Ειδήσεις

Οι Λευκές Νύχτες δεν «μυρίζουν γιασεμί»
Βρωμάνε εργασιακή εκμετάλλευση, ωράρια λάστιχο και απλήρωτες υπερωρίες

«Νύχτα Λευκή θα μυρίζει γιασεμί» μας ενημερώνουν οι διοργανωτές της στη Ξάνθη. Περιφέρεια, Δήμος, Εμπορικός Σύλλογος, Επιμελητήριο και ΟΕΒΕ στήνουν μια «γιορτή» την Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη για να τονωθεί υποτίθεται η αγοραστική κίνηση στην πόλη. Με μουσική εκδήλωση που θα «φτιάξει κλίμα» για να ψωνίσουν αμέριμνα οι πολίτες. Στην πραγματικότητα όμως αυτό το οποίο στήνουν και αποκαλούν Λευκή Νύχτα, «φτιάχνει κλίμα» προς μια πολύ συγκεκριμένη, και καθόλου «γιορτινή» για τους εργαζόμενους κατεύθυνση. Είναι άλλο ένα βήμα προς την κατεύθυνση χτυπήματος του σταθερού ωραρίου, με λειτουργία των καταστημάτων ως τα μεσάνυχτα, με απλήρωτες υπερωρίες για τους εργαζόμενους, με ξεζούμισμα των εμποροϋπαλλήλων.

Συμβαίνει μάλιστα σε μια περίοδο, όπου ο λαός και οι εργαζόμενοι πλήττονται βάναυσα από την πολιτική της ακρίβειας, που εκτινάσσει τις τιμές ακόμα και στα βασικά αγαθά, όπως τρόφιμα, καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα. Βρισκόμαστε μπροστά σε έναν πολύ δύσκολο χειμώνα όπως όλοι προμηνύουν, που για χιλιάδες συμπολίτες μας το δίλημμα θα είναι «να φάω ή να ζεσταθώ;». Οι διοργανωτές της Λευκής Νύχτας σίγουρα τα ξέρουν όλα αυτά. Διαλέγουν για άλλη μια φορά όμως να υπηρετήσουν το κεφάλαιο και την εργοδοσία, που ζητούν και άλλα κέρδη, ζητούν και άλλες θυσίες από τους εργαζόμενους. Υπηρετούν αδιάλειπτα τα σχέδια της κυβέρνησης, η οποία δίνει πολλαπλά χτυπήματα στις εργατικές κατακτήσεις. Αποκορύφωμα αποτελεί ο αντεργατικός νόμοςXατζηδάκη, που διαλύει την έννοια του ωραρίου, χτυπά τα σωματεία και την αγωνιστική συνδικαλιστική δράση, ποινικοποιεί το δικαίωμα στην απεργία.

Για τους εργαζόμενους άλλος δρόμος από αυτόν του μαζικού, οργανωμένου και ανυποχώρητου αγώνα δεν υπάρχει. Να βρούμε το κουράγιο να σηκώσουμε κεφάλι, να συζητήσουμε με το συνάδελφο μας, να εμπιστευτούμε τη δύναμη της συλλογικότητας. Να νιώσουμε ότι έχουμε δύναμη και φωνή να διεκδικήσουμε το δίκιο μας.

Να καταγγείλουμε τη Λευκή Νύχτα που φέρνει καταπάτηση του ωραρίου μας και εντείνει την εργασιακή εκμετάλλευση. Να εμπνευστούμε από την πολύμηνη μάχη που δίνουν οι εργάτες στη «Μαλαματίνα» στη Θεσσαλονίκη, που δέχονται πλέον την ωμή καταστολή των ΜΑΤ επειδή υπερασπίζονται τους 15 απολυμένους συναδέλφους τους.

Για να ζήσουμε με δικαιώματα πρέπει να αγωνιστούμε!

 

ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button