ΕιδήσειςΠεριφέρεια

Παράταξη Περιφερειακή ΣΥΜΜΑΧΙΑ: Το νέο νομοσχέδιο για το δημόσιο σύστημα υγείας τροποποιεί τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών και αλλάζει τη θεμελιώδη φιλοσοφία του ΕΣΥ

Το νέο νομοσχέδιο για το δημόσιο σύστημα υγείας τροποποιεί τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών και αλλάζει τη θεμελιώδη φιλοσοφία του ΕΣΥ, το οποίο μέχρι τώρα παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες του στους πολίτες. Οι επιπτώσεις θα είναι πολυεπίπεδες. Το δημόσιο σύστημα υγείας, ο στυλοβάτης της υγείας των πολιτών, παραμένει αποδυναμωμένο και ανοχύρωτο απέναντι σε κάθε υγειονομική απειλή. Οι κοινωνικές ανισότητες και η ιδιωτική δαπάνη στην υγεία θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο.
Δημιουργεί ξεκάθαρα περίθαλψη δύο ταχυτήτων ανάμεσα στους προνομιούχους έχοντες και τους φτωχότερους, που αποκλείονται μέσα στο λαβύρινθο και τις καθυστερήσεις της νοσοκομειακής γραφειοκρατίας.
Η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία που μάλιστα δεν αφορά όλους τους γιατρούς του ΕΣΥ, αποπειράται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης σε σχέση με τις αμοιβές των γιατρών. Αντί να δώσει μισθολογικά και άλλα κίνητρα, ωθεί τους γιατρούς του ΕΣΥ σε επιπλέον εργασία στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να συμπληρώσουν το ανεπαρκές εισόδημά τους.
Με την κατάλυση των διαχωριστικών γραμμών ανάμεσα στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, η κυβέρνηση εφαρμόζει στην πράξη την φιλελεύθερη φιλοσοφία της για ιδιωτικοποίηση του χώρου της υγείας. Όφελος θα έχουν τα μεγάλα ιδιωτικά funds, που κατέχουν την πλειονότητα των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και νοσοκομείων.
Θα πληγεί κυρίως ο ασθενής, αφού το ΕΣΥ παραμένει σε κατάσταση οριακής λειτουργίας, χωρίς ενίσχυση και υποστελεχωμένο, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλες λίστες αναμονής σε χειρουργεία και τακτικά ραντεβού και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας να είναι υποβαθμισμένη. Οι πολίτες θα αναγκάζονται να βάλουν το χέρι στην τσέπη είτε για να χειρουργηθούν ιδιωτικά είτε ακόμη και στα απογευματινά χειρουργεία του ΕΣΥ, τα οποία είναι επίσης με αμοιβή.
Το άρθρο 7 που επιτρέπει στον εκάστοτε υπουργό – και στους διοικητές που αυτός διορίζει – να προκηρύσσει κατά το δοκούν θέσεις γιατρών μερικής απασχόλησης στα δημόσια νοσοκομεία που θα τις καταλαμβάνουν ιδιώτες γιατροί που ταυτόχρονα θα έχουν συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές. Η θέση μας είναι ότι η κάλυψη των αναγκών από ιδιώτες γιατρούς θα πρέπει να γίνεται μόνο στις άγονες και προβληματικές περιοχές, όταν οι προκηρύξεις αποβαίνουν άγονες κατ’ επανάληψη και αφού προηγουμένως έχουν θεσπιστεί ουσιαστικά κίνητρα για την προσέλκυση γιατρών. Η πλήρωση των θέσεων πρέπει να γίνεται με διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες.
Είμαστε αντίθετοι με την ιδιωτική εργασία των γιατρών του ΕΣΥ. Υποστηρίζουμε όμως την ενδυνάμωση των δημοσίων δομών υγείας, τη διαμόρφωση αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας και ικανοποιητικών αμοιβών (όχι προσχηματική αύξηση μισθού, όπως το 10% της κυβέρνηση), καθώς και την παροχή πολλαπλών κινήτρων όπως επιστημονικών, επαγγελματικών, οικογενειακών, που θα ικανοποιήσουν ηθικά και οικονομικά τους γιατρούς και θα κάνουν το ΕΣΥ ελκυστικό.
Το έργο των γιατρών είναι στρεσσογόνο και κοπιαστικό σε επίπεδο φυσικό, ψυχικό και πνευματικό. Απαιτεί ηρεμία, ευεξία, επαρκή ανάπαυση, συνεχή ενημέρωση και εκπαίδευση, γιατί η ιατρική είναι δυναμική επιστήμη. Πώς μπορεί να εξασφαλιστούν αυτά, όταν ο γιατρός κάνει και την πρωινή του βάρδια και τα απογευματινά του ιατρεία στο νοσοκομείο και τις προβλεπόμενες εφημερίες και το ιδιωτικό ιατρείο; Υπάρχει χρόνος ξεκούρασης, ενημέρωσης, οικογενειακής – προσωπικής ζωής; Αυξάνεται η πιθανότητα ιατρικών σφαλμάτων και διασαλεύεται η ασφάλεια των ασθενών.
Σύμφωνα με τα άρθρα 11 και 12 ο εκάστοτε υπουργός θα έχει πλήρη έλεγχο κομματικοκεντρικού ρουσφετολογικού τύπου σε θέσεις επιστημονικών υπευθύνων, δηλαδή γιατρών με καθήκοντα συντονιστή διευθυντή, σε όλες τις κλινικές και σε όλα τα εργαστήρια των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Πρόκειται για κομματικές-πελατειακές λογικές και προσπάθεια εγκαθίδρυσης κομματικού κράτους στην υγεία.
Επιμένουμε στην ανοιχτή, δωρεάν και ισότιμη πρόσβαση για όλους στα νοσοκομεία. Απαιτούμε ένα δημόσιο σύστημα υγείας ευέλικτο, αποτελεσματικό και πρωτοπόρο, το οποίο να λειτουργεί ως μηχανισμός μείωσης των κοινωνικών ανισοτήτων για να μπορεί να υπηρετεί τους πολίτες. Υποστηρίζουμε την αναγέννηση του ΕΣΥ, μέσα από μεταρρυθμίσεις που θα προστατεύουν το δημόσιο χαρακτήρα του και θα το προετοιμάζουν, ώστε να απαντά στις προκλήσεις των επόμενων γενεών.
Απο την παράταξη Περιφερειακή ΣΥΜΜΑΧΙΑ στις Περιφέρειες
Βαζούρας Δημήτρης
Ευστρατίου Χαράλαμπος
Λυριστής Μιχάλης
Βίκυ Δεγαΐτη
Παπαϊωάννου Ιωάννης
Λειβαδιώτης Χρήστος
Ζήγρας Γεώργιος
Δημητρίου Χριστίνα
Πολυζώη Ευαγγελία
Τζερεμές Δημήτρος
Στάμος Απόστολος
Καλλιώρα Νίκη

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button