσημη παραίτηση του Γιάννη Ράπτη, του μέχρι χθες προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του εργοστασίου, φαίνεται καθαρά πως το εργοστάσιο μπαίνει σε καθεστώς εκκαθάρισης…..


Λέγεται πως στέλεχος της Τράπεζας θα τοποθετηθεί στην τελευταία προεδρική καρέκλα, προκειμένου να συντονίσει και τις διαδικασίες κλεισίματος της ΣΕΒΑΘ…. Γιατί το να βρει αγοραστή φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολο με την κατάσταση που παρουσιάζει…..


Ποιος θα “πετούσε” τα λεφτά του για παλιοσίδερα και ετοιμόρροπα ντουβάρια….. Το οικόπεδο βέβαια είναι φιλέτο…..


Ένα φιλέτο όμως που δεν μπορούν να το γευτούν οι εργαζόμενοι, ούτε φυσικά και να τους εξασφαλίσει άμεσα τη συνέχιση της εργασίας τους ….       

Σχετικά Άρθρα

Back to top button