Επιθεώρηση έργων του ΠΕΠ στην περιοχή του Βόρειου Έβρου

Έργα τα οποία εκτελέστηκαν στο πλαίσιο του 3ου ΚΠΣ επιθεώρησε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης κ. Δημήτρης Σταμάτης, κατά την επίσκεψή του στην ευρύτερη περιοχή του Βόρειου Έβρου και ειδικότερα στον Δήμου Κυπρίνου, το Σάββατο 4 Ιουλίου 2009, παρουσία δημάρχων και βουλευτών του νομού.

Έργα τα οποία εκτελέστηκαν στο πλαίσιο του 3ου ΚΠΣ επιθεώρησε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης κ. Δημήτρης Σταμάτης, κατά την επίσκεψή του στην ευρύτερη περιοχή του Βόρειου Έβρου και ειδικότερα στον Δήμου Κυπρίνου, το Σάββατο 4 Ιουλίου 2009, παρουσία δημάρχων και βουλευτών του νομού.


Παράλληλα, εγκαινιάστηκαν η Δημοτική Βιβλιοθήκη στον Κυπρίνο, έργο που χρηματοδοτήθηκε με κονδύλιο 310 χιλιάδων ευρώ από το ΟΠΑΑΧ, καθώς και το Πολύκεντρο Ηλικιωμένων, που ολοκληρώθηκε με κόστος 250 χιλιάδες ευρώ, το οποίο θα φιλοξενεί δράσεις κοινωνικής μέριμνας, ενώ θα λειτουργεί και ως ΚΑΠΗ.


Εγκαινιάζοντας το Πολύκεντρο ο κ. Σταμάτης χαρακτήρισε τα μέλη του ΚΑΠΗ “νέους της τρίτης ηλικίας” και εξέφρασε την πίστη του ότι, με το συνεχές ενδιαφέρον της Πολιτείας, για τις απομακρυσμένες περιοχές, θα διαμορφωθούν σταδιακά οι συνθήκες, ώστε οι νέοι να μένουν και να δημιουργούν στον τόπο τους.


Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Κυπρίνου κ. Μιχάλης Στράντζελης συνεχάρη τον Γενικό Γραμματέα για την επιτυχή ολοκλήρωση του ΠΕΠ, με απορρόφηση κονδυλίων που έφθασε το 112%. 


Ο κ. Σταμάτης επισκέφθηκε, κατά σειρά, το φράγμα Καλύβα Κομάρων του Δήμου Τριγώνου, έργο που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, με κόστος που έφθασε τα 10,5 εκατ. ευρώ και θα αρδεύσει, αρχικά, 55 χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, ενώ με την κατάλληλη αξιοποίηση των χαρακτηριστικών του έργου, αναμένονται να προκύψουν πολλαπλά οφέλη, όπως τουριστικά, για την ευρύτερη περιοχή.


Στη συνέχεια, μετέβη στη γειτονική γέφυρα Κομάρων στην οποία με πιστώσεις της Περιφέρειας ΑΜ-Θ επισκευάστηκαν οι ζημιές που προέκυψαν από τις πλημμύρες του 2007 και πλέον η γέφυρα χρησιμοποιείται με ασφάλεια από τους πολίτες.


Μια ακόμη γέφυρα, αυτή της Ελιάς Δήμου Τριγώνου, ήταν ο επόμενος σταθμός. Και αυτή η γέφυρα επισκευάστηκε με πιστώσεις της Περιφέρειας, λειτουργεί και ως “Ιρλανδέζικου τύπου” τις περιόδους ανόδου των νερών του ποταμού, ώστε να μη διακόπτεται ποτέ η κυκλοφορία.


Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας επισκέφθηκε το σημείο διάνοιξης της συνοριακής διάβασης Κυπρίνου-Ιβαίλογκραντ και είχε σύντομη συνάντηση με τον δήμαρχο της Βουλγαρικής πόλης. Όπως δήλωσε ο κ. Σταμάτης, η Περιφέρεια θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή οδού μήκους 4,5 χλμ και ο φάκελος του έργου βρίσκεται ήδη προς έγκριση στην αρμόδια υπηρεσία, ώστε άμεσα να ακολουθήσει η δημοπράτηση και η κατασκευή του.


Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης όπου την ξενάγηση έκανε ο επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων και υπεύθυνος της ανασκαφής κ. Διαμαντής Τριαντάφυλλος. Ο κ. Σταμάτης σημείωσε ότι, πέραν του οικονομικού οφέλους από την επισκεψιμότητα του χώρου, η ανασκαφή αναδεικνύει μια ιδιαίτερη πτυχή της ζωής στην περιοχή κατά την αρχαιότητα. Τόνισε δε, πως πρόκειται για ένα χώρο που αποκρυσταλλώνει την ιστορία και διαμορφώνει την πεποίθηση για ζητήματα που σχετίζονται με τον Ελληνισμό και την πορεία του στην ιστορία. 


Το ανασκαφικό έργο και η ανάδειξη των ευρημάτων θα χρηματοδοτηθούν, σε μεγάλο ποσοστό και κατά προτεραιότητα, με 2,5 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια με κονδύλια του ΕΣΠΑ.


Ολοκληρώνοντας την επίσκεψη ο κ. Σταμάτης δήλωσε:


“Είμαστε όλοι ικανοποιημένοι από την ποιότητα και την ταχύτητα υλοποίησης των έργων. Η Πολιτεία αποδεικνύει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για την ποιότητα ζωής των πολιτών και την οικονομική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, κυρίως δε των περισσότερο απομακρυσμένων περιοχών. Η Περιφέρεια, πάντα σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση, θα συνεχίσει την υλοποίηση έργων υποδομής σε όλη την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη προς όφελος των πολιτών και της αναπτυξιακής προοπτικής του τόπου. Ανάλογες ουσιαστικές επισκέψεις θα πραγματοποιηθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα και σε άλλες περιοχές της Περιφέρειας, όπου έχουν επίσης υλοποιηθεί σημαντικά έργα με αντίστοιχη καλή ποιότητα και ταχύτητα στην κατασκευή”.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button