808 εκ. ευρώ στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2008 στην έδρα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, στην Κομοτηνή, τα αποτελέσματα του Γ’ΚΠΣ και οι στόχοι του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007-2013, από τον Γενικό Γραμματέα Επενδύσεων και Ανάπτυξης του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών κ. Παναγιώτη Δρόσο, τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, κ. Δημήτρη Σταμάτη και τον Διευθυντή Ειδικής Υπηρεσίας Στρατηγικής Σχεδιασμού και Αξιολόγησης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων κ. Γιάννη Φίρμπα.

Παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2008 στην έδρα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, στην Κομοτηνή, τα αποτελέσματα του Γ’ΚΠΣ και οι στόχοι του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007-2013, από τον Γενικό Γραμματέα Επενδύσεων και Ανάπτυξης του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών κ. Παναγιώτη Δρόσο, τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, κ. Δημήτρη Σταμάτη και τον Διευθυντή Ειδικής Υπηρεσίας Στρατηγικής Σχεδιασμού και Αξιολόγησης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων κ. Γιάννη Φίρμπα. 


 Η εκδήλωση σηματοδότησε την έναρξη μιας πολύ μεγάλης προσπάθειας σε όλη την Ελλάδα, όπου για πρώτη φορά  το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών με πρωτοβουλία του Υπουργού κ. Αλογοσκούφη ενημερώνει την ελληνική περιφέρεια με στόχο οι τελικοί δικαιούχοι να γνωρίσουν τον τρόπο συμμετοχής καθώς και τον τρόπο ενίσχυσης σε περιφερειακό επίπεδο, τόσο των  επιχειρήσεων όσο και των ιδιωτών από το Υπουργείο,  για την ορθή  χρήση των πόρων, οι οποίοι έχουν εξασφαλιστεί.


 


 

Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ καλωσορίζοντας τους παρευρισκομένους εξέφρασε  την ικανοποίηση του για την  συμμετοχή των φορέων, που ομολογουμένως ξεπέρασε κάθε προσδοκία και ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής:

 

 “Παρατηρώντας την προσέλευση βγαίνει αβίαστα ένα συμπέρασμα: ότι η Περιφέρεια αυτή και οι άνθρωποί της διψούν για ανάπτυξη και προσβλέπουν με ελπίδα στο μέλλον όπως αυτό μπορεί να προδιαγραφεί μέσα από μια συστηματική αξιοποίηση του ΕΣΠΑ.

 

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το 90% των παρισταμένων είναι οι δυνητικοί τελικοί δικαιούχοι των πόρων του τέταρτου πλαισίου στήριξης. Αυτή η περιοχή το δικαιούται.

 

Για πολλά χρόνια έζησε στις παρυφές του συστήματος και πλήρωσε ακριβό τίμημα σε μια ανάπτυξη με εγωκεντρικό χαρακτήρα και εσωστρέφεια. Σήμερα οι διεθνείς συνθήκες και οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στην περιοχή μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε ότι βαδίζουμε σε μια άλλη πορεία”.

 

Από την πλευρά του ο κ. Δρόσος, τόνισε ότι, η έναρξη γίνεται από την περιφέρεια γιατί το 80% των πόρων της Δ? προγραμματικής περιόδου θα κατευθυνθεί στην Ελληνική περιφέρεια, όπως έχει δεσμευθεί επανειλημμένα ο πρωθυπουργός.

 

Το ποσό που αντιστοιχεί σε Μακεδονία και Θράκη, η οποία λειτουργεί ως ενιαία περιφέρεια για την Δ’ προγραμματική περίοδο, αγγίζει τα 4,2 δις ευρώ.  Ειδικότερα για την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη το ποσό που της αντιστοιχεί είναι 808 εκ. ευρώ.

 

Οι ράγες πάνω στις οποίες θα τρέξει η Δ’ προγραμματική περίοδος είναι 8 τομεακά προγράμματα και 5 περιφερειακά, με σύνθημα “Ανάπτυξη παντού και ποιότητα ζωής για όλους”.

 

Τα αντικείμενα-στόχοι, μεταξύ άλλων, είναι η βελτίωση της υγείας, η τόνωση της επιχειρηματικότητας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η αναβάθμιση της εκπαίδευσης, η βελτίωση των υποδομών, η βοήθεια σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, η διοικητική μεταρρύθμιση . 

 

Το ΕΣΠΑ  αγγίζει τα 39,4 δις ευρώ, τα οποία θα κατευθυνθούν προς την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της παιδείας, της έρευνας και της τεχνολογίας και την επιτάχυνση της ψηφιακής σύγκλισης.

 

“Με την επόμενη προγραμματική περίοδο, με το ΕΣΠΑ, η Ελλάδα αλλάζει ταχύτητα. Τρέχει ακόμη πιο γρήγορα. Κάνουμε ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης για τη χώρα. Οι πολίτες βρίσκονται στο επίκεντρο των δράσεων του ΕΣΠΑ” τόνισε ο κ. Δρόσος.

 

 

 

 Δημήτρης Σταμάτης,

 

Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας ΑΜ-Θ:

 

 “Στόχος μας μια Περιφέρεια ανοικτή σε ένα διευρυμένο οικονομικό χώρο με γεωγραφικά πλεονεκτήματα και πλούσια προσφορά ενδογενούς αναπτυξιακού δυναμικού”

 


 

  Ο κ. Σταμάτης παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της Περιφέρειας υπογράμμισε ότι, ο κεντρικός στρατηγικός στόχος “όραμα” της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κατά την περίοδο 2007-2013 είναι “η διασφάλιση υψηλού ρυθμού ανάπτυξης για την επίτευξη μακροπρόθεσμα της σύγκλισης με τον ευρωπαϊκό και εθνικό μέσο όρο, επιδιώκοντας, μεσοπρόθεσμα, αύξηση του Περιφερειακού ΑΕΠ ίση με το ρυθμό ανόδου του Εθνικού ΑΕΠ, προκειμένου, αρχικά, να ανακοπεί, τουλάχιστον, η τάση διεύρυνσης της υστέρησης της Περιφέρειας, που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια. Στοχεύουμε να πετύχουμε μια Περιφέρεια ανοικτή σε ένα διευρυμένο οικονομικό χώρο, με γεωγραφικά πλεονεκτήματα και πλούσια προσφορά ενδογενούς αναπτυξιακού δυναμικού”.

 

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα, το όραμα της Περιφέρειας  ΑΜ-Θ επιμερίζεται σε δυο στρατηγικούς στόχους: 

 

Στρατηγικός στόχος 1:

 

 Αυτοτροφοδοτούμενη και ολοκληρωμένη ανάπτυξη, μέσω της κινητοποίησης του συνόλου του αναπτυξιακού δυναμικού και με έμφαση στη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων, στην ποιότητα ζωής, στην αναβάθμιση των προσφερομένων υπηρεσιών υγείας και εκπαίδευσης και στην ανάδειξη του πολιτισμού και ειδικών χωρικών συνόλων σε παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης, ώστε να καταστεί η Περιφέρεια ελκυστικός τόπος για κατοικία και επενδύσεις.

 

Στρατηγικός στόχος 2:

 

Δυναμική ενσωμάτωση της Περιφέρειας στον ευρύτερο γεωγραφικό οικονομικό χώρο, μέσω βελτίωσης της προσβασιμότητας και με έμφαση στην περιφερειακή ολοκλήρωση των μεταφορικών διασυνδέσεων και των συνδέσεων με τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα, που θα συμβάλλει στην οικονομική μεγέθυνση και στη βελτίωση της ελκυστικότητας και της συνολικής ανταγωνιστικότητάς της.

 

Καταλήγοντας ο κ. Σταμάτης σημείωσε με έμφαση ότι, “Πρέπει να λειτουργήσουμε με απόλυτο συντονισμό ώστε να επιτύχουμε τον πρώτο στόχο που είναι η απορροφητικότητα και τον δεύτερο που είναι η ακρίβεια στην απορροφητικότητα. Η εμπειρία που έχουμε αποκτήσει από το παρελθόν, η εμπειρία από τα λάθη αλλά και των ωφελειών, είναι ένα ισχυρό όπλο στα χέρια μας. Θα διεκδικήσουμε στο όνομα του χαμένου χρόνου, των χαμένων ευκαιριών του παρελθόντος, έχουμε δικαίωμα να διεκδικήσουμε τώρα και για το μέλλον. Θα επαυξήσουμε την αποτελεσματικότητα και των περιφερειακών και των τομεακών προγραμμάτων. Είμαι βέβαιος ότι η Περιφέρεια θα ικανοποιήσει και τους κεντρικούς στόχους της κυβέρνησης στη συνεργασία της οποίας προσβλέπουμε με αισιοδοξία”. 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button